Hrvatski Fokus

Za sve zlo u Španjolskoj kriva je središnja vlast u Madridu i netaktični Rajoy

 
 
»Europska unija trebala bi posredovati u svađi s Katalonijom«, piše Thomas Urban iz münchenskoga Süddeutsche Zeitunga i nastavlja: »Središnja vlada u Španjolskoj žestoko napada separatiste – i truje ozračje. Bruxelles mora spriječiti sudar«. U nastavku Urban piše kako »Kazneni postupak protiv zastupnika u parlamentu zbog jedne rasprave, zabrana okupljanja, prekid poštanskog prometa, blokada mrežnih stranica nije unutarnji problem Španjolske. Svađa pogađa cijeli EU jer dodiruje temeljno pitanje na koji način u demokraciji valja rješavati  temeljne sukobe interesa.«
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/548ad248d991b.jpg
Konzervativna središnja vlada Mariana Rajoya policijskim metodama i jurističkim pritiscima pokušava razbiti demokratski masovni pokret. Vlada je konfrontaciju doduše deklarirala kao „obranu demokracije“, ali tako se demokracija ne može braniti. Štoviše, treba se bojati da će mladi naraštaj u Kataloniji još jače željeti odcjepljenje od Španjolske. Ozračje bi moglo biti zatrovano godinama.
 
Sadašnji sukob temelji se na dugom nizu Rajoyevih teških pogrješnih procjena, a on je proteklih godina zapravo stekao međunarodni ugled jer  mirnom rukom pokušava svladati tešku gospodarsku krizu u zemlji. Ali očito nikada nije shvatio značenje empatije i spremnosti za dijalog u politici. Tako je njegova stranka prije deset godina dala da ustavni sud sruši autonomni statut za tu regiju, koji su već bili prihvatili i parlament i Katalonci na referendumu. To je bio početak katalonskog pokreta za neovisnost, koji je dotad dobivao jedva deset posto na regionalnim izborima.
 
Druga fundamentalna Rajoyeva grješka bila je to što je javno odbio zahtjev Katalonaca da se iznova pregovara o fiskalnom ujednačavanju među regijama. Katalonci stoga ne govore bez temelja da natrag dobivaju samo mali dio sredstava iz poreza koje su sami prikupili: izraz „pljačka regije“ odavno postiže velik učinak. Konzervativci u Madridu nisu shvatili da se u republikanskom građanskom društvu u Kataloniji politika uvijek shvaćala kao nagodba interesa. Tako Rajoy nikada nije pokušao ispitati kakvi bi kompromisi ispod državne neovisnosti Kataloncima bili prihvatljivi.
 
Španjolskoj u svađi regija hitno treba pomoć EU-a. Deset dana prije planiranog referenduma EU se nalazi pred problemom kako bi se još mogao spriječiti veliki sudar iako formalno za to nije mjerodavan.  Političari EU-a moraju prenijeti Rajoyu da Kataloncima mora nešto ponuditi, politički i emocionalno. Shvatljiva bi zapravo bila nova pravila financijskog ujednačavanja, što bi zadovoljilo barem dio secesionista. Tome bi svakako trebalo dodati povijesnopolitičke geste koje bi deaktivirale jednu drugu nadasve kontroverznu temu: represiju nad Kataloncima u Francovu režimu. Put iz bezizlazne situacije otvorit će se samo ako prestane kazneni progon katalonskih političara. Oni se pozivaju na demokratsko temeljno pravo, a ono je uostalom u doba brexita i referenduma u Škotskoj sasvim shvatljivo. I u Barceloni bi trebali pokazati spremnost za kompromis. Sadašnji je referendum naime loše pripremljen i već stoga u Europi nema šanse.
 

Tomislav Pavelić

Povezane objave

Istina o Rohingyama u Miyanmaru

HF

Ruski vojnici i u Africi

HF

Što je SAD izgubio u Siriji

HF

Europarlamentarci protiv Sorosa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više