Hrvatski Fokus
Aktualno

Loptu ima Zambata!

Prije nekoliko dana jedan od najvećih strijelaca proslavio 77. rođendan

 
 
Igrao je s ozlijeđenim gležnjem i to nitko nije ni primijetio. Dobro se sjećam, bio je ožujak, sada već daleke 1969. Na beogradskoj Marakani Crvena zvezda je bila domaćin Dinamu, i prije te utakmice Dinamo je imao tri boda više od Zvezde. Nakon briljantne Dinamove pobjede od 3:1 bilo je pet bodova razlike i već poslovično, Dinamo nije bio prvak. Dinamo je bodovnu prednost prosuo na ‘malim utakmicama’, Zvezda je upravo na tim utakmicama osvajala bodove i postala prvak. Ne samo te godine…
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/kup_v.jpg
Trenutak kada je u Leedsu 1967. Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova i kapetan Zambata podigao pobjednički pehar
 
Zvezda je imala ono što Dinamo nije imao: djelitelje (ne)pravde i gostujuće filijale gdje je Zvezda dolazila po sigurne bodove…
Eto tako je Dinamo izgubio nekoliko titula YU prvaka, a tada je igrao najbolji i najljepši nogomet! Jedino što je tih godina osvajao, ne računajući veličanstvenu pobjedu u Kupu velesajamskih gradova 1967. i nekoliko pobjeda u YU Kupu, kao i nekoliko titula viceprvaka, bili su pokali fair-playa i sveopće priznanje nogometnog puka i nogometnih stručnjaka, kako Dinamo igra lepršavo, čisto i korektno, ostavljajući na zelenim travnjacima diljem Jugoslavije dojam najveće zagrebačke gospoštine!
Neponovljive i čudesne nogometne gospoštine. Jedan Blašković uvijek je čuvao najopasnijeg protivničkog igrača i u 10-godišnjoj karijeri u Dinamu samo jednom dobio je opomenu, nikad nije bio isključen! To je trebalo vidjeti i doživjeti. Riječi to ne mogu ni izbliza dočarati. Bila su to vremena koja odoše u nepovrat, vremena dok je Zagreb bio uistinu bijeli grad, dok je Zagreb bio Zagreb, dok je “kaj” zvonko odjekivao zagrebačkim ulicama ili u tramvaju, dok je u Maksimiru igrao onaj pravi, neponovljivi Dinamo!
 
Dva Zambatina gola Zvezdi na Marakani i hatt-trick protiv Zvezde u Maksimiru
 
Pirićev suhi list s nekih 25 m bio je neuhvatljiv za Zvezdinog golmana Dujkovića i Dinamo je pred nekih 60.000 gledatelja poveo na Marakani. Zatim je uslijedio kiks Dojčinovskog a to rasni golgeter Slaven Zambata nije praštao. Uostalom, Dujković i Dojčinovski bili su njegove stare mušterije, golman Partizana Šoškić jednako tako, i najvećem golmanu svih vremena Lavu Jašinu Zambata je dao gol…
Iz jednog slobodnjaka Džajić je pogodio rašlje i Dautbegović je bio nemoćan, rezultat je 1:2. Nekih 10-ak minuta prije kraja utakmice uslijedio je show Krasnodara Rore, kao vihor se sjurio ostavljajući sve prepreke iza sebe, elegantno kako je samo on znao, uslijedio je idealan centaršut s lijevog krila i Zambatina glava. Zakucavanje. Lopta je poput projektila završila u mreži. Bila je to utakmica koje se uvijek rado sjetim.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/6-0_dcz_big.jpg
Doživio sam je na poseban način, tko zna, možda zbog dječačke dobi u kojoj je sve izgledalo tako bajkovito i lijepo. Tada je Zvezda bila redovita Dinamova mušterija, posebno u Beogradu, a Zambata je bio upravo nogometaš za velike utakmice, za derbije, i nije mu slučajno Džajić rekao : “Ajde bre Zambi, pa čim vi sednete u voz ili avion za Beograd mi smo izgubili bodove”.
 
Nešto kasnije Dinamo je te 1969. u finalu YU Kupa na stadionu JNA u Beogradu, nakon prve utakmice koja je završila 3:3 u ponovljenoj utakmici pobijedio Hajduk 3:0. Strijelci su bili Belin, Zambata i Vabec. Bila je to Zambatina posljednja beogradska utakmica i završetak 10-godišnje blistave karijere u Dinamu.
Uslijedio je odlazak u belgijski Waregem nakon 396 odigranih utakmica za Dinamo i 269 postignutih golova! Beograd je vidio 25 Zambatinih golova, koje je postigao u dresu Dinama ili igrajući za YU reprezentaciju u kojoj je odigrao 31 utakmicu i postigao 21 gol. S prosjekom 0,68 golova po utakmici, kako u Dinamu tako i u YU reprezentaciji. Šukerov je prosjek 0,65 i to je to. Egzaktan matematički dokaz, matematika nikad ne laže – Zambata je bio bolji golgeter od Šukera!
 
I ne samo matematika. Gledao sam i jednog i drugog i čvrstog sam uvjerenja – Zambata je bio bolji golgeter! Činjenice su svete, tumačenja ili simpatije su, ipak, proizvoljni. No ostaju činjenice: Zambata je u karijeri postigao više golova od Šukera, dok bi statistika iz Waregema ili Villacha na kraju karijere još podebljala Zambatin golgeterski opus. A on je bio, u jednoj riječi – briljantan!
 
Gornji isječak iz Sportskih novosti iz 1964. godine sve govori: Dinamo je u Maksimiru pregazio i ponizio Crvenu zvezdu rezultatom 6:0! Evo i sastava te povijesne utakmice – Dinamo: Škorić, Cvek, Lončarić, Puljčan, Ramljak, Gračanin, Novak, Kiš, Zambata, Rora i Lamza.
Crvena zvezda: Krivokuća, Marković, Jeftić, Klenkovski, Durković, Bekić, Andrić (Mihajlović), Melić, Ostojić, Kostić i Džajić! Na slici su kapetani Durković i Zambata, sudac je bio Lado Jakše iz Ljubljane. Zambata je na toj utakmici postigao 3 gola, njegov hatt-trick osjetili su i Partizan i Hajduk.
 
Viva Zambata! Tako su Dinamovu legendu pozdravljali kad bi ga sreli na ulici Vojo Šiljak, Mario Mihaljević i Pjer Vukelić. A sve je počelo u sinjskom Junaku… “Dres i kopačke dobio sam negdje u jesen 1954. Tada sam imao 14 godina, i tada su još trajale beskonačne rasprave o tome je li YU reprezentacija na Prvenstvu svijeta u Švicarskoj nesretno eliminirana od Zapadne Njemačke, je li Beara mogao spriječiti Horvatov autogol i kako se moglo dogoditi da Vukas, Milutinović i Mitić promašuju onako idealne prilike…”
 
U mladim danima volio je jahanje, igrao stolni tenis, rukomet i košarku. U stolnom tenisu bio je prvak Sinja 1955. i 1956. Za sinjski Junak igrao je od 1956. do ljeta 1959. i odigrao oko 100 utakmica i dao oko 100 golova!
“Vi ste Zambata, zar ne?”, dočekao me Otto Hoffman, tada direktor Dinama, i sasvim konkretno rekao: “Postat ćete naš član ukoliko zadovoljite na probnom treningu! Boravit ćete u Esplanadi, a danas pođite na pomoćni teren u Maksimir, javite se Oskaru Jazbinšeku”.
“Došao sam na vrijeme na stadion, upoznao se s Jazbinšekom, uzeo stvari i bez straha pošao vidjeti što će biti sa mnom. Jazbinšek je nabacivao lopte, a ja sam tukao volej udarcima iz svih pozicija. Lopta me je izvanredno htjela, taj dan me posebno slušala. Jazbinšek je bio iskreno zadivljen i rekao mi je: ‘Što ste radili do sada, mladiću? Imate snažan i točan šut!’
 
“Te 1959. upisao sam pravo koje sam završio i postao nogometaš Dinama, i zajedno s Jovičićem ja sam jedini od mladih pozvan da s prvom momčadi pođem na pripreme na Pokljuku. Još pamtim dan polaska na put, bilo je to 31. siječnja 1960. Tada je sastav Dinama izgledao ovako: Irović, Šikić, Crnković, Šantek, Košćak, Gašpert, Lipošinović, Čonč, Zambata, Jerković i Matuš! Bili smo strašna momčad…bio je u ekipi i možda najveći nogometaš Dinama Perušić, tu su još bili Pašić, vratar Mirko Stojanović, Dugandžija, Jovičić… ubrzo počinju karijeru Kobešćak, Ribić, Braun, Belin, Cvitković, tu su Knez, Haraminčić, Petrunić
 
Teško je reći koji gol ili koje utakmica mi je najdraža, evo prisjećam se gola Udineseu kada sam predriblao šest igrača i golman je bio sedmi!”.
 
Leipzig i moja prva utakmica za YU reprezentaciju
 
Šesnaesti je rujan godine 1962. YU izbornik bio je Ljubomir Lovrić koji je objavio popis 26 igrača za susret sa Istočnom Njemačkom i Leipzigu. U stručnom stožeru još su bili Prvoslav Mihajlović i Hugo Ruševljanin. Onodobni kroničari zabilježili su nogometaše koji su konkurirali za pet mjesta u navalnoj petorki: Zvezdan Čebinac, Kovačević, Galić, Jerković, Melić, Šekularac, Skoblar, Samardžić, Ivoš, Takač, Zvonko Bego, Mujić i Rudić.
 
Evo Zambatinih sjećanja, dakako pomažu nam i stare novine i bilješke na ta vremena: Naslov u Sportskim novostima bio je – Odabrano 17 putnika za Leipzig. Trener je bio Milovan Ćirić, pripreme od nekoliko dana bile su u Zagrebu. U Leipzig će putovati: Šoškić, Stojanović, Durković, Svinjarević, Jusufi, Matuš, Ivoš, Marković, Vasović, Radaković, Šekularac, Melić, Jerković, Zambata, Skoblar, Samardžić i Zvezdan Čebinac.
 
Zambatin cimer bio je Šekularac… Koji je sve samo ne dosadan tip. Tako je Zambati “povjerljivo” rekao; “Ništa nemoj da brineš. Sve sam uredio s Lovrićem. Igraćeš i budi hladan kao riba!”. A tek Šekijevo skakanje s kreveta i pokazivanje driblinga! Nije Šekija nimalo zbunila činjenica da ima samo jednog gledatelja koji bi možda spavao ili ostao sam u svom filmu uoči utakmice. Koliko god je bio vrstan nogometaš, jednako toliko bio je glagoljiv i razmetljiv. Dvije nogometne legende – Zambata i Šekularac.
I napokon, određen je sastav za utakmicu u Leipzigu: Šoškić, Durković, Jusufi, Ivoš, Marković, Vasović, Z. Čebinac, Zambata, Jerković, Šekularac i Skoblar!
“Taj dan u Leipzigu je lijevala kiša. Jerković mi je na centru dodao loptu i utakmica je počela…
Na stadionu je bilo oko 50.000 ljudi, no rekao bih da ih je bilo dvostruko više, takvu su buku stvorili. Trube i čegrtaljke parale su zrak. Bila je 22. minuta. Skoblar mi je munjevito prebacio loptu, poveo sam je nekoliko koraka i kad sam došao kojih desetak metara od golmana Fritchea iskosa sam opalio. Bilo je veličanstveno. Ciljao sam lijevi kut i pogodio ga!
‘Šta sam ti rekao’, govorio mi je Šekularac, ‘znao sam da si ti za golove’ Filadelfija!”.
 
Neponovljivih 4:0 protiv Eintrachta i ocjena 10 na utakmici protiv Mađarske
 
O utakmici protiv Eintrachta u Maksimiru i veličanstvenih 4:0 spjevane su brojne ode i laude, no možda najbolju utakmicu odigrao je Slaven Zambata protiv Mađarske u Beogradu na stadionu JNA. Tada je u beogradskom Sportu izbornik Lovrić napisao: “za ono što je Zambata pružio na terenu dao bih mu ocjenu 11!”.
Bilo je to briljantno Zambatino izdanje. Špartao je terenom i sve mu je polazilo za nogom i mogao se proslaviti s nekoliko golova, no gol ga na toj utakmici nije htio. Sve drugo bilo je savršeno. Svom čuvaru Meselyju odnosio je sve lopte glavom, unosio paniku u mađarsku obranu, driblao, razigravao, svojom brzinom i silovitošću oduševio sve na stadionu! Tada je mađarski izbornik Ilovski rekao – najbolji na terenu bio je Zambata! Šoškić i Vladica Popović potvrdili su ove riječi. No nitko nije znao, Zambata je igrao s ozlijeđenim gležnjem…
 
A kako je Zambata dao gol Lavu Jašinu? To mu je uspjelo 22. studenoga 1964. na beogradskoj Marakani pred oko 30.000 gledatelja protiv reprezentacije SSSR-a. I opet je vrijeme bilo kišovito. Pjesnik bi rekao, kišilo je. Nakon Zambatinog udarca još više je pokisnuo legendarni i neponovljivi Lav Jašin. Tada su zvijezde SSSR-a pored Jašina bili i Voronjin i Metreveli. Poveli su Rusi i opet je došla 22. minuta kao i u Leipzigu! Zambatin gol i 1:1.
“S te utakmice nikad ne ću zaboraviti 80. minutu. Galić i ja smo se križali na centru i zasprintali prema golu, Galić po desnoj, ja po lijevoj strani. Blizu korner zastavice Galić je nabacio loptu pred gol koja je doletjela malo iza mene. Ipak sam je uhvatio, dva ruska nogometaša bili su promatrači, okrenuo sam se 180 stupnjeva i tukao ljevicom u same rašlje! Već sam podigao ruke u zrak… međutim, Jašin se ispružio koliko je dug i vrškom prstiju izbio loptu u korner! Takvu obranu nisam vidio u životu. Čudesno!”.
Tada je sovjetski trener Morozov rekao: “Mojoj momčadi potreban je samo jedan igrač, zove se Zambata. Pravi kanon, koji uz to trči više od svih igrača na terenu. Opasan je i lukav. Da mi je još samo on ne bih se plašio ni jednog suparnika na Svjetskom prvenstvu 1966. u Engleskoj!”
Tada je Zambata rekao: “Takav kompliment natjerao me da pocrvenim od sreće i uzbuđenja. U svakom slučaju, najblistavija pohvala koju sam dobio kao nogometaš!”
Legenda Dinama. Jedan od najvećih u njegovoj povijesti. Bio je i ostaje radost i ponos Maksimira. Za prijatelje Ćoko. I danas se smije dječački zarazno i iskreno. Intelektualac i poliglot. Duhovit do suza. S izraženom empatijom prema bivšim suigračima u nevolji. Prvi je koji pomaže, na bilo koji način. O filmu i glazbi mogao bi pričati danima. O nogometnim zgodama i nezgodama još duže. Koliko samo zna viceva o plavušama i Tottiju! Moj dugogodišnji prijatelj Slaven Zambata. Još jednom na kraju: mirno more kapetane, Zambi sretan ti77. rođendan! Ne daj se Ćoko godinama…
 

Mirko Kalanj, DNEVNO.hr

Povezane objave

Negativno utječu na temeljna ljudska prava

HF

Donijeti zakon protiv negacionizma

HF

Lažni demokršćani iz HDZ-a

HF

“Konvoji slobode” protiv COVID tiranije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više