Hrvatski Fokus
Hrvatska

Žrtva sam zamjene identiteta

Ivić Pašalić progovorio o optužnici u Austriji

 
 
Ivić Pašalić, nekadašnji visoki državni dužnosnik, savjetnik predsjednika Tuđmana, sada poduzetnik, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Mundus Viridis, za tjednik Globus je prvi put progovorio o optužnici što ju je protiv njega dignulo austrijsko Državno odvjetništvo u slučaju prodaje zemljišta na Pagu Hypo banci, transakciji u kojoj je banka oštećena za 14 milijuna eura.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/hypo-group_0.jpg
Pašalić otkriva kako se, već godinu i pol dana, priprema za suđenje što počinje 3. listopada u Klagenfurtu na kojem će, čvrsto je uvjeren, dokazati da je nevin. – Ovdje se radi o zamjeni identiteta, koju ja ni na koji način ne mogu logično obrazložiti. Temeljem uvida u dokumentaciju iz sudskog spisa zaključujem da austrijski državni odvjetnik nije podvukao jasnu razliku između mene i mog brata. Evo što je istina: tvrtka u vlasništvu moga brata Zdravka i njegova partnera, Zagrebdrvo, imala je kreditne – Optužnica navodi da smo zajednički Milan Lučić, Igor Mlinar i ja od kraja 2002. do kraja 2003. poticali Upravu Hypo Banke u Klagenfurtu, tj. članove Uprave Banke Striedingera i Kulterera, da naprave zemljišnu transakciju na štetu Hypo Banke, a u korist naših firmi – kaže Pašalić.
 
Pojašnjava o kakvim je zemljišnim transakcijama riječ između tvrtke 'Zagrebdrvo' Zdravka Pašalića i Hypo banke. – Riječ je o transakciji koja je počela tako da su moj brat i njegov poslovni partner Zdravko Skaramuca, kako bi izbjegli stečaj i prisilnu naplatu dugova, kao sanacijski projekt predložili Hypo banci u ljeto 2002. nekoliko velikih zemljišta, uglavnom na obali, na raznim mjestima. Oni su te potencijalne projekte prikupili kroz svoje poslovne i privatne kontakte, kao moguće investicije. Hypo banka je bila zainteresirana za veliki kompleks namijenjen za turističku izgradnju na otoku Pagu, poznat kao turistička zona Šimuni – govori Pašalić. Pobliže objašnjava i način kako je obavljena zemljišna transakcija. – Da bi taj projekt proveli, čekali su javni natječaj koji je objavio Grad Pag. Na natječaj se javila tvrtka Piper, iza čijeg je osnivanja stajao moj brat, tj. njegova tvrtka.
 
I na javnom natječaju tvrtka Piper bila je jedini ponuđač. To je bilo u srpnju 2003. – pojašnjava Pašalić. Detaljno govori i o cijeni po kojoj sunjegov brat Zdravko Pašalić i poslovni mu partner Skaramuca kupili zemljište u Šimunima. – Oni su kupili zemlju po cijeni od 3 eura po kvadratnom metru. Potom je Hypo banka sama odredila cijenu po kojoj će, preko svoje tvrtke Hilltop u Lihtenštajnu, otkupiti tvrtku Piper zajedno s kupljenim građevinskim zemljištem. Bila je to cijena od 26 eura po kvadratnom metru – ističe Pašalić.
 
Pojašnjava i dosta veliku razliku u cijeni. – Iz sudskog spisa vidi se da je banka imala plan tu istu zemlju preprodati po znatno većoj cijeni krajnjem kupcu. Dakle, plan Hypo banke je bio zatvoriti kreditne obveze tvrtke Zagrebdrvo i dodatno zaraditi na preprodaji zemljišta. To su sami nazvali ‘jednim udarcem – dvije muhe’”, tvrdi Pašalić. Odlučno niječe da je on osobno imao ikakvu ulogu u toj zemljišnoj transakciji.
– Istina je sljedeća – a u tome će se ujedno sastojati i temelj moje obrane: u cijeloj toj transakciji ja nisam uopće sudjelovao. I za to u sudskom spisu ne postoji ni jedan jedini dokaz – ističe Pašalić.
 

M. M., http://www.hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/48051-ivic-pasalic-o-optuznici-u-austriji-zrtva-sam-zamjene-identiteta

Povezane objave

Sukob ljevice ili sukob civilizacija?

HF

Krah uhljebničke koalicije HDZ – HNS

HF

Neobičan glazbeni ukus velikana hrvatskoga nogometa

hrvatski-fokus

Susjedima Hrvata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više