Hrvatski Fokus
Uvodnik

13,5 milijardi kuna manja vrijednost Agrokora

Aleksandar Vučić je sve činio da nam ne dođe u posjet i u tomu uspio

 
 
• Napokon je javnost dobila na uvid poslovanje Agrokora proteklih godina. Revizorsko izvješće pokazalo je da je u maloprodajnom dijelu Agrokora u prošloj godini ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna. Vrijednost bilance Agrokorovih kompanija je smanjena za 13 milijardi kuna. Konzum je u prošloj godini poslovao s gubitkom od 1,85 milijardi kuna, dok su poslovni prihodi najvećeg hrvatskog maloprodajnog lanca iznosili 10,5 milijardi kuna, što je oko 100 milijuna više nego godinu dana prije, pokazalo je u četvrtak objavljeno revizorsko izvješće. Ukupni rezultat Konzuma je negativan, ali to ne znači da je Konzum operativno loše poslovao, pa stoga ne treba stvarati dodatnu nervozu kod zaposlenika, istaknuo je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak. Sve u svemu vrijednost Agrokora iznosi oko 13 milijardi kuna nego što je to Ivica Todorić donedavno tvrdio. Nakon ovih i očekivanih, a i loših vijesti, ima i jedna dobra, a to je da Agrokor sada donosi dobit što je ipak najvažnije po državu. O tomu kako je isisavan novac iz Agrokora, i gdje je završio, morat ćemo još pričekati.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/Nis-Ivica-Todoric-1-620x330.jpg
Ivica Todorić
 
• S obzirom na posljednja događanja nije vrijeme za posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Srbijanski predsjednik izravno se miješa u hrvatsku politiku. Vrijeđa i prijeti. Smeta mu donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima, uveličava Jasenovac, omalovažava Oluju… Njegov glavni pobočnik, ministar obrane Aleksandar Vulin, pojavio se neslužbeno u Šibeniku na ustoličenju Nikodina Kosovića za novog episkopa dalmatinskog, i rekao da nije bilo agresije Srbije na Hrvatsku, nego da je bio „građanski rat“. Nije bilo mjesto srbijanskom ministru vojske na vjerskom događanju, što je samo poruka kako Srbija nastavlja s prijetnjama, pa i vojnim. Kako naše vlasti nisu reagirale, svatko, pa i Vulin, slobodno vršlja po Hrvatskoj i vrijeđa. Tu je i Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova, koji brani podizanje spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. odgovoran za smrt 11 hrvatskih branitelja. Dakle, u Srbiji se stvorila nova protuhrvatska klima i nije zasad mjesto Vučiću na Pantovčaku. A i nikada.
 
Jadranka Kosor svjedočila protiv Ive Sanadera u slučaju Fimi medija i rekla – jasno i glasno – da nikada nije tražila da DORH nešto radi ili odradi i dodala: »Nisam DORH poticala da nešto radi, jedino što sam proslijedila glavnom državnom odvjetniku bio je dokument od mađarskog premijera koji je ukazivao na veze u nekim procesima vezanim uz Podravku. Ja sam taj dokument proslijedila, jer sam smatrala da DORH to mora znati…« I sad da joj netko povjeruje.
 
• »Ima li Istra pravo na neovisnost od Hrvatske?«, naslov je članka na portalu Index. Odavno znamo kako je IDS (Istarski demokratski savez) autonomaška stranka, čiji su čelnici od 1990. na razne načine koketirali s talijanskim istomišljenicima. U zadnje vrijeme Ivan Jakovčić – u zavjetrini u Bruxellesu – to ne govori javno, Damir Kajin je izbačen iz stranke, dok aktualni čelnik IDS-a Boris Miletić zaokupljen je privatnim stvarima. No to nije zaustavilo druge političko-medijske aktere da to pitanje reaktualiziraju. U Saboru je tu zadaću dobro odradio SDP-ovac Nenad Stazić i nedvosmisleno poručio kako bi Istra mogla ići putem Katalonije, iako su u Istri – još uvijek – većinski Hrvati, za razliku od Katalonaca koji nemaju nikakve poveznice s kolonijalnim Španjolcima. Sada se postavlja pitanje je li Stazićeva izjava utuživa?
 
• U Austriji žive koruški Slovenci. Na nesreću i mi smo Hrvati upoznali neke. Spomenut ću samo dvojicu koji su kao "visoki predstavnici za BiH" sve činili i čine da do kraja unište Hrvate. Radi se o o bivšem Wolfgangu Petritschu i sadašnjem Valentinu Inzku. Osim njih u Austriji živi i djeluje koruški Slovenac Janko Ferk. Ovaj pravnik i pisac, koji predaje na Sveučilištu Alpe-Adria u Klagenfurtu, ovako piše za Die Presse o kontaminiranoj arbitraži: »Hrvatska ima 1778 kilometara obale na Jadranu. A ipak se sa Slovenijom ogorčeno svađa zbog nekoliko morskih milja. Svađa za Piranski zaljev podsjeća – blago rečeno – na svađu na česmi među ženama koje se neprestano svađaju ni zbog čega. Za početak ću reći da mi Piranski zaljev i Istra nisu nepoznati. Na njemačkom to znači: znam o čemu pišem. Upravo zbog toga znanja u svađi zbog hrvatsko-slovenske granice nemam simpatija za tvrdoglavo ponašanje Hrvatske« i dodaje: »Ponašanje Hrvatske u europskom je kontekstu sramota«. Što dodati nego da je Ferk – sramota.
https://www.ph-burgenland.at/uploads/pics/musil2.jpg
Janko Ferk
 
• Zasad Zona Schengena obuhvaća 26 država članica EU-a i trebala bi funkcionirati kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutarnjih graničnih kontrola, ali nije tako. Zato što što su susjedi Slovenci na 671 kilometar granice s Hrvatskom postavili žicu na 116 kilometara.
 
• U Livnu je obilježen blagdan svetog Mihovila – zaštitnika policije – i to pod pokroviteljstvom Hrvatskoga narodnog sabora BiH, a u organizaciji MUP-ova Herceg-bosanske, Zapadno-hercegovačke, Hercegovačko-neretvanske, Srednjobosanske i Posavske županije. To je zasmetalo unitarnim Bošnjacima i u svojim medijima oštro su napali Hrvate u Federaciji BiH.
 
• Protiv Zakona o hrvatskim braniteljima je Milorad Pupovac. Kako bi njegovo protivljenje bilo što značajnije, pohitao je u Beograd kod četnika Aleksandra Vučića i u Banja Luku kod kriminalca Milorada Dodika i iz ta dva velikosrpska osinja gnijezda priprijetio Andreju Plenkoviću. Odvjetnik Luka Mišetić optužuje Pupovca da tim svojim izjavama, poput one da ne prizna da u Zakonu bude tvrdnja – koja je istinita da istinitija ne može biti – "da su agresiju na Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH s pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj", ustvari ne priznaju presudu Milanu Martiću u Den Haagu. Protiv Pupovca oglasio se i Vladimir Šeks. Istina, on nije izravno optužio Pupovca kada je rekao: »Pa što će nama jedan četnik propisivati zakone« i »Fućka mi se što je predsjednik, on je četnik!«, ali ako Pupovac govori isto što i četnik Vučić, onda je i on – četnik! Nakon Šeksovih izjava o Vučiću, u zaštitu četnika iz Beograda stao je Pupovac iz Zagreba, čime je priznao da jednako misli i radi kao i četnička vlast u Beogradu. Negira srpsku agresiju na Hrvatsku.
 
• U Beogradu je podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina raznio vojno skladište u Bjelovaru i pritom je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja. "To je nedvosmislena poruka Srbije da se poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 90-ih godina", komentirao je ovaj novi protuhrvatski potez beogradskih vlasti međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač. Tom četničkom negiranju agresije na Hrvatsku nazočila su dva srbijanska ministra, ministar obrane Aleksandar Vulin i ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević.
 
• Okružni sud Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa u Chicagu odbacio je tužbu Srba iz inozemstva protiv Hrvatske koji su zahtijevali isplatu odštete od 3,5 milijardi dolara za navodno oduzetu imovinu hrvatskim Židovima, Srbima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata. Novi je to poraz velikosrpske politike.
 
• Ovih dana hrvatska javnost je saznala kako 82.889 hrvatskih branitelja nema nikakvih primanja, nezaposleni su i nemaju mirovinu. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je više od 54.000 branitelja umrlo nakon rata, a svake godine umire ih sve više. Samo 2016. umrlo je 4073 branitelja. Od 505.694 hrvatskih branitelja koji su u evidenciji danas je živih 442.710. Njih 56.562 ostvaruju prava i imaju status ratnog invalida. Zbog produženog roka za priznavanje statusa hrvatskog branitelja očekujemo nekoliko stotina novih statusa. S druge strane, boraca NOB-a sve je više. I nakon 72 godine od završetka Drugoga svjetskog rata.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/mariano_rajoy_el_dictador.jpg
• Kada govorimo i pišemo kako Španjolci osporavaju Kataloncima pravo na osamostaljenje baš i nismo u pravu. Naime, u XX. stoljeću najveći neprijatelj Katalonaca i Baska bio je diktator Francisco Franco (Ferrol, 4. XII. 1892.) iz Galicije na sjeverozapadu Španjolske federalne države. Za one koji ne znaju, korijeni kubanskoga diktatora Fidela Castra (Láncara) također su iz Galicije. A evo što o trećem Galjegosu piše Lisa Caspari za njemački Die Zeit: »Mariano Rajoy poznaje samo željeznu šaku. On je vladao od 2011. uvijek uz pomoć sudova, a kada to separatiste nije zaustavilo onda i uz pomoć nacionalne policije. Policajci već su prije nekoliko dana stacionirani na brodovima pred lukom u Barceloni, a u nedjelju su mlatili prosvjednike i Kataloncima uzimali iz ruku glasačke listiće. Nemali broj Španjolaca to je podsjetilo na kasno razdoblje diktature kada je Guardia Civil, koja je tada još bila Francova nacionalna policija, nasilno postupala protiv kritičara režima. Rajoy se odlučio za kruto postupanje, između ostalog jer se proteklih godina na dvama parlamentarnim izborima bojao da bi mogao izgubiti vlast, a konzervativci su ga slavili zbog njegove beskompromisnosti spram Katalonije. U Madridu sada čak ima i onih koji smatraju da bi se u slučaju potrebe u problematičnu regiju trebali poslati i tenkovi. Dašak građanskog rata lebdi u zraku, na užas velike većine Španjolaca«.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Prijetnje, izbori, progoni, lažna obećanja…

HF

Trump na ‘Hodu za život’, Plenković u Istanbulu

HF

Za razliku od Bandića, Pupovac se zna sakriti

HF

Le Monde o BORG-u – najvećem skandalu Plenkovićeve vlade

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više