Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

O progonu Hrvata iz Srbije u Skupštini

Hrvatska riječ o Hrtkovcima, kao sinonimu u cijelom svijetu za izgon Hrvata iz Vojvodine, nije praktično pisala ništa

 
 
Otvoreno pismo Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakcija Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom Uvodnika glavne urednice „Hrvatske riječi“ dr. sc. Jasminke Dulić pod naslovom „Ignoriranje prošlosti“ u 755. broju „Hrvatske riječi“ od 6. listopada 2017. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/skupstina-srbije-ulaz-27-04-2014-1.jpg
O zatvorenosti hrvatskih krovnih institucija u Republici Srbiji, budući su sve koncentrirane u Subotici i u rukama su nekoliko ljudi, pišem unazad par godina ali se ništa ne mijenja. Naprotiv, subotički oligarsi su sve bahatiji. Poslije četvrt stoljeća od događanja (!), glavna urednica „Hrvatske riječi“ u svom Uvodniku u broju 755. od 6. listopada 2017. godine, pod naslovom „Ignoriranje prošlosti“, piše da je krajnje vrijeme da se ozbiljno pogleda u prošlost ma koliko to bilo teško, citirajući Tomislava Žigmanova koji je u temi o učincima Subotičke deklaracije „podsjetio“ da u politikama suočavanja s prošlošću izostaje tematiziranje i sukladno rješavanje pitanja protjerivanja Hrvata iz Vojvodine, napose iz Srijema i jugozapadne Bačke u razdoblju 1991. – 1996.  Da čovjek ne povjeruje! A tko je kriv za to?!?
 
Predsjednik „jedine relevantne političke stranke Hrvata u Republici Srbiji“ i zastupnik Hrvata u Narodnoj Skupštini Republike Srbije (pritom još i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata), koji, dosljedno slijedeći „politiku“ svog prethodnika Petra Kuntića, o ovom problemu riječ nije rekao u Skupštini Republike Srbije. Zajedno to čine skoro jedno desetljećje! Sada odjednom Tomislav Žigmanov „podsjeća“ kako u nedavnoj Subotičkoj deklaraciji nema te teme. To je licemjerje bez granica, a prelazi u vrijeđanje zdravog razuma, prije svega nas srijemskih Hrvata. Vrhunac svega toga u navedenom Uvodniku je rečenica: O tome, osim „Hrvatske riječi“, malo koji medij, a ni političar ne govori.
 
Upravo „Hrvatska riječ“, primjerice, o Hrtkovcima, kao sinonimu u cijelom svijetu za izgon Hrvata iz Vojvodine nije praktično pisala ništa. Prenosila je samo osobne članke gospodina Subotića (jednom godišnje, povodom 6. svibnja) bez ikakvih komentara ili drugih članaka gospode iz „Hrvatske riječi“, koja su plaćena za to. Inače je svako pominjanje Hrtkovaca, u bilo kom konteksu, u subotičkim hrvatskim krugovima tabu tema, a u 755 izdanja „Hrvatske riječi“, na preko trideset tisuća stranica, može se nabrojiti na prste jedne ruke. O tome sam pisao više puta, pa ako subotički „plaćeni Hrvati“ misle da smo mi srijemski Hrvati maloumni, postoje tiskani primjerci tih „otvorenih pisama“, koje nitko nije demantirao, niti je mogao demantirati.
 

Branimir Miroslav Cakić

Povezane objave

Je li HAZU = JAZU?

hrvatski-fokus

Povećan broj Hrvata u Njemačkoj

HF

Preko 5000 predanih zahtjeva

HF

Novi praznik Hrvata u Srbiji

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više