Hrvatski Fokus
Znanost

Znanost i liječnička profesija

Zvonko Kusić: Zablude u liječenju ponekad su trajale stoljećima i tisućljećima

 
 
Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić održao je u utorak 3. listopada predavanje na temu Znanost i liječnička profesija u sklopu stručno-znanstvenog skupa Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike održanog u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. U svom je predavanju akademik Kusić dao kratak pregled povijesti medicine, kazavši da je ona u svojim počecima bila sličnija umjetnosti nego znanosti jer se liječenje temeljilo na iskustvu i intuiciji, a tek kasnije na dokazima. „Zablude u liječenju ponekad su trajale stoljećima i tisućljećima i teško su se mijenjale, a u zadnjih 50-100 godina dogodio se neviđeni obrat: niti u jednom području znanost nije toliko mijenjala struku kao u medicini te se paradigma pogleda na liječenje potpuno promijenila.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/983b17965e8a5bb925a8.jpeg
Andrija Štampar
 
Danas liječnici liječe na osnovu iskustava drugih temeljem smjernica donesenih nakon kliničkih pokusa tako da se nikad ne zna odgovara li neki pacijent kliničkoj skupini temeljem koje su izrađene smjernice i algoritmi za njegovo liječenje. Također, otvaraju se brojna etička pitanja. Smijemo li sve što možemo“, rekao je akademik Kusić. Iako je napredak znanosti takav da ga niti najrazvijenija društva nisu u stanju pratiti i znanstvena dostignuća u potpunosti primijeniti u medicini, istovremeno postoji i altenrativno liječenje. „Istraživanje u SAD-u pokazalo je da 50 posto zdravstvenih radnika koristi altentativnu medicinu za svoje liječenje, a neki fakulteti u svom kurikulumu imaju i alternativno liječenje“, rekao je akademik Kusićč koji smatra da je to odraz općeg trenda jačanja preudoznanosti u okolnostima porasta iracionalnosti i relativizacije svih autoriteta.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Suvremene medicine nema bez plastike

hrvatski-fokus

Svim zastupnicima uvid u sve dokumente TTIP-a

HF

Ostvario viziju proizvodnje cjepiva, seruma i interferona

HF

Depopulacijske tehnologije: planiranje obitelji (3)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više