Hrvatski Fokus
Društvo

Arboretum i ljetnikovac Trsteno

Obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline

 
 
U četvrtak 5. listopada u Banskim je dvorima održana svečanost potpisivanja 35 ugovora  o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Među njima je i projekt Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline, prvi strukturni projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ugovor o financiranju tog projekta potpisali su predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i provedbu projekata EU Tomislav Petric.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/2009_10_17_croatia_dubrovnik_trsteno_arboretum_23a.jpg
Projektni prijedlog Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline prijavljen je i prihvaćen na pozivu Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine.
Samim tim postao je prvi strukturni projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 2,296.249 kuna a odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz financijskog razdoblja 2014.–2020. iznose 1,118.050 kuna. Projekt počinje 1. listopada 2017. i traje do 1. prosinca 2019.
 
Predviđena investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine dijeli se na: pripremnu dokumentaciju, tehničku dokumentaciju, dokumentaciju za promociju lokaliteta te dokumentaciju potrebnu za prezentaciju kulturne baštine (sve u iznosu od 80 posto). Predviđena potpora za ulaganje u lokalne infrastrukture odnosi se na dokumentaciju potrebnu za pristup lokalitetu (s 85 posto). Projektom Arboretum i ljetnikovac Trsteno predviđena je obnova i revitalizacija povijesnih građevina i pejsažnog sklopa na području Arboretuma Trsteno u svrhu promocije lokaliteta te njegove prilagodbe prihvatu posjetitelja. Kao turistički lokalitet osigurat će se obnovljeni ljetnikovac Gučetić Gozze (zaštićen kao nepokretno kulturno dobro s Arboretumom s pripadajućom zbirkom umjetnina), a popratna infrastruktura bit će smještena u povijesne građevine. Ovim projektom predviđena je izrada projektne dokumentacije, dok će se radovi obnove i dalje prijavljivati na strukturne fondove.
 
U suradnji s Rezervatom Lokrum i Turističkom zajednicom grada Dubrovnika te Udrugom DART, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prijavila je još jedan strukturni projekt za obnovu Arboretuma Trsteno na poziv Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

LJETO KOD TESLE – program radionica 23. kolovoza 2021.

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Bačvani ili Bačkani

HF

Legenda zvana Bruce Springsteen

HF

Kostanje: Večeri sjećanja i zahvalnosti Jakovu Radovčiću

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više