Hrvatski Fokus
Znanost

Najautentičniji hrvatski književnik

Komemorativni sastanak u spomen na akademika Slobodana Novaka

 
 
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u srijedu 11. listopada komemorativni sastanak u spomen na svog redovitog člana akademika Slobodana Novaka, istaknutog hrvatskog književnika koji je umro 25. srpnja 2016. Kako je istaknuo predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, radi se o jednom od najistaknutijih članova u povijesti Akademije, velikom intelektualcu i eruditu koji je Akademijin član bio 33 godine te uz ostalo bio i voditelj Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe te član Upravnog odbora Zaklade HAZU-a. „Bio je jedan od najautentičnijih hrvatskih književnika, čudesne imaginacije i stila koji je pokazao da hrvatska književnost može biti europska i svjetska“, rekao je akademik Kusić. Spomenuo je da je Slobodan Novak imao tri zavičaja koja su odredila njegov život: rodni Split, otok Rab gdje je odrastao i Zagreb. Spomenuo je i njegovu polemičnost, čvrstinu u stavovima i protivljenje dogmama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/slobodan-novak.jpg
„Bio je jedan od onih članova Hrvatske akademije koji su stvorili djela trajne nacionalne i međunarodne vrijednosti. Akademik Novak zadužio je hrvatsku književnost, hrvatsku kulturu, Hrvatsku akademiju i hrvatski narod na čemu mu vječna slava i hvala“, zaključio je akademik Kusić. Tajnik Razreda za književnost akademik Pavao Pavličić kazao je da je Slobodan Novak vrhunac stvaralaštva imao tijekom šezdesetih godina 20. stoljeća kad u hrvatskoj književnosti prestaje modernizam i dolazi do smjene epoha. Istaknuo je važnost njegova romana Mirisi, zlato i tamjan iz 1968. kazavši da se radi o slojevitoj alegoriji i vrhuncu litetarne tehnologije moderne epohe. „Prvi je shvatio koliko je velik potencijal naoko sitnih i nevažnih zbivanja i kako ona mogu sinuti pod rukom pravog majstora. Bio je autentični pisac od jednog komada, a to je bio i kao čovjek“, kazao je akademik Pavličić. Opširnije je o životu i djelu akademika Novaka govorio akademik Krešimir Nemec podsjetivši da je u književnost ušao kao pjesnik, a zatim se prebacio na prozu slijedeći egzistencijalistički model pisanja. Prema akademiku Nemecu, u romanu Mirisi, zlato i tamjan glavni junak je ideologija koja zaokuplja čovjeka i ljudske odnose, a prikaz sukoba katoličke i marksističke ideologije aktualan je i današnje doba.
 
Značajno Novakovo djelo je i kratki autobiografski roman Izgubljeni zavičaj iz 1955., roman Izvanbrodski dnevnik iz 1977., a svoj romaneskni ciklus zaključio je 2005. romanom Pristajanje. Među Novakovim novelama naročito se ističu Badessa madre Antonia, Južne misli i Treba umrijeti logično tezbirka novela Tvrdi grad. Pisao je i radio-drame (Strašno je znati, Majstore, kako vam je ime? i Zakrivljeni prostor), te kritike i feljtone. Posljednje Novakovo djelo je kratka poetsko-slikovna zbirka Triptih o moru iz 2014.
 
Akademik Tonko Maroević istaknuo je da je Sabrana djela Slobodana Novaka koja sadrže osam svezaka demantiraju tezu o njegovom opsegom skromnom opusu. „To je literatura koja nas se tiče i koju bismo i sami izrazili kad bismo to znali“, rekao je akademik Maroević.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Veća stope zaraze među trostruko cijepljenim

hrvatski-fokus

Što će se dogoditi s reformom školstva?

HF

Što ako HPV ne uzrokuje rak cerviksa?

HF

Države savjetuju smanjenje zračenja mobitela

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više