Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Strikomanove tri milenijske fotografije

Strikoman u Pragu snimio milenijske fotografije u spomen na Fausta Vrančića, Nikolu Teslu i Josipa Jurja Strossmayera

 
 
Proslavljeni fotograf Šime Strikoman snimio je u utorak 10. listopada na Strossmayerovom trgu u Pragu tri milenijske fotografije posvećene trojici hrvatskih velikana povezanih s glavnim gradom Češke: Faustu Vrančiću, Nikoli Tesli i Josipu Jurju Strossmayeru, a u snimanju je sudjelovalo više stotina učenikaosnovne škole Strossmayerovo náměstí. Bio je to prvi slučaj da Strikoman na jednoj lokaciji snima čak tri milenijske fotografije, a povod za snimanje u Pragu bilo je obilježavanje 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/1.jpg
Tim je povodom 9. listopada u Pragu u sklopu projekta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu koji vodi dr. sc. Marijana Borić održanznanstveni kolokvij koji su organizirali Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj, Češko-hrvatsko društvo iz Praga i Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba. Zbog lošeg vremena, snimanje na platou ispred crkve svetog Antuna održano je u vrlo zahtjevnim uvjetima, a Strikomanu su pomagali praški vatrogasci, kao i djelatnici hrvatskog Veleposlanstva i Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Pragu.
 
Milenijska fotografija posvećena Vrančiću imala je motiv padobrana kao njegovog najpoznatijeg izuma. Jubilej ovog hrvatskog polihistora, izumitelja i leksikografa koji je od 1581. do 1594. živio u Pragu kao savjetnik rimsko-njemačkog cara te češkog i hrvatskog kralja Rudolfa II. iskorišten je i za popularizaciju još jednog hrvatskog znanstvenog velikana, Nikole Tesle koji je bio praški student te u Pragu od 2014. u Ulici Nikole Tesle ima svoj najveći spomenik na svijetu. Milenijska fotografija posvećena Tesli prikazuje učenike osnovne škole Strossmayerovo náměstí koji su svojim tijelimaformirali natpis Tesla i tri znaka munje. Praška škola nazvana po hrvatskom biskupu, političaru, meceni i počasnom građaninu Praga ove godine slavi svoju 110. godišnjicu, a u čast tog jubileja Strikoman je snimio njene učenike koji su tijelima formirali logo škole koji se sastoji od natpisa „Stros“ i četiri olovke. Milenijske fotografije koje prikazuju skupine od nekoliko stotina ili tisuća ljudi Šime Strikoman realizira od 2000., a nakon gostovanja u Pragu broj fotografija snimljenih u sklopu tog projekta popeo se na 593. Prag je 197. grad u kojem su snimljene milenijske fotografije i jedan od rijetkih izvan Hrvatske.
 

Hrvatsko-češko društvo

Povezane objave

Hrvati u inozemstvu i potpore

HF

Majka i kći napisale prvi udžbenik hrvatskog jezika na švedskom

hrvatski-fokus

Utemeljitelj pravoslavlja Stefan Nemanja s katoličanstva prešao na pravoslavlje

hrvatski-fokus

Izgubljeno pamćenje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više