Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Književni klub HKUPD Stanislav Preprek

Na 62. Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu (22. – 29. listopada 2017.)

 
 
U okviru Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada nekoliko članova Literarne sekcije izdaje 2009. godine prvu zbirku svojih pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće. To su: Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Branka Dačević, Bosiljko Kostić, Mladen Franjo Nikšić, Marijan Piljić i Mladen Šimić. Zbirka je imala skromnih četrdesetak stranica, ali je bila prvi veliki korak i začetak onoga u što su se danas pretvorile zbirka i sekcija. Književni klub „Stanislav Preprek“ danas ima dvadesetak aktivnih članova, a u pripremi je deveta po redu zbirka pjesama pod nazivom Peprekovo proljeće. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/klubknj.jpg
Članovi Kluba, inače, do sada imaju preko četrdeset svojih izdanih knjiga. A Književni klub je svake godine tiskao novu zbirka pjesama Preprekovo proljeće sa sve većim brojem autora i sve većom kvalitetom glede sadržaja, opremljenosti i vizualnog identiteta. Prve tri zbirke uredio je Marijan Piljić, druge tri Marija Lovrić, a od 2015. godine to čini peteročlano Uredništvo, kojem se 2016. priključila dr Dragana V. Todoreskov, povjesničarka književnosti i književna kritičarka. Počevši od druge zbirke grafiku za naslovnu stranicu dao je Mladen Franjo Nikšić.

 

Počev od treće, Branimir Miroslav Cakić vrši računalnu pripremu knjiga i uvodi odeljak „Bilješke o autorima“, u kojem su prikazani kratki životopisi svih autora i njihove fotografije, a od 2016. godine računalnu pripremu vrši Ivan Dermanov.
U ime nakladnika zbirke, osim prve, potpisuje Marijan Sabljak, a poslednju Ivanka Horvatić, kao predsjednik, odnosno predsjednica Društva.
Uredništvo uvodi novu koncepciju zbirke. U prvom, glavnom dijelu knjige, zastupljeni su članovi Književnog kluba, a u želji da uspostvimo suradnju s našom maticom, odnosno s poznatim imenima hrvatske poezije, u drugom dijelu knjige su tri afirmirana autora iz pojedinih gradova ili dijelova Hrvatske. U zbirci Preprekovo proljeće 2015. to su tri pjesnikinje iz Rijeke, u zbirci Preprekovo proljeće 2016. troje pjesnika iz Slavonije, a u pripremi je Preprekovo proljeće 2017. u kojoj će biti zastupljeno troje pjesnika iz Drenovaca, odnosno kraja u Hrvatskoj koji nosi naziv Cvelferija.
Promocija zbirki pjesama prerasla je u kulturnu, sada već tradicionalnu, manifestaciju Hrvata u Novom Sadu pod nazivom „Preprekovo proljeće“ i održava se svake godine na dan rođenja Stanislava Prepreka, 16. travnja.
 
Uredništvo uvodi i natječaj za kratku priču na koji svoje radove može slati svatko tko piše na standardnom hrvatskom jeziku. Prva zbirka kratkih priča kao rezultat tog natječaja je Preprekova jesen 2016., sa dvadesetak radova, a u pripremi je zbirka kratkih priča Preprekova jesen 2017., za koju je prispjelo preko četrdeset radova iz cijele Vojvodine i Hrvatske. Promocija prve zbirke kratkih priča upriličena je na jedanaestogodišnjicu osnutka HKUPD „Stanislav Preprek“ 10. listopada 2016. godine u Kulturnom centru Novog Sada, i namjera je da i ova kulturna manifestacija Hrvata u Novom Sadu pod nazivom „Preprekova jesen“ postane tradicionalna.
 
U teškim uvjetima rada članovi Književnog kluba samo svojim entuzijazmom postižu onaj najvažniji cilj, a to je očuvanje i širenje našeg jezika i kulture, uz druženje i suradnju sa svim ljubiteljima lijepe pisane riječi. Time ujedno ukazujemo da na ovom prostoru živi i hrvatski živalj, te tako doprinosimo multikulturalnosti. A hrvatsko kulturno društvo u Novom Sadu, gradu koji je proglašen za Europsku prestonicu kulture u 2020. godini, je jedan od segmenata svega toga. 
 
Od 2016. godine voditelj Književnog kluba je Branimir Miroslav Cakić, Društvo uvodi Internet stranicu, koju uređuje Ivan Dermanov. Uredništvo Književnog kluba počinje rad na Ediciji Preprekovi pjesnici, u kojoj će zbirke svojih pjesama imati članovi kluba, te se razmišlja da to bude i šire.
 
Do sada su tiskane tri zbirke pjesama: Refleksija nutrine Ljerke Radović, Gdje je moj dom, Branke Dačević i Pjesme koje treba spaliti Branimira Miroslava Tomlekina.
Književni klub je 2017. godine prvi put samostalno nastupio na Salonu knjiga u Novom Sadu, a na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu (22.-29.- listopda) izdanja HKUPD „Stanislav Preprek“ bit će izložena na štandu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.
Jednosatno predstavljanje najnovijih izdanja Književnog kluba HKUP „Stanislav Preprek“ bit će i u jednoj od malih sala na Sajmu. Predstavit ćemo slijedeće knjige:
                  – Preprekovo proljeće 2015. i
                  – Preprekovo proljeće 2016.
                           zbirke pjesama članova Književnog kluba „Stanislav Preprek“;
                  – Preprekova jesen 2016. i
                  – Preprekova jesen 2017.
                           zbirke kratkih priča dobijenih na raspisanom natječaju Knjiže-
                           nog kluba „Stanislav Preprek“;
                  – Refleksija nutrine Ljerke Radović,
                  – Gdje je moj dom Branke Dačević i
                  – Pjesme koje treba spaliti Branimira Miroslava Tomlekina
                           zbirke pjesama članova Književnog kluba „Stanislav Preprek“
                           u Ediciji „Preprekovi pjesnici“, 2017.,
               a još sedam knjiga članova Književnog kluba „Stanislav Preprek“ biti će izloženo za sve vrijeme trajanja Sajma:
                   – Buđenje čoveka
                           zbirka pjesama  nedavno preminulog Siniše Božulića, samizdat,
                           Novi Sad 2013. i
                   – Rat prvi, drugi, treći…
                           roman Siniše Božulića, Prometej, Novi Sad 2016.,
                   – Za sve je kriv moj deda,
                   – Godine zaslepljujućih boja i
                   – Kako nastaju anđeli
                          romani Branimira Tomlekina u izdanju Bistrice, Novi Sad 2013.
                          i  2015., odnosno ALFAgrafa, Petrovaradin 2017.,
                   – Pjesme 
                           zbirka pjesama Mladena Franje Nikšića u idanju Graph Style,
                           Novi Sad 2014.,
                    – Osmijeh u mokrom kaputu
                           zbirka pjesama Ljerke Radović u izdanju Graph Style, Novi  
                           Sad 2014. i
                    – Među nama rečeno
                         zbirka pjesama Maje Gračan Livada u izdanju Gradske bibl.
                         „Atanasije Stojković“, Ruma 2016.
 
O knjigama, Književnom klubu i Društvu govore:
               Krešimir Tkalac, predsjednik HKUPD „Stanislav Preprek“
               Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba i autor zbirke;
     Dr Dragana V. Todoreskov, povijesničarka književnosti i književna kritičarka te urednica Edicije Preprekovi pjesnici;
               Mr Pavel Domonji, književni kritičar;
               Preč. Marko Kljajić, pjesnik i književnik;
               Branka Dačević, autor zbirke;
               Ljerka Radović, autor zbirke;
Molimo sve zainteresirane da posjete štand Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine na 62. Međunarodnom sajmu knjiga (22.-29.- listopda), kao i jednosatno izlaganje članova Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ u terminu koji ćemo naknadno objaviti.
Molimo posjetite našu Internet stranicu www.stanislavpreprek.org
 

Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba

Povezane objave

Pisane riječi treba osnažiti u – Hrvatskoj!

HF

Naše ognjište

HF

Rehabilitacija i renesansa

HF

Vodič za povratnike u Hrvatsku (7)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više