Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Josip Jelačić mjesto sporenja

Gdje je nestalo 500.000 eura za obnovu banove kuće

 
 
Hrvatski demokratski forum (HDF) sa sjedištem u Subotici pozdravlja odluku visokih dužnosnika Republike Srbije da prisustvuju svečanosti u Petrovaradinu povodom obilježavanja 16. listopada, Dana hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Suradnja državnih tijela i manjinskih samouprava je prirodno stanje demokratskih društava, a za to je potrebna obostrana volja koja je ovom prigodom i pokazana.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/hrvati-danas.jpg
Međutim, HDF izražava duboku zabrinutost viješću objavljenom u medijima istoga dana, da je Republika Srbija uplatila Hrvatskom nacionalnom vijeću 500.000 eura za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Naime, obnova zgrade bana Jelačića, koja je kao ideja pokrenuta još 2004. godine, nije razrađen projekt unutar hrvatske zajednice, niti su utvrđeni društveni ciljevi koji se tim projektom žele postići. Otkupom jednog stana (i to ne onog u kojem je rođen ban Josip Jelačić nego, prema najavi, najmanjeg i najjeftinijeg u zgradi kako bi od 500.000 eura čelnicima hrvatske zajednice ostalo što više za pronevjeru) i obnovom fasade zgrade neće biti otklonjen niti jedan od problema Hrvata u Srbiji, nego će oni, plašimo se, biti produbljeni. Manjinska, nacionalna i ljudska prava Hrvata će ostati na istoj razini na kojoj su i danas. Njihov pravni, materijalni ili bilo koji drugi status neće biti unaprijeđen, niti će kvaliteta njihovog života biti poboljšana. Umjesto da se traži i dobije otkup cijele zgrade u kojoj bi se izgradio veliki pokrajinski centar hrvatskih institucija, vodstvo hrvatske zajednice se odlučilo za rješenje koje odgovara samo jednom ili dvojici pojedinaca – iskoristiti radove na adaptaciji za preusmjeravanje novca za vlastite interese. Uljepšavanjem fasade zgrade koja neće biti u vlasništvu hrvatske zajednice, Hrvati neće dobiti ništa.
 
Ali, dobit će nešto drugo: blamažu koju nisu zaslužili. Jer, dati čelnicima hrvatske zajednice na raspolaganje pola milijuna eura je isto što i prepustiti vucima da čuvaju ovce. Državno financiranje hrvatskih manjinskih institucija, organizacija i projekata, koje na godišnjoj razini iznosi blizu milijun eura, pod potpunom je kontrolom nelegitimno izabranih čelnih ljudi hrvatske zajednice isprepletenih u HNV-u, DSHV-u i Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata. Riječ je o tajnom i zamagljenom financiranju i o tome se u javnost ne iznose kvalificirani podaci. Izvještaj kontrole materijalno-financijskog poslovanja NIU „Hrvatska riječ“, koju je u 2016. provela Pokrajinska budžetska inspekcija i revizija, samo je mali pokazatelj nepravilnosti u financiranju hrvatske zajednice.
 
HDF zbog svega toga poziva Vladu Republike Srbije da kontrolu trošenja sredstava za otkup i obnovu kuće Bana Jelačića povjeri isključivo nadležnim tijelima države a ne hrvatske manjinske samouprave, jer je to jedini način da novac poreznih obveznika ne završi u privatnim džepovima čelnika hrvatske zajednice nadaleko poznatih po netransparentnom trošenju.
 

Lazo Vojnić Hajduk, potpredsjednik i Zvonimir Perušić, potpredsjednik HDF-a

Povezane objave

Marku Tucakovu upućujem sve čestitke

HF

Velika kulturna večer male udruge

HF

Među laureatima prestižnog 6. Kliofesta

HF

Šizela

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više