Hrvatski Fokus
Hrvatska

Srpske laži u Rimu

Pod okriljem znanstvenog rada u Rimu prosrpska propaganda

 
 
Ispričavamo se zbog prosrpske propagande na seminaru „Jugoslavenski ratovi: druga strana lica europske civilizacije?“, riječi su prof. Antonella Biaginija, predsjednika fondacije Roma Sapienza, kojima je započelo trodnevno savjetovanje (od 16. do 18. listopada) u Rimu. U najmanju ruku malo čudno što jedno savjetovanje, koje je sa 100 tisuća eura financirao Program Europa za građane Europske komisije, počinje isprikom zbog dijela sadržaja. U pozivu se kaže kako su organizatori rimsko sveučilište La Sapienza, barcelonsko sveučilište Ramon Llull, sveučilište iz Kragujevca, radio Slobodna Europa iz Češke, rimska gimnazija Immanuel Kant, austrijski povijesni institut te kazalište Eliseo u čijoj je dvorani održan skup drugog dana.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/picture-248-1380189838.jpg
Antonello Biagini
 
Iako je riječ o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, a u programu se spominje, primjerice, kako će Jelena Arsenijević Mitrić sa sveučilišta u Kragujevcu govoriti o uništenju srpske kulturne baštine u Hrvatskoj, a Maja Anđelković, također s kragujevačkog sveučilišta, o uništenju srpskih manastira na Kosovu, pozivi za prisustvovanje nisu odaslani ni hrvatskom ni kosovskom veleposlanstvu u Rimu, a kamoli hrvatskim novinarima. Među govornicima je i Janja Jerkov, profesorica slavistike na La Sapienzi, na čijoj se katedri uči i hrvatska književnost, ali ipak nije upućen poziv hrvatskom veleposlanstvu. Za održavanje tog savjetovanja doznali smo iz drugih izvora, kao što je to doznalo i hrvatsko veleposlanstvo u Rimu koje je odmah reagiralo.
 
Hrvatski veleposlanik Jasen Mesić zatražio je razgovor s rektorom Sapienze Eugenijem Gaudijem i organizatorima seminara. Zato je seminar počeo s isprikom, ali je i dogovoreno kako će se 1. prosinca održati novo savjetovanje na kojem će Hrvatska imati priliku iznijeti svoj pogled na te godine, a posebno iznijeti što je učinjeno u zaštiti kulturne baštine. Jasen Mesić razgovarao je i s predsjednicom ureda Europske komisije u Rimu Beatrice Covassi koja je rekla da će intervenirati u Bruxellesu. Istina, Europska komisija, kako piše i na programu savjetovanja o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, daje samo financijsku potporu i ograđuje se od sadržaja govora. No u Bruxellesu bi, žele li da se, kako i kaže podnaslov programa, nešto „nauči iz lekcija“, ipak trebali pročitati sadržaj lekcija.
 

Silvije Tomašević, Večernji list

Povezane objave

Razgraničenje na ulazu u zaljev

HF

Poučna zapažanja Paula O’Gradyja

HF

MOST-ova molitva

HF

Tko je zaposlio Josipa Perkovića?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više