Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Kretanje robne razmjene Europske unije

Vrijednost robne razmjene EU-a povećana u odnosu na prošlogodišnju

 
 
Vrijednost globalne robne razmjene bitno je određena kretanjem globalnih cijena, posebno kada su energenti i sirovine u pitanju. Tako su 2015. i 2016. godina obilježene znatnim padom cijena sirove nafte i ostalih energenata, kao i dijela sirovina, što je dovelo do znatnoga usporavanja rasta globalne robne razmjene na razinu od oko 2,2 %. Prema procjenama MMF-a, cijene roba su na globalnoj razini u 2015. godini smanjene čak 35,3 %, prošle godine oko 10 %, dok za ovu godinu MMF predviđa njihov rast od 12,3 %. Zbog toga se očekuje i dinamiziranje rasta globalne robne razmjene na razinu od približno 4,3 %.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/How-did-the-International-Monetary-Fund-react-to-the-euro-zone-area-crisis-938x450.jpg
Kretanje robne razmjene Europske unije u prvih osam mjeseci ove godine bilo je u skladu s takvim očekivanjima. Vrijednost Ekstra EU izvoza je na godišnjoj razini povećana za 9,3 %, a uvoza za 9,4 %. Pri tome je rast izvoza i uvoza zabilježen kod svih glavnih grupa proizvoda, ali je najveća stopa rasta ipak zabilježena kod izvoza i uvoza energenata i sirovina. Indeksi uvoznih cijena industrijskih proizvoda za eurozonu daju objašnjenje takva kretanja. Naime, u prvih osam mjeseci uvozne cijene sirove nafte povećane su na godišnjoj razini za 29 %, zemnog plina oko 10 %, ugljena i lignita oko 40 %, ruda metala oko 31 %. Međutim, rast uvoznih cijena od 2,8 % zabilježen je i kod proizvoda prerađivačke industrije, pri čemu su se najviše isticali naftni derivati s rastom od 23 %, metali s rastom od 13 % te električna energija čije su uvozne cijene prosječno povećane 12 %.
 
Premda su energenti znatno utjecali na rast izvoza, veći utjecaj na njegov rast ipak su imali proizvodi koji imaju i značajno veći udio u strukturi izvoza EU: kemijski proizvodi, motorna vozila te strojevi i uređaji. Premda je i kod njih zabilježen porast cijena, rast izvoza je ipak upućivao i na povećanu globalnu potražnju. S druge je strane povećana vrijednost uvoza energenata najviše utjecala na ukupan porast vrijednosti uvoza. Kao posljedica opisanih kretanja izvoza i uvoza, tijekom prvih osam mjeseci blago je smanjen suficit robne razmjene EU-a u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, s 5,9 na 5,5 milijardi eura.
 
Za Hrvatsku je ipak važnije da je tijekom prvih osam mjeseci, prema podacima Eurostata, bila među članicama koje su najviše povećale vrijednost svoga ukupnog izvoza, kao i među članicama koje su najviše povećale vrijednost svoga izvoza izvan granica EU. Premda postoje manja odstupanja od podataka DZS-a, prema podacima Eurostata, Hrvatska je u osam mjeseci bila i među članicama kod kojih je zabilježeno poboljšanje u kretanju robnog deficita u odnosu na prethodnu godinu.  
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Kvaliteta zraka nikada nije bila tako važna kao što je danas

hrvatski-fokus

Izvozna ljestvica hrvatskih županija

HF

Prvi put više od milijun automobila

HF

U Čakovcu predstavljeni rezultati PoC7

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više