Hrvatski Fokus
Religija

Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata

Prisjećanje na p. Petra Pericu

 
 
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/10/zdravo10.jpg
o. Petar PERICA, još za života su ga već nazivali svecem, zbog njegove potpune posvećenosti vjeri i radu s vjernicima. Napisao je još i danas dvije najpopularnije hrvatske katoličke pjesme – „Zdravo Djevo“ i „Do nebesa nek se ori“.
 
Rođen je nedaleko Makarske, u selu Kotišina 27. lipnja 1881. godine. Nakon završene osnovne škole u Makarskoj, odlazi u sjemenište u Travnik. Kao hrvatski katolički svećenik, pripadnik Isusovačkog reda isticao se silnom energijom i njegov napredak u crkvenoj hijerarhiji bio je primjetan. Još kao devetnaestogodišnjak je tijekom hodočašća hrvatskih vjernika u Rim, jubilejske 1900. godine uručio Papi Lavu XIII. „Album hrvatske mladeži“ s preko 160 tisuća potpisa. Bilo je to njegovo prvo veliko priznanje za naporan vjernički rad. Samo godinu dana kasnije, kao isusovac nastavio je svoju naobrazbu u Austriji i Češkoj. Kao svećenik djelovao je u Travniku, Zagrebu, Šibeniku, Splitu i naposljetku u Dubrovniku. U međuvremenu je napisao pjesmu „Zdravo Djevo“.
Pjesmu „Do nebesa nek se ori“ napisao je uz još mnoge druge, kao sjemeništarac na školovanju u Travniku.
 
Odmah po ulasku partizanskih snaga u Dubrovnik, krajem listopada 1944. godine, o. Petar Perica je uhićen i nakon kratkog boravka u zatvoru strijeljan na otočiću Daksi zajedno s još 53 ugledna građana Dubrovnika – 25. listopada 1944. godine. Među pogubljenima je bilo još šest svećenika.
U mjesecu lipnju 2010. godine prethodno ekshumirana tijela iz velike masovne grobnice na Daksi, pažljivom DNK analizom su obrađena i otkriveni su posmrtni ostatci svećenika o. Petra Perice, što je omogućilo njegov dostojan ukop na dubrovačkom groblju Boninovo.
 

Ivan Jaklin

Povezani članci

Masonska crkva u Srba

HF

Trebamo svi otvoreni reći papi Franji – NE!

HF

Svjetski rat

HF

Martin Luther od obožavanja do osporavanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...