Hrvatski Fokus
Hrvatska

Istarski Hrvati uče talijanski u školi

Ghiraldo: Uvesti nove nastavne smjerove kako bi se zadržali učenici koji uče na talijanskom jeziku

 
 
Istra, u talijanskim školama se povećava broj učenika, ali samo u prvim razredima. Ima više 4800 upisanih, što čini više od 850 u odnosu na prije deset godina. Međutim ove brojke se smanjuju kako se ide prema višim razredima. Talijanska zajednica: objediniti didaktiku.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/fascist-blackshirts-from-a-fascio-di-combattimento.jpg
Školski sustav talijanske nacionalne zajednice u Istri sigurno je najkompletniji, najsveobuhvatniji i najbolje artikuliran u odnosu na školske programe svih drugih manjinskih zajednica u Hrvatskoj i Sloveniji. Jedini je to školski program koji posjeduje kompletnu vertikalu, odnosno postoji raspon od škola za najraniju školsku dob pa sve do sveučilišnog uzrasta što naravno uključuje i osnovnu i srednju školu.
 
Ove školske godine broj upisanih je 4804 učenika (isključeni su sveučilišni studenti). To je povećanje za 850 učenika u odnosu na brojke od prije deset godina. Navedeni podaci su iznijeti na zadnjem sastanku Izvršnog povjerenstva Talijanske zajednice koji se održao u Pazinu. Iako cjelokupni trend je pozitivan i ima uzlaznu putanju, ono što zabrinjava je raspršivanje učenika koju, pri prelasku na veći stupanj obrazovanja, napuštaju obrazovne ustanove na kojima se uči na talijanskom jeziku. Ono što je bitno, ističe Corrado Ghiraldo, odgovoran za područje edukacija i obrazovanje u Istri, jest uvesti nove nastavne smjerove kako bi se zadržali učenici koji uče na talijanskom jeziku.
 
Često se dogodi da učenici, koji su to tada pohađali nastavni program na talijanskom jeziku, viši stupanj obrazovanja zamijene školom koja je na hrvatskom jeziku, iako isti smjer postoji i na talijanskom jeziku. Ono što je bitno, ističe predstavnik Zajednice Talijana, je prilagoditi obrazovne smjerove zahtjevima tržišta rada. Dobar primjer tome je Talijanska srednja škola u Rovinju koja je prije par godina pokrenula profesionalni četverogodišnji program na području zdravstva i socijalne sigurnosti. Na sastanku u Pazinu su iznijeti podaci koji pokazuju da ima puno hrvatskih, srpskih i obitelji drugih nacionalnosti koje dijete upišu u talijanski vrtić, s namjerom da dijete tako nauči talijanski jezik, da bi ga potom, kada dostigne primjerenu dob, poslali u osnovnu školu na hrvatskom jeziku.
 

Il Piccolo, Trst (urednički komentar)

Povezane objave

MOJA HRVATSKA

HF

Nove nacionalne manjine

HF

Moj otac i ja

HF

Jugoslavenska zastava u Puli

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više