Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Muzej uja u Škripu

Nositelj oznake Kulinarska baština

 
 
Muzej uja u Škripu novi je član „Culinary heritage“ mreže i nositelj oznake Kulinarska baština. Znak Culinary heritage-kulinarska baština, zaštitni je znak za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju. Članstvom u „Culinary Heritage”, dobiva se međunarodno priznata oznaka i jedinstven standard kvalitete te otvara niz novih mogućnosti za prezentaciju autohtonih proizvoda u turizmu, domaćem i međunarodnom tržištu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/skrip_mu_inter3-1600.jpg
Mreža „Culinary heritage Europe“ okuplja regionalne članove diljem Europe. Glavni cilj je razvoj regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih tradicionalnih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko-turističku ponudu, uvrštavanje tradicionalnih jela u ugostiteljsku ponudu s posebnim naglaskom na ponudu u seoskim domaćinstvima, te udružena prezentacija (logo, e-promocija/web, baza podataka, međunarodni sajmovi i dr.), što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti i jačanjem prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu. Sve to ima snažan utjecaj na razvoj turizma općenito, razvoj gospodarskih tokova s naglaskom na uvrštavanje lokalnih poljoprivrednih proizvoda u ugostiteljsku ponudu regija, povećanje zapošljavanja lokalnog stanovništva, te opću brigu za okoliš i zdravlje pojedinca.
 
Splitsko-dalmatinska županija ima bogatu kulinarsku baštinu i tradiciju koja predstavlja identitet kraja, a veliki broj autohtonih i tradicijskih jela dio su turističke ponude. Upravo stoga, u budućnosti, a posebice povodom ulaska Hrvatske u EU, važnost njegovanja i očuvanja kulinarske baštine, njeno uključivanje u ponudu, te samo promicanje, iznimno je veliko. Preko članstva u europskoj regionalnoj mreži „Culinary Heritage Europe“ otvara se novi oblik međunarodne suradnje sa zemljama članicama EU-u, kojom se dobiva međunarodno priznata oznaka i jedinstven standard kvalitete, te otvara niz novih mogućnosti za prezentaciju autohtonih dalmatinskih jela na međunarodnom tržištu.
 
Selo Škrip na otoku Braču jedna je od najposjećenijih otočkih lokacija,  svoju revitalizaciju otkriva sve većem interesu posjetitelja koje zanima kulturni identitet destinacije. Selo broji svega nešto malo manje od 200 stanovnika i obiluje brojnim turističkim atrakcijama. Pored Muzeja otoka Brača smještenog u Radojkovića kuli, u kojem su prema legendi pokopane Priska i Valerija, kćeri slavnog cara Dioklecijana, dvorca obitelji Cerinić iz 16. stoljeća, crkve sv. Jelene iz 18. stoljeća, nalazi se još jedna posjete vrijedna lokacija, Muzej uja.
U tradicionalnoj bračkoj kući u vlasništvu obitelji Krstulović iz 17 st. utemeljena je uljara 1864 godine, koja je proširena i opremljena početkom 20. st. presom iz tvornice Thomas Holt iz Trsta, pomoću koje je nastavljena uspješna  prerada maslinovog ulja sve do 1963., kada uljara prestaje sa radom zbog pojave novih tehnologija u prerađivačkom procesu.
 
U srpnju 2013. Kruno Cukrov, unuk Krune Krstulovića, sa svojom obitelji renovira i preuređuje uljaru u Muzej uja i otvara je za javnost kao povijesno-kulturnu znamenitost maslinarstva otoka Brača. U muzeju je prikazan cjelokupni tradicionalni proces predrade maslinovog ulja koji se sastoji od toća sa orlom, presom sa starim športama, peči za grijanje vode te svi tradicionalni alati koji su se koristili za transport, proizvodnju i skladištenje maslinovog ulja. Cijeli prikaz tradicionalnog proizvodnog procesa nadopunjen je i skulpturama mag. kiparstva Đanija Martinića te slikama akademske slikarice Hane-Marte Jurčević Bulić koji na zanimljiv način prikazuje radnike u uljari. Obitelj Cukrov i dalje nastavlja obiteljsku tradiciju i proizvodi svoje maslinovo ulje u sklopu OPG-a na modernim strojevima. U muzeju se nalazi i kušaona maslinova ulja gdje posjetitelji mogu kušati i kupiti maslinovo ulje.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Michael Keen i Joel Slemrod predstavili svoju knjigu o porezima

hrvatski-fokus

U Zagrebu, u usporedbi s Berlinom, voda skuplja 120 posto

hrvatski-fokus

Na ključne odluke u energetici čeka se predugo

HF

Pravilnik o pregledima i ispitivanju opreme

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više