Hrvatski Fokus
Društvo

Mimara i Šuvar

"Barba Ante dođa sam vidit je li đava doša po svoje…"

 
 
Ante Topić Mimara je jednom poznatom hrvatskom redatelju (Vrdoljaku?, op. T.T.) ispričao kako izlazi na kraj sa Šuvarom. "Šuvar je lukav, misli da sam ja budala. Dođe on meni jedan dam i ispriča mi povijest Feničana, drugi dan sve o Babilonu. A ja ga pitam što je sa Asircima?! Ne zna ništa. Nije se pripremio. Vi ste lažov, zauzimate se za galeriju iz svojih karijerističkih razloga, o svemu pojma nemate! Doživim infarkt u Rijeci, ležim u bolnici u groznoj sobi, vrućina je, ali ne dam nikome da mi dođe. Jedan dan otvaraju se vrata sobe, proviri glava Stipe Šuvara. Što je Šuvar, pitam. Barba Ante dođa sam vidit je li đava doša po svoje, da vas se riješimo kaže on. Ajde, kurvin sine, ulazi. Takvog te volim, to si ti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/maxresdefault.jpg
Ante Topić Mimara
 
Simpatična priča, makar vjerojatno netočna. Šuvar sa svojom bijelom knjigom je lovio fantome i leptire, srpski nacionalisti su mu bili nedostupni (čak je i Milana Kunderu smatrao pogubnim po stanje u zemlji), a Hrvatima je jugoslaviziranjem dizao tlak. Petar Šegedin ga je efektno napao u svom pismu (iskorijenjeni iskorjenjivaju, citira Simon Weil) i to pismo ne mogu naći na internetu, a naporno mi je lupkati po kompjutoru 10 stranica (271.-281.) ponovljeno izdanje "Svi smo odgovorni", Do Ne Ha, Zagreb, 1995.).
 
Ne smatram ga (S. Š.) lošim čovjekom, niti utopistom niti budalom, jednostavno je jahao na mrtvom jugoslavenskom konju (trojanskom). Nešto ću napisati o Šegedinu, još nisam sve njegove tekstove prošao – smo ću dodati da teško može netko mlađi shvatiti probleme i atmosferu jučerašnjice bez njegovih tekstova od 1962. do 1987. Osjetio je da partijska nemuštost (posebno naši hrvatski Jugovići) vodi u tragediju rata, jer velikosrpstvo je osjetilo priliku za napad. Sjetiti se Rade Končara juniora, Gorana Babića, Lordana Z., Miloša Žanka kojemu SUBNOR daje nagradu 1986. za jačanje bratstva i jedinstva.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Europejci

HF

Ekstremistica koja se zalaže za pobačaj pridružila se Međunarodnom sudu pravde

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Neradnici u Maksimiru

HF

Justin Trudeau – Rockefellerova pudlica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više