Hrvatski Fokus
Feljtoni

Živi li Hrvatska u sadašnjosti? (1)

Jahač sjedi na snažnom vrancu, s čizmama i ostrugama, a pored njega trči bijeli psić

 
 
U švicarskome kantonu Aargau postoji saga o Jahaču u čizmama. Jahač sjedi na snažnom vrancu, s čizmama i ostrugama, a pored njega trči bijeli psić. Tlo podrhtava, ostruge zveckaju, konj juri naprijed raširenih očiju. Ali jahaču je okrenuta glava naopačke, njegove oči pilje natrag, u noć. Uzaludno pokušava okrenuti glavu. Neprestance mora gledati natrag kao da bi tamo bilo nešto što ne želi vidjeti, ali on to ipak ne ispušta iz vida. Njegova priča počinje zločinom protiv prava, zakona i protiv ljudskosti; krivo se zaklinjao iz pohlepe za novcem. K tome je bio nesposoban za suosjećanje. Sada pilji u svoju prošlost i ne može je se osloboditi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/Peter_von_Matt_2008.JPEG
Peter von Matt
 
Švicarski germanist i književnik Peter von Matt opisuje njegovu tragičnu sudbinu: jahač u čizmama juri noću, s glavom okrenutom unatrag, vidi samo svoju prošlost i ništa drugo i ništa više. On bježi pred svojom krivicom, pred svojim zločinom, pred svojom neljudskošću, a one plešu za njim poput utvara, jednakom brzinom i zajedno s bijelim psićem. Izgubio je slobodu duše i stvaralačku snagu sjećanja, pa što brže bježi, sve se više gubi. Tako se može dogoditi jednoj cijeloj zemlji s njezinom prošlošću. Trebalo bi gledati unaprijed, slobodno donositi odluke, sa zadovoljstvom u srcu i radovati se budućnosti i ostvarivanju odvažnih planova. Ali strašna sila joj je okrenula svu pozornost u prošlost. Samo vidi što je bilo i ne shvaća kako s time izići na kraj. Morati tako gledati unatrag je prokletstvo, a saga o jahaču u čizmama nije ništa drugo nego priča o čovjeku koji je uklet na sjećanje lišeno svake stvaralačke snage, kako zapisa lucidni profesor von Matt.
 
(Nastavak slijedi)
 
Tihomir Nuić, Politički zatvorenik, broj 271 (svibanj/lipanj 2017.)

https://www.hrvati.ch/index.php/drustvo/razno/2041-tihomir-nuic-zivi-li-hrvatska-u-sadasnjosti

Povezane objave

Globalno zatopljenje potpuna prijevara (2)

hrvatski-fokus

BOKA – Sve prema biskupovu naumu (3)

HF

Vatikansko odlikovanje za Ivu Vejvodu (1)

hrvatski-fokus

Briga o vojnim grobljima (11)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više