Hrvatski Fokus
Povijest

Važnost osmanlijske pobjede kod Varne

Osmanlijske žrtve bile su toliko velike da je Muratu trebalo tri dana da shvati da je pobijedio u bici

 
 
Desetoga studenoga 1444. evo što je prethodilo padu Bosne, Srbije i skoro cijele Mađarske i Hrvatske. Pobjedom u bitci, sklonjene su prepreke koje su sprječavale osmanlijsko širenje u Istočnu i Središnju Europu; daljnim bitkama veliki dio Jugoistočne i Istočne Europe došao je u vlast Osmanlijskoga Carstva. Nakon neuspjelih ekspedicija od 1440. do 1442. na Beograd i Erdelj (rum. Transilvaniju), i nakon što ga je porazio Janko Hunjadi od 1442. do 1443. u "dugoj kampanji", osmanlijski sultan Murat II. potpisao je desetogodišnje primirje s Ugarskom. Nakon što je sklopio mir s Karamanijskim emiratom u Anadoliji u kolovozu 1444., odrekao se prijestolja i ustupio ga je dvanaestogodišnjem sinu Mehmedu II.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/mn4056t.jpg
Očekivavši Osmanlijsku invaziju potaknutu mladim i neiskusnim novim sultanom, Ugarska se dogovorila s Mletačkom Republikom i papom Eugenom IV. da organizira novu križarsku armiju pod vodstvom Hunjadija i Vladislava III. Čuvši za to, Mehmed II. je shvatio da je premlad i neiskusan da se uspješno bori protiv koalicije. Pozvao je Murata II. na prijestolje da vodi vojsku u bitku, ali Murat II. je odbio. Ljut na svog oca, koji se odavno povukao u mirni život u Anadoliji, Mehmed II. je napisao: "Ako si ti sultan, dođi i vodi svoju vojsku. Ako sam ja sultan, onda ti ja naređujem da dođeš i da vodiš moju vojsku." Tek nakon što je primio pismo je Murat II. odlučio je predvoditi osmanlijsku vojsku.
 
U kasnu večer 9. studenoga 1444., osmanlijska vojska s oko 50.000 vojnika približila se Varni sa zapada. Na vrhovnom vojnom vijeću, kojeg je održao Hunjadi tijekom noći, papinski legat Julijan Cesarini, inzistirao je na brzom povlačenju vojske. Međutim, kršćani su se našli između Crnog moraVarnenskog jezera, strmih šumskih nagiba platoa Franga (visokog 356 m) i protivnika. Cesarini je tada predložio taktiku obrane putem "tvrđave od zaprežnih kola" od Husita do dolaska kršćanske flote. Ugarski velikaši, hrvatski i češki zapovjednici su ga podržavali, ali mladi dvadesetogodišnji Vladislav i Hunjadi su odbili ovu taktiku odbrane. Hunjadi je izjavio: "Pobjeći je nemoguće, predati se je nezamislivo. Borimo se sa hrabrošću i čašću." Vladislav je ovo prihvatio i izdao je naredbu.
 
Vojnici drugog osmanlijskog boka napali su Mađare i Bugare Mihaela Szilágyija. Njihov prodor bio je zaustavljen, ali nakon toga su spahije napale ponovno. Hunjadi je odlučio da pomogne i savjetovao Vladislava da sačeka dok se ne vrati; zatim je krenuo naprijed s dvije konjičke čete. Mladi kralj nije poslušao Hunjadijev savjet i poveo u napad 500 poljskih vitezova prema osmanlijskom središtu. Pokušali su nadvladati janjičare s ciljem da zarobe Murata i skoro su uspjeli, ali je ispred Muratovog šatora kraljev konj ili pao u zamku ili bio izboden, nakon čega je janjičar Kodja Hazar usmrtio kralja i odrubio mu glavu. Kraljeva glava je predana sultanu i kasnije odnesena na osmanlijski dvor. Osmanlije su uništile ostatak poljske konjice. Kralj je tada imao tek 20 godina.
 
Osmanlijske žrtve bile su toliko velike da je Muratu trebalo tri dana da shvati da je pobijedio u bici. Stoga, osmanlijska pobjeda kod Varne, popraćena pobjedom na drugoj bitci kod Kosova 1448. odvratila je europske države od slanja pomoći Bizantskom Carstvu tijekom osmanlijskog pohoda na Konstantinopol 1453. godine. Pobjedom u bitci, sklonjene su prepreke koje su sprječavale osmanlijsko širenje u Istočnu i Središnju Europu; daljnjim bitkama veliki dio Jugoistočne i Istočne Europe došao je u vlast Osmanlijskoga Carstva.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Svi četnici u vlasti

HF

Od Jugoslavena do žrtve komunističke represije

hrvatski-fokus

Baševis Zinger, mitski pripovijedač

HF

Engleski kralj iz Poljica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više