Hrvatski Fokus
Znanost

Hrvati će plaćati za otpad iz NE Krško

Nuklearni otpad iz Krškog Slovenci izvoze u Francusku

 
 
Budući da Hrvatska i dalje nema rješenje za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz nuklearke u Krškom, kojom upravlja zajedno sa Slovenijom, vlasti u susjednoj državi okrenule su se izvoznim rješenjima. Na svojoj posljednjoj sjednici Cerarova vlada odobrila je otvaranje pregovora s Francuskom, kamo bi se izvozio otpad iz NEK-a niske i srednje radioaktivnosti, što, među ostalim, otvara pitanje hoće li dio računa za transport i ostale troškove ispostaviti Hrvatskoj. Prema međudržavnom sporazumu o nuklearci Krško iz 2003., podsjetimo, obje države zajednički donose odluke o elektrani i snose troškove. Otuda je Slovenija ponudila Hrvatskoj da sudjeluje u izgradnji skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad u Vrbini pokraj Krškog, ali ni na to zasad nema, barem orijentacijskog, zauzetog stajališta Banskih dvora.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/MediaThumbnailHandler-1.jpg
Odgovarajući na zastupničko pitanje Franca Trčeka (Ljevica) dokle su stigli pregovori s Hrvatskom o zbrinjavanju otpada iz Krškog, Cerarova vlada otkrila je da od srpnja ove godine čeka odgovor našeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike na prijedlog da međudržavna komisija za NEK konačno održi sastanak, nakon što se zadnji put sastala u srpnju 2015. godine. Pokušali smo u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike doznati je li odluka slovenske vlade o izvozu otpada iz NEK-a u Francusku donesena u dogovoru s hrvatskom stranom i je li točna informacija koju je od vlade Slovenije dobio zastupnik Trček, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor iz Ministarstva.
 
Možemo i sami?
 
Bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović stava je da bi Hrvatska trebala sama zbrinjavati otpad manje radioaktivnosti.
– Smatram da rješenje za zbrinjavanje nisko i srednje radioaktivnog otpada ne bi trebalo tražiti u suradnji sa Slovenijom, koja nam je dala određenu ponudu da taj otpad zbrinjavamo kod njih, nego da ga moramo zbrinuti sami. Odnos sa Slovenijom u upravljanju nuklearkom Krško, kao i zbrinjavanju visoko radioaktivnog otpada iz NEK-a, bio je i ostao partnerski. Tako se donose sve odluke u NEK-u i ne vidim da se tu nešto promijenilo. Svakako, mi trebamo donijeti odluku gdje ćemo zbrinjavati visoko radioaktivni otpad iz NEK-a i o tome se još rade studije i vode rasprave – kazao nam je Dobrović, kojega je zajedno s ostalim Mostovim ministrima premijer Plenković smijemo u travnju ove godine. Na traženje Mosta, podsjetimo, energetika je iz Ministarstva gospodarstva prebačena u Ministarstvo zaštite okoliša, no kasniji razvoj događaja nije dao puno vremena Dobroviću da se bavi energetikom.
 
– Moram priznati da se pitanjem zbrinjavanja visoko radioaktivnog otpada nisam ni stigao baviti u svojem mandatu. Ono čime sam se bavio jest radioaktivni otpad niske i srednje razine iz naše industrije i zdravstva, koji se skladišti na dva mjesta u Zagrebu, i to je problem koji mi moramo riješiti samostalno – kaže bivši ministar.
Spomenuti sporazum sa Slovenijom o nuklearci predviđa da bi Hrvatska, ako donese rješenje o vlastitom zbrinjavanju otpada iz NEK-a, trebala 2025. početi s odvozom opasnih tvari iz Krškog i dovršiti ga u roku od dvije godine. Slovenski projekt izgradnje skladišta za nisko i srednje opasni otpad iz NEK-a prema nekim procjenama košta oko 180 milijuna eura ako bi se gradio silos za hrvatsko skladištenje.
 
Otpala Trgovska gora
 
Hrvatska je dosad u fond za zbrinjavanje opasnog otpada iz NEK-a odvojila oko 170 milijuna eura, tako da novac nije problem. Problem je lokacija i politička odluka o načinu zbrinjavanja, a početna ideja da zbrinjavanje radioaktivnih tvari bude na Trgovskoj gori pokraj Dvora doživjela je velike otpore i zbog činjenice da se bivša vojarna Čerkezovac, gdje bi bilo opasno skladište, nalazi praktički na samoj granici s BiH. I Krško je praktički na samoj granici s Hrvatskom, pa ispada da bi Vrbina bila bolja opcija jer se radioaktivni otpad ionako već tamo nalazi. U međuvremenu, Slovenija se, dok ne počne gradnja u Vrbini, odlučila na pregovore s francuskom tvrtkom „Socodei“ o izvozu opasnih tvari iz Krškog. Prema dijelu slovenskih medija, otpad iz Krškog u Francuskoj bi se samo preradio i vratio u buduće skladište Vrbina, ali, tvrdi se, u deset puta manjem obujmu od onoga u kojem bi stigao na preradu u „Socodei“.
 

Vedran Marjanović, Slobodna Dalmacija

Povezane objave

Redefiniranje demokracije na način koji eliminira demokraciju

hrvatski-fokus

Invazivni uljezi opasno prijete

HF

Elitistički plan za potpun nadzor ljudi

HF

Od prapočetaka proizvodnje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više