Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Hrvatska vlada liberalizira usluge taxija

U Puli će biti ukinute sve dozvole ili koncesije koje je svojevremeno odobrila lokalna općinska vlast

 
 
Uber dolazi u Istru. Tvrtka već zapošljava vozače kako bi spremno dočekala iduću turističku sezonu. Petar Jovetić, predsjednik Ceha autotaksista ističe: „Jasna i ista pravila za sve“. Taxi Uber se „iskrcava“ u Hrvatsku uspješno prelazeći i zadnju birokratsku prepreku. U tome, odlučujuću ulogu ima novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu koji je vlada predložila i kojim se liberaliziraju usluge taxija i ukida ograničavanje broja dozvola, stavljajući tako van snage pravilnik o cijenama usluga koji su utvrdile lokalne vlasti. Uber Hrvatska, tvrtka koja predstavlja Uber u Hrvatskoj, već uvelike traži vozače, taksiste u svijetlu pripreme za novu turističku sezonu. Na stanicama portala Moj posao, objavljeni su oglasi u kojim se traži osoblje, a rok za prijavu je 31. prosinca.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/6358592534187764534355694_Uber-v-Taxi.jpg
Novi zakon koji liberalizira sektor taksija, trebao bi biti usvojen na početku iduće turističke sezone. U Puli će biti ukinute sve dozvole ili koncesije koje je svojevremeno odobrila lokalna općinska vlast. Isto se odnosi i na boju taksija koji su sada bijeli. U svijetlu novih zakonskih normi, gradovi će, na svom teritoriju, imati obvezu izdavati dozvole za vršenje taxi usluga, svima onima koji posjeduju licencu, bez posebnih ograničenja. Radi se zapravo o pravoj revoluciji, uzimajući u obzir da će, na primjer, taksisti iz cijele Hrvatske moći obavljati taksi usluge u Isti. Sasvim je sigurno da će dolazak Ubera prouzročiti reakciju taksista koji su navikli raditi po principu da oni imaju ekskluzivna prava na obavljanje taksi usluga u odnosu na druge pružatelje taksi usluga, kao što je to bio slučaj do sada sa tvrtkama City Car i Taxi Cammeo, koje su potom i propale.
 
Dolazak Ubera, bi pak mogao jako poremetiti trenutno stanje na tržištu imajući u vidu uspjeh koji je ova tvrtka ostvarila u svijetu. Predsjednik Ceha autotaksista Pule, Petar Jovetić ističe: „Moguće je da će sada biti više tržišnog natjecanja i konkurencije, što je pozitivno, međutim, pravila se trebaju temeljiti na zdravim principima i biti jednaka za sve. S druge pak strane, općinski suradnik gradonačelnika Pule Borisa Miletića, okreće pilu naopačke i ističe da nema potvrda o dolasku usluga Ubera. U međuvremenu, preko svoje internet platforme, Uber objašnjava da obavljanje taksi usluga će se moći na dva načina – Prvi način predviđa da zainteresirani vozač osobno ili otvori svoju tvrtku ili otvori obrt, postajući tako samostalni vozač koji sam sebe zapošljava. Drugi način predviđa da će vozač moći izvršavati uslugu kao ne samostalni djelatni zaposlen u nečijoj tvrtki ili obrtu. Zarada će ovisiti o broju sati koje vozač provede za upravljačem i dijelit će se jednom na tjedan. Jedini uvjet da se postane vozač Ubera je da se posjeduje vozačka dozvola i potvrda o nekažnjavanju.
 
Bez sumnje je da će Uberove usluge najviše konkurirati u onim dijelu koji se odnosi na niže cijene odnosu na one koje su trenutno na tržištu. Niže cijene omogućuju mobilne aplikacije koje direktno povezuju putnike i vozače i zahvaljujući kojima se skraćuje izgubljeno vrijeme i vožnja. Sigurno je također da će uzduž jadranske obale i iduću sezonu vratiti usluga Uber boat koja je protekle sezone ostvarila dobre rezultate.
 

Il Piccolo, Trst

Povezane objave

Što će HEP sada, nakon ugljena

HF

Promet onečišćuje i kulturnu baštinu

HF

Čeka li Hrvatsku idućih godina zastoj u realizaciji projekata u obnovljivcima

hrvatski-fokus

Voda… za svakoga, uvijek i svuda

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više