Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Hrvati nikad ne zaboravljaju Hrvatsku

Iseljenici prošle godine u Hrvatsku poslali čak 2,19 milijardi dolara

 
 
REKORDNI PODACI SVJETSKE BANKE – Hrvatski su iseljenici u prošloj godini u državu poslali rekordnih 2,19 milijardi američkih dolara. Iako nema potpunih službenih podataka o broju hrvatskih državljana koji su proteklih godina napustili Hrvatsku i egzistenciju potražili u zapadnim zemljama, od SAD-a, Kanade, Irske do Njemačke, Austrije ili skandinavskih zemalja, ovi podaci potvrđuju da i novi val iseljenika ne gubi veze s članovima svojih obitelji ostalih u Hrvatskoj.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/he4_1018.jpg
Iako je ovdje riječ samo o službenoj statistici, odnosno o novcu poslanom putem službenih kanala, jasno je da novčane doznake iz inozemstva čine najznačajni izvor kapitala iz inozemstva u Hrvatsku. Dio hrvatskih državljana očito preživljava zahvaljujući potpori članova obitelji koji su napustili Hrvatsku ili osigurava kvalitetniji život uz vlastita primanja koja ostvaruju u Hrvatskoj.
 
Hrvatska se tako, o čemu je već pisao portal Direktno, ubraja u države u kojima kontinuirano rastu novčani transferi vlastitih građana iz inozemstva. Svjetska banka procjenjuje da će u 2017. ti transferi dosegnuti gotovo 2,3 milijarde američkih dolara. Ove podatke potvrđuju i statistike Hrvatske narodne banke. Naime, u 2016. na ime mirovina, novčanih doznaka i poklona službenim putem hrvatski su državljani poslali više od 2,17 milijardi eura ili 2,4 milijarde dolara u Hrvatsku. To je više od svih inozemnih stranih ulaganja koja su lani iznosila gotovo 1,7 milijardi eura.
 
Prema podacima HNB-a, doznake iz inozemstva stanovništvu u prvoj polovici 2017. premašile su 1,22 milijarde eura, što znači da bi u 2017. mogle porasti u odnosu na prošlu godinu kako i predviđa Svjetska banka. Ukupno od 1993. do kraja lipnja 2017. inozemna strana ulaganja u Hrvatsku, prema podacima HNB-a, iznosila su više od 31,38 miljardi eura. Prema zemljama podrijetla, najviše je novca pristiglo iz Nizozemske (6,65 milijardi eura), Austrije (3,8 milijardi eura), Italije (3,34 milijarde eura), Njemačke (2,97 milijardi eura) i Mađarske (2,57 milijardi eura).
 
Hrvatska narodna banka ne vodi statistiku o strukturi novčanih transfera iseljenika u Hrvatsku, kao što nema niti podatke o zemljama uplate. Prema podacima Svjetske banke, samo službenim transferima u Hrvatsku su iseljenici u istom razdoblju poslali 31,7 milijardi američkih dolara. Dodaju li se tome transferi neslužbenim kanalima, jasno je kako je najizdašniji izvor kapitala za Hrvatsku upravo novac hrvatskog iseljeništva.
 

Darko Markušić, https://direktno.hr/razvoj/iseljenici-prosle-godine-u-hrvatsku-poslali-cak-219-milijardi-dolara-104280/

Povezane objave

Rak rana s metastazama

HF

Gospoda Glembajevi izvedeni u Brnu 1931.

HF

Pjesme koje treba spaliti

HF

Počelo je spaljivanje knjiga

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više