Hrvatski Fokus
Gledišta

Novovjeki ‘reformatori’ i stare ideje

Ponovno "ustoličenje" Borisa Jokića i njegove ekipe za daljnji rad na CKR-u?

 
 
Pismo akademiku Leu Budinu
Akademiče Leo Budin,
zatečen sam Vašom naivnošću, da ne rabim neku grublju riječ, u svezi Vašega "razjašnjenja" koje ste dali akademiku Paaru, koji tobože, po Vama ne zna što se dešava u HAZU-u. Naivni ste ili…, ako Vam nije jasno da će ministrica Divjak iskoristiti stajalište o obveznom predmetu Informatika (koje je potpisao predsjednik akademik Zvonko Kusić) prihvatilo Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svojoj 8. (235.) sjednici održanoj 25. listopada 2017. godine, za ponovno "ustoličenje" Borisa Jokića i njegove ekipe za dalji rad na CKR-u, pod izlikom – "…pa HAZU se složio da se dobro radilo…".
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/oa2012_slika_09.jpg
Čudim se pak, da kao akademik niste uočili da fraza "računalno razmišljanje", bar onako kako to poštovana Lidija Kralj predstavlja 'urbi et orbi', to jest kao – "analiza problema, rasčlanjivanje većeg problema na manje, traženje rješenja, i nalaženja 'pravog' rješenja", nije ništa drugo nego veoma simplificirani dio onoga što je H. B. Maynard još 1956. u svojoj knjizi Industrial Engiemeering Hadbook, na stranicama 8-271 do 8-298, opisao kao Operation Research ili Opracijsko istraživanje?! No, s druge strane pak se i ne čudim, jer danas nije rijetkost da novovjeki "reformatori" pokušavaju, a nažalost često i uspijevaju "prodati" stare ideje kao svoje nove, računajući na to da nema više nikoga tko se sjeća onoga što je ranije već bilo.
 
Igrati se kvizova na računalu sa pogađanjem oblika, puteva i sl., kao što je to poštovana Lidija Kralja pokazala, je dobro za djecu, da bi razvili načine logičnog zaključivanja, bržeg opažanja ovisnosti i sveza, i pravilnog zaključivanja, je dobro za djecu osnovnoškolske dobi, jer se uče kroz igru, ali to nazivati "visokoparnim" izrazom "Računalno razmišljanje" je nonsens, prije je to način logičkog razmišljanja. A logika je daleko starija disciplina od računarstva. No "daviti" djecu sa programiranjem i izradom aplikacija u toj ranoj dobi je kontraproduktivno, jer će, kako to prof. Igor Čatić zna reći, dovesti do digitalne demencije. A odluku predsjedništva HAZU-a, na poticaj Razreda za tehničke znanosti, samo uz dobrano "navlačenja za uši" bi mogli nazvati odlukom cijelog HAZU-a.
 
Konačno, žao mi je, ali Vam moram ponovno reći da ste naivni ili…, ako ne vidite, i ne shvatate da je u ovu kampanju opremanja škola sa informatičkom opremom, jer bez njega bi bilo zaista previše 'providno' uvoditi predmet informatike, uključen lobi proizvođača i posrednika u prodaji informatičke opreme. Uostalom davati podršku bilo kakvoj reformi, koja ne kreće sa analizom stanja, ja ova je tako krenula, je SUPROTNA  svim NAČELIMA onoga što i Vi podržavate, a to je RAČUNALNO RAZMIŠLJANJE, zar ne?
S poštovanjem, lijepim pozdravom i srdačno!
 

Laslo Torma, dipl. el. ing.

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezane objave

Jude, jude i jude

hrvatski-fokus

Granatiranje Zadra – katarza Srba?

HF

BU-ART – CRO-ART

hrvatski-fokus

Nakon Srebrenice, hrvatska akademska vlast morala bi studirati profil četnika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više