Hrvatski Fokus
Društvo

O prostati urolozi, patolozi onkolozi…

Održana predavanja o novostima u dijagnostici i liječenju tumora prostate u četiri tematska bloka

 
 
U organizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Zaklade onkologija u petak 24. studenog u palači HAZU održan je 5. znanstveni sastanak Tumori prostate na kojem je sudjelovao velik broj liječnika i stručnjaka za bolesti prostate. Skup je bio posvećen nedavno preminulom prof. dr. sc. Mirki Šamiji, inicijatoru znanstvenih sastanaka o tumorima prostate i osnivaču Zaklade onkologija, kojeg je smrt zatekla upravo tijekom priprema ovogodišnjeg skupa. Na njegove zasluge za hrvatsku onkologiju i medicinu u cjelini podsjetio je predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić kazavši da je zahvaljujući Šamiji onkologija kao grana medicine dobila svoju prepoznatljivost. Istaknuo je i njegove javnozdravstvene akcije usmjerene na suzbijanje tumora i karcinoma kojima je obilježio cijelo jedno razdoblje. O životu i djelu Mirka Šamije i njegovom doprinosu hrvatskoj onkologiji opširnije je govorio predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Željko Kaštelan, istaknuvši njegov multidisciplinaran pristup liječenju tumora i karcinoma.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/Samija.jpg
Mirko Šamija
 
Na znanstvenom sastanku održano je 12 predavanja o novostima u dijagnostici i liječenju tumora prostate u četiri tematska bloka, uz prikaze uroloških i onkoloških bolesnika o kojima su raspravljali urolozi, patolozi i klinički onkolozi. Raspravljalo se o kliničkoj primjeni epigenetskih – genetskih promjena, primjeni PSMA CT-a te novostima u patohistologiji vezano uz intraduktalni karcinom prostate.
 
Predstavljene su i mogućnosti multiparametrijske magnetske rezonancije kod biopsije prostate i radikalne prostatektomije. U novostima u radioterapiji raka prostate postavljaju se dvojbe o opravdanosti, učinkovitosti i toksičnosti hipofrakcionirane radioterapije te se raspravlja o IGRT+, tj. iskustvima sa slikom vođenom radioterapijom i radioterapiji oligometastatskog raka prostate. Govorilo se i o izazovima u liječenju metastatskog, kastracijski rezistentnog raka prostate, lijekovima s učinkom na kost u liječenju metastatskog raka prostate te o situacijama kada nije opravdano primijeniti kemoterapiju kod hormonski naivne bolesti prostate.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Napokon moramo shvatiti da je ugrožena budućnost hrvatskog naroda

HF

Kojoti na mostu

HF

Opasna tipična zapadna prehrana

HF

Tri pajdaša

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više