Hrvatski Fokus
Hrvatska

Tempirana bomba uoči vukovarske tragedije

Ivo Goldstein među onima koji onemogućuju završnu etapu nacionalno-političke integracije

 
 
Otvoreno pismo Ivi Goldsteinu 
Oporbena se gibanja obično začinju u intelektualnim krugovima. […] Osim medija, za pad HDZ-ovske vlasti važan je bio i časopis Erasmus (1993.-1997.), ​kojeg je uređivao Slavko Goldstein, pogotovo prve hrvatsko-srpske konferencije koju je Erasmus organizirao 1993. u Zagrebu, a na kojoj je 35 hrvatskih i srpskih intelektualaca razgovaralo o uzrocima rata i načinima rješenja hrvatsko-srpskog sukoba. (Ivo Goldstein, Hrvatska povijest, Zagreb, 2008.)
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2016/06/ovo-goldstein1.jpg
Ivo Goldstein u Parizu ispod slike zločinca Broza!
 
Poštovani kolega, Vaša ekscelencijo!
 
ERASMUS GILDA – SLOBODA ILI ZLOČIN ZA PISAĆIM STOLOM?
 
1. Glasovita Vam epistola “Zašto šutite kardinale” – iako je potegla niz pitanja (“o povijesnim neistinama i mržnji što se šire iz Glasa Koncila, o biskupima koji pozdrav ZDS smatraju domoljubnim, o župniku kojega je obradovala smrt mojega oca?” – očito u sjeni “slučaja Agrokor”, ostala je bez većeg odjeka u javnosti.
 
2. Međutim, ako je (ne)svjesno tempirana uoči obilježbe vukovarske tragedije (18. studeni 1991.), zanimljivo je spomenutu epistolu kontekstualizirati obljetnicom Erasmus Gilde, tj. njezina poznata skupa “Srbi i Hrvati” (20. – 22. studeni 1993.).
 
3. Naime, „boreći se protiv ekstremnog nacionalizama […] to je od početka rata bio prvi sastanak intelektualaca, predstavnika civilnog društva te katoličkih i pravoslavnih dužnosnika iz Hrvatske i Srbije“ (Vesna Pusić).
 
4. S tim u svezi – glede si zaključaka, nakana i usmjerbe („demokracija ili nacija“ „Srbi kao ključ“) – taj je događaj čvrsto uglavljen u „službenu“ povjesnicu, budući da je time presudno oblikovana (o)porbena politika „novoga smjera“ (od 2000. do danas).
 
5. Međutim, upravo je spomenuta politika, onemogućivši završnu etapu nacionalno-političke integracije („natio croatica clavis“), svojim koruptivno-klijentističkim potencijalom nacionalno i društveno biće dovela na rub moralna, društvenog i gospodarskog ponora.
 
6. Ako je to tako, kritičko propitivanje intelektualno-političke baštine Erasmus Gilde (1993. – 1998.), koju izvorno obilježava familijarni krug Goldstein-Pusićevih, bila bi središnja zadaća hrvatske (izvan)institucionalno organizirane akademske elite.
 
7. Kao liberotropan i kritički intelektualac, pače i ugledni diplomat, valja među prvima očekivati Vašu potporu glede spomenute pobude koja je na mogućem tragu rješenja hrvatske „kvadrature kruga“.
ZA ISTINU SPREMNI!
Uz kolegijalne pozdrave
 

Ivan Biondić

Povezane objave

Žele poput Turaka zatući Kardinala i Katolike u BiH

HF

Moje prvo more

hrvatski-fokus

Molitva branitelja

HF

SVAKOME PO MALO – Mirovina i penzija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više