Hrvatski Fokus
Znanost

Parole, parole, parole…

Još se "hrvamo" sa STEM-om, a već je stigao post-STEM

 
 
U utjecajnom poslovnom mediju čitam. „Igračke za djecu i odrasle, pripremit će Hrvatsku za Industriju 4.0“. Promicatelj tih igračaka izjavljuje. „Njihovo uvođenje u ovaj prostor, revolucionirat će STEM područje“. Ključne su riječi: STEM, industrija 4.0 i revolucija. Premda je Večernji list (listopad 2015.) bio prvi koji je obrazložio da STEM znači prirodnu znanost, informatiku, tehniku i matematiku, a razrađeno objavio časopis Jezik (5/2015) oni koji se kreću oko CKR-e, do danas to nisu usvojili. Možda nam to uspije u Radnoj sekciji za jedinstvenu opću terminologiju kurikulne reforme. Koja djeluje u okviru Znanstvenog vijeća HAZU za obrazovanje i školstvo. To je tim nužnije, što je već predložen novi naziv, Poststem. To je zajednički naziv za STEAL i SSH. STEAL znači: prirodna znanost, informatika, tehnika, art u smislu umjetnosti i umijeća te jezici. Jezici mogu biti formalni (matematika, logika, računalni jezici) i humani: vizualni i auditivni. SSH znači društveno-humanističke znanosti. Koncept Poststema pod nazivom „Za odgoj ruku i odgoj mozga“ dostavljen je Predsjednici Republike još 17. ožujka 2017. Tekst je objavljen na portalu Hrvatski Glas Berlin.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/6fc88d94-4ae6-4021-847d-35949f38a183_x365.jpg
Postavlja se pitanje, što revolucija? Postoje društvene i tehničke revolucije. Zanima nas tehnička revolucija. Na pitanje postavljeno najslavnijoj pretraživalici, odgovor nije sasvim neočekivan, ali je vrlo poučan. Riječ revolution ima 115 milijuna tekstova, a riječ revolucija 1,3 milijuna. Prvo pitanje. Kako će do toga doći školska djeca? Pitanje je postavljeno prvenstveno zbog naziva Industrija 4.0. Pri čemu 4.0 se odnosi na 4. industrijsku revoluciju. S pomoću jednostavnog pravila, koje je preuzeto od C. Keese (2016.), moguće je definirati tehničku revoluciju. On razlikuje tri slučaja: 0, 1 i n.
 
Nula znači nema, 1 postoji a n su inovacije. Na skali od 3,3 milijuna godina od prve umjetne tvorevine, kamene oštrice, automobil je tek relativno nedavno izumljen. Bio je to onaj na paru. Vozila na fosilna goriva ili elektroautomobili (pogonjeni strujom iz nuklearki ili termocentrala) samo su inovacija, dakle n.
 
Industrija 4.0 je koncept. Označuje pomodnicu (pomodnu riječ) ili u engleskom buzzword. Za promidžbu koju je kancelarka A. Merkel, na prijedlog velikih njemačkih tvrtki, prvenstveno Deutsche Telekom, Siemens i sl. osigurala 400 milijuna eura. Svi govore o 4. industrijskoj revoluciji, a to nije proizvod već koncept. Hrvatska je već pred dvadesetak godina imala Tekstil 4.0. Možda je najspektakularniji doseg hrvatskih stručnjaka u okviru Medicine 4.0, onaj Kirurgija 4.0. Stručnjaci s Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Nove bolnice su s pomoću digitalne slike i komercijalnog robota, te posebno prilagođenog sustava bušenja iz mozga izvadili uzorak tumorskog tkiva. Ali to je samo bolje, brže i preciznije od onoga što je zna i može neurokirurg. Učenje djece s igračkama za Industriju 4.0 jednako je kada se kaže da će se u hrvatskim školama na Windows 10 učiti za potrebe Windows xx koji će biti razvijen dok oni dođu u svijet rada. Već od kraja 2015. postoje pojmovi Industrija 5.0 i Proizvodnja 5.1. Osnovno obilježje Industrije 5.0 su koboti, suradnički roboti (od collaborative robots).
Zanimljiva je tvrdnja da se igračkama revolucionira i STEM područje. Što je tu revolucionarno?
 

Igor Čatić, Večernji list, 8. XI. 2017.

Povezane objave

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (38)

HF

‘Zelena’ solarna energija stvara veliki problem na odlagalištima otpada u Kaliforniji

hrvatski-fokus

Italija zabranila kukce u tjestenini i pizzi

hrvatski-fokus

Svjetski dan veterinarstva

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više