Hrvatski Fokus

Hibridni oliti "građanski rat u Hrvatskoj"

 
 
Kad se učestalo počeo spominjati „hibridni rat“, pomislih: mora da je to nešto što se događa – u kukuruzima. Možda „kemijski rat“ protiv kukuruznog moljca, nešto u žitu, nešto s povrćem, u biologiji, botanici, svakako, pa i zoologiji. Naravno, skoro, ništa od toga – sve je nekako „humano“ i kao i svaki rat – među ljudima se zbiva. I sam pridjev humanog je podrijetla: hibrida (lat.) melez, dijete Rimljanina i strankinje, ili slobodnjaka i ropkinje. „Hibridi“ – križanci, potomci roditelja koji pripadaju istoj vrsti, a razlikuju se po nasljednim svojstvima (Leksikon JLUZ, 1974.). Al' već u njemu postoji i „hibridno računalo“ kao analogno-digitalno računalo.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/edab99b4ae4c8fba2a0d3c1764266f24.jpg
Pogledamo li današnje stanje razvoja informacijske tehnologije, možemo reći da je sav njen „sadržaj“ kako „hardware“, sklopovlje („skalamerija“), tako i software , „pamet“, procesi, jezici – „hibridno“. Hibridni su auti, hibridna je WC školjka… Kad se spoje, uvjetno rečeno, informacijski hibridi, „skalamerija“ i „pamet“ s GMO tehnologijom, eto i hibridnog čovjeka. Ovca, recimo s plastičnom vunom koja umjesto mlijeka odmah daje sir i vrhnje i sama odlazi na  Dolac, pa kumice mogu ostati doma dok ne izumru. Hibridni su i predsjednici država, plutaju, „tvitaju“, po internetu, kao da ih, realno, nema, a ustvari su moćniji nego ikad.
 
Već je (pra)čovjekov lov – hibridni
 
Kako onda i rat ne bi bio hibridni, kad je on oduvijek takav bio. Kad je onaj navodni evolucijski pračovjek(?) za kojega nedostaje presudna karika, napadao drugoga sličnoga, kako bi ga pojeo, osim s kamenčugom i toljagom kakvom, dakle fizički, on se još zastrašujuće derao, strašio. Već je i obični lov bio – hibridan. Ništa novo, samo je tehnologija nova, više udara na mozak tjerajući čovjeka na pokoravanje do samouništenja. Ideologija je također ponešto inovirana. Dosad je bilo različitih ratova, „vrućih“ svjetskih, lokalnih, građanskih (revolucije) vjerskih, „hladnih“, „nogometnih“, propagandnih, trgovinskih, financijskih, medijskih… I kad se na njih naviklo eto i „hibridnog“, moglo bi ga se nazvati i totalnim u virtualnosti s „granatiranjem“ realnosti.
 
Dakle, i pojam „hibridnog rata“ sam po sebi služi kao hibridno ratno sredstvo, a još se većini čini nerazumljivim. Oružje, od batine do hidrogenske bombe raznih drugih ubojitih tehnologija i sredstava, uvijek je tu kao prijetnja. Što li me to snašlo? Ništa, pucaju ti, naoko bezbolno izravno u mozak. Kad krepaš negdje uz cestu netko će već „asanirati“ teren, ustvari bojište. Bojišnica je pak cijeli svijet.
 
Pustimo sad globalnu manifestaciju hibridnog rata i posvetimo se njegovoj aktualnoj manifestaciji kao građanskog rata i to građanskog rata u Hrvatskoj. Možda bi bilo najbolje da otvorimo stalnu rubriku na našoj stranici pod naslovom: „Hibridni kao građanski rat u Hrvatskoj koji teče“, pa u njoj sukcesivno obrađujemo njegove pojave, aktere, sredstva… Da, možda nekome djeluje iznenađujuće, nekome bedasto i sl., ali onaj osvajački odnosno obrambeni i Domovinski to dakako nije bio, iako je bilo različitih pokušaja i za njegovo vrijeme da se on izazove, što je sada stvar povijesti. Međutim, pokušaj revizije njegovih rezultata u miru to jest, a u okviru njega je dakako i teza kako je baš taj bio prvenstveno, pa i isključivo „građanski rat“.
 
Početak toga, neka eto bude, „hibridnog“ građanskog rata možemo pratiti ili od završetka Oluje, ili od dovršetka procesa mirne reintegracije Podunavlja, Stvar izbora. Za početak u grubo ćemo nabrojiti njegove aktere. Prva podjela je jednostavna – na domaće i one strane, inozemne. S vremenom je i ovdje situacija postala puno kompliciranija, pa ih bivalo sve teže razlikovati, miješaju se dana skoro do neprepoznatljivosti. Od stranih tu su ponajprije moćne države, globalni akteri, zatim međunarodne političke, vojne i specijalizirane organizacije koje čine države (članice). Tu su zatim  susjedne države, prvenstveno one nastale raspadom SFRJ. S domaćim akterima, i ostalim vanjskim, međunarodnim, nastavit ćemo drugom prilikom.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Ivo Lolo Ribar je bio ozbiljna prijetnja Titi

HF

Moramo se osloboditi straha

hrvatski-fokus

Stup srama ili kazneno djelo!?

HF

Dejan Jović očistio Fakultet političkih znanosti od hrvatskoga nacionalizma

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više