Hrvatski Fokus

Utemeljitelj Akademije Strossmayer nosio titulu bosanskog i srijemskog biskupa

 
 
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragan Čović posjetio je u petak 1. prosinca Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Akademik Kusić svog je gosta izvijestio o povijesti i radu Hrvatske akademije, pri čemu je istaknuo podatak da je utemeljitelj Akademije Josip Juraj Strossmayer nosio titulu bosanskog i srijemskog biskupa.Predsjednik Čović je govorio o naporima koje on kao hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ostale institucije bosanskohercegovačkih Hrvata poduzimaju na očuvanju opstojnosti i identiteta hrvatskog naroda u BiH. U razgovoru je zaključeno da je u tom smislu neophodna suradnja s institucijama u Hrvatskoj.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/covic1.jpg
Dragan Čović i Zvonko Kusić
 
Uz akademika Kusića, susretu su prisustvovali i potpredsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, akademik Davorin Rudolf i tajnica HAZU-a Marina Štancl. Predsjednik Čović upisao se i u spomen-knjigu HAZU u koju se upisuju najugledniji posjetitelji Hrvatske akademije, a razgledao je i Bašćansku ploču te repliku Škrinje svetog Šimuna iz Zadra koju je 1380. dala izraditi ugarska i hrvatska kraljica Elizabeta, kći bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Sarafina Lauš čeka istinu o ratnom zločinu

HF

Korijen terorističkih čina na Silvestrovo nalazi se u Bosni

HF

HVO i Hrvati spasili BiH od Karadžića

HF

Mi jesmo glupi kao kolektiv, tj. kao narod, a ne kao pojedinci

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više