Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Tko je pustio borce IS-a da napuste Rakku

Konvoj je bio dug sedam kilometara, i nakon Rake skrenuo je u smjeru Eufrata, blizu iračke granice

 
 
Stotine boraca IS-a napustili su Rakku. To im je dopustila američka vojska u želji da se spriječi krvoproliće. Turska kritizira taj dogovor. Kamo su otišli borci Islamske države? To je jedno od pitanja koje se postavlja od okončanja teritorijalnog postojanja IS-a u Iraku i Siriji. Jedno istraživanje britanskog BBC-ja baca malo svjetla na to pitanje. BBC je, naime, otkrio da je prilikom oslobađanja nekadašnje utvrde IS-a sklopljen sporazum koji je vjerojatno mnogima spasio život, ali isto tako stotinama boraca IS-a omogućio da pobjegnu iz grada.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/iraq-east-mosul.jpg
Nakon što su paravojne postrojbe SDF-a, u kojima dominiraju Kurdi, uz pomoć američkih specijalnih postrojbi 12. listopada oslobodile Rakku u javnost su procurila nepotvrđena izvješća da je prije toga sklopljen sporazum u okviru kojeg su borci IS-a s jednim dijelom oružja evakuirani iz grada. U društvenim medijima kružili su video-zapisi koji su prikazivali konvoj teretnih vozila i autobusa u kojima su navodno borci IS-a transportirani iz grada, pred očima Sirijskih demokratskih snaga koje su nedugo nakon toga objavile da su oslobodile grad.
 
Sada je taj deal prvi put potvrdila istraga BBC-a. Prema sporazumu Rakku je 12. listopada napustio konvoj od gotovo 50 teretnih vozila, 13 autobusa i stotina privatnih zrakoplova IS-a, u kojem je grad moglo napustiti najmanje 250 boraca IS-a i 3 500 članova njihovih obitelji. Prije toga postignut je dogovor između IS-a i lokalnih vođa pregovaračkih timova. Na pregovorima je navodno bio nazočan i jedan predstavnik Zapada, ali on navodno nije aktivno sudjelovao u njima. BBC je tada razgovarao s vozačima teretnih vozila kao i svjedocima koju su promatrali evakuaciju, kao i predstavnicima koji su ispregovarali deal, ali bez navođenja imena. Konvoj je bio dug do sedam kilometara, a malo nakon Rake skrenuo je u smjeru Eufrata, blizu iračke granice.
 
Cilj sporazuma bilo je spasiti živote i civila preostalih u gradu, kao i boraca SDF-a koji su tada oslobodili grad uličnim borama. Naime, strahovalo se od toga da će se opkoljeni borci IS-a boriti do posljednje kapi krvi i da bi broj žrtava mogao biti visok. A sve se događalo uz znanje američke vojske. Časnik Ryan Dillon, koji je sudjelovao u oslobađanju Rakke, izjavio je za BBC da je oko 250 boraca IS-a evakuirano iz grada i da je to na kraju bila odluka sirijskih partnera. „Oni su se borili i ginuli, oni su na kraju sklopili deal“, izjavio je Dillon. Još u svibnju taj je plan po riječima američkog ministra obrane Jima Mattisa zvučao posve drukčije. On je tada govorio o je da cilj vojne operacije nije biti protjerati IS s njegova teritorija, već okupirati njegove utvrde kako bi se spriječilo da se strani borci vrate kući.“
 
Zapravo borci iz IS-a iz inozemstva uopće nisu sudjelovali u dealu iz Rakke. Ali vozači teretnih vozila potvrdili su da su zajedno s drugima evakuirani i borci iz Francuske, Turske, Azerbajdžana, Pakistana, Jemena, Saudijske Arabije, Kine, Tunisa i Egipta. Istraživanje BBD-a također je otkrilo da je postojala raširena mreža krijumčara koji su već prije evakuacije izveli iz grada u prvom redu borce IS-a iz inozemstva, tražeći za svoju uslugu 600 dolara po osobi odnosno 1500 dolara po obitelji. Krijumčarski put, koji su koristili brojni IS-ovi borci iz Europe te njihove obitelji, vodio je preko pokrajine Idlib na sjeveru Sirije. Taj dogovor očito je spriječio veće krvoproliće u Rakki, ali je ujedno omogućio bijeg stotinama boraca IS-a koji su se dokazali u borbama. Iako su mnogi od njih od tada već ubijeni, uhićeni ili razočarani, mnogi bi se strani borci mogli okrenuti novim zadaćama: primjerice misiji izvođenja terorističkih napada u Europi.
 
Turska je osudila navodni sporazum sirijskih Kurda sa IS-om o povlačenju boraca IS-a iz Rake. „Istrage“ o sporazumu SDF-a sa IS-om o povlačenju velikog broja terorista vrlo je opasan i navodi na brojne zaključke“, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u utorak navečer. Ono je također potvrdilo svoje zadrške prema Sirijskim demokratskim snagama koje podržava SAD. „Sporazum pokazuje da je Turska bila u pravu kada je odvraćala SAD-a od suradnje s kurdsko-arapskim SDF-om. Ovaj sporazum novi je dokaz za to da suzbijanje jedne terorističke organizacije pomoću druge terorističke organizacije može jedino rezultirati njihovim dogovorom“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari.
 
Turska već odavno kritizira američku vojsku zbog toga što je postrojbama SDF-a u borbi protiv džihadista pomagala oružjem, specijalnim jedinicama i zračnim napadima. Ankara kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), smatra kralježnicom SDF-a zbog njihovih uskih veza sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana (PKK). Na posljedice bijega brojnih terorista iz Rake upozoravaju i Ujedinjeni Arapski Emirati. Borci IS-a pobjegli su iz sirijskog grada, nastavili su put prema Libiji, Somalije, afričke zemlje južno od Sahare, neki su stigli čak do Filipina, a neki su se vratili i u Europu“, izjavio je voditelj programa za borbu protiv terorizma u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Ali al-Nuaimi. (t.p.)

Povezane objave

Turski boj na dvije fronte

HF

Standardni kraj populizma

HF

Kanadski vozači kamiona pomogli srušiti konzervativnog čelnika Erina O’Toolea

hrvatski-fokus

Kineski ekstravagantan plan za trgovinsku rutu kanala od Grčke do Srednje Europe

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više