Hrvatski Fokus
Uvodnik

Presude pojedincima ili presude državama!?

Priznanje presude protiv hercegbosanskih Hrvata je (o)stavljanje glave na panju…

 
 
• "Presude Međunarodnog suda za ratne zločine presude su pojedincima, a ne presude državama", izjavio je Portugalac Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a iz Portugala za susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. "Hrvatska će i dalje podupirati Bosnu i Hercegovinu te učiniti sve kako bi Hrvati u toj zemlji bili ravnopravan narod", dodao je Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade za posjeta Mostaru. Uz to, lijepo je čuti hrvatsku predsjednicu, trenutačno jedinu branu i obranu Hrvata u BiH, kako treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini te da su optužnice i osude individualne, ali nije tako. Stvarnost je iznad političkih fraza.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/Dragan-Covic-i-Andrej-Plenkovic.PNG
Dragan Čović i Andrej Plenković
 
• U govoru hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Vijeću sigurnosti (https://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/najnovije-vijesti/21563-sud-nema-ovlasti-o-odgovornosti-drzava) treba istaknuti dio njezine izjave da 'zločini ne će ostati nekažnjeni' te da je 'međunarodna zajednica pronašla sredstvo s pomoću kojeg može i mora reagirati'. No, najvažnije u njezinu govoru je kada je izjavila: „Sud nije osnovan kako bi utvrdio legitimitet i opravdanost ratova, nego kako bi se utvrdilo jesu li neki pojedinci djelovali u skladu sa zakonima ratovanja, uz poštivanje međunarodnog humanitarnog i kaznenog prava. Stoga se ovaj Sud nije bavio legitimitetom rata, nego kaznenom odgovornošću pojedinaca tijekom rata. Pa ipak, bez obzira na to što je na Sudu suđeno pojedincima, brojne političke konotacije u pojedinačnim presudama te iz njih proistekle pravne i političke posljedice, uključujući i rad ovoga Suda kao cjeline, neizbježne su“. Time je Grabar-Kitarović neizravno optužila zadnju presudu šestorice Hrvata u kojoj je, priznali mi to ili ne, (ne)izravno optužena Hrvatska za ono što nije počinila.
 
• Licemjerna je opaska kako se ne radi o presudi čitavom narodu. Radi se. Za Tvrtka Milovića Hrvati u BiH, budući kako nemaju nikakvu političku zaštitu u Bosni i Hercegovini, ova presuda je „uvod u njihov politički, pravosudni, ekonomski i na koncu demografski kraj“. I ako ništa nije jasno, prema Miloviću, jasna je realizacija ovog scenarija. „Možda zvuči bizarno, ali bošnjačka javnost i hrvatska javnost iz Hrvatske imaju jedan zajednički interes – da se situacija smiri! I dok Bošnjaci, puni razumijevanja, poručuju Hrvatima da se smire i prihvate „činjenicu“ da su zločinci, u Hrvatskoj dominira poruka da se „svi smire“. Pa će valjda naknadno priznati da su zločinci. Nipošto ne odmah. Takvo smirivajuće ponašanje Andreja Plenkovića Davor Ivanković, politički analitičar Večernjega lista naziva političkim parolama tipa “udahnite, duboko dišite, smirite se”. Malo kasnije. Hrvatska i bošnjačka i javnost će se tako naći na sredini – i jedni i drugi će se vrlo brzo usuglasiti da su Hrvati u BiH zločinci. Ovaj kompromis će biti dobar temelj za nastavak prijateljstva dva naroda i temelj uspješne turističke zone“, izvrsno analizira Milović. Tko time gubi? I Hrvatska i Hrvati u BiH. Ponavljanje kako to nije presuda Hrvatskoj, već pojedincima je priznanje presude i (o)stavljanje glave hercegbosanskih Hrvata na panju dok im dolazi dželat sa kukuljicom na glavi i sjekirom u rukama. To nije ništa drugo do li novo žrtvovanje Hrvata u BiH samo da se hrvatska politička elita ne zamjeri svojim poslodavcima na zapadu Europe. Nema tu nikakve dvojbe, ovo je presuda Hrvatskoj, svim Hrvatima na čelu s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom i Jankom Bobetkom. Oni su za Haaški sud, a time i za Washington, Pariz, London, Moskvu i Beijing, kreatori zlokobnoga „udruženog zločinačkog pothvata“. I zato ponavljanje mantre kako Hrvatska nije kriva je – potpuni promašaj. Više od laži! Jer kada uslijede tužbe, a uslijedit će, ne će se moći više lagati jadni narod.
 
• Pozdravljam Plenkovićevu poruku hercegbosanskim Hrvatima tijekom posjeta Mostaru: „Mi želimo da hrvatske političke stranke u godini koja je pred nama, a to je izborna godina, pokažu jedinstvo, koheziju i pripreme se za izborne izazove, nova predstavnička tijela i institucije. Hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno s druga dva naroda i ostalima budu ravnopravni u punom smislu te riječi. Učinit ćemo u dijalogu kroz naše mogućnosti sve napore da to zaista tako i bude. A to govorim i u svijetlu aktualnih rasprava o izmjenama Izbornog zakona”, rekao je Plenković i dodao: , „Hrvatska želi pomoći BiH i voditi računa o tomu da opstojnost hrvatskog naroda bude jedna od trajnih zadaća hrvatske državne politike, ali u kontekstu ukupnih odnosa dvije zemlje“.
 
• Glede nužne promjene izbornog zakona, čelnik Hrvata u BiH Dragan Čović se nada da će ova presuda pomoći na većoj mobiliziranosti Hrvata da se izbore da kao narod u BiH biraju svoje predstavnike u Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Pritom je pozvao Bošnjake „da razumiju jednu takvu potrebu. To je minimum minimuma koji treba jednom konstitutivnom narodu u BiH koju mi doživljavamo kao domovinu“, ponavlja Čović. Samo u Sarajevo ne čuju pa ne čuju. Ponavljanje od strane hrvatske predsjednice i predsjednika Hrvatske vlade priče da podržavaju BiH na putu u EU nije samo nepotrebno, nego i smiješno. Ako već spominju ulazak u EU, onda treba uvijek isticati kako jedino Hrvati u BiH žele u EU, dok druga dva naroda, Srbi i Bošnjaci, ne će niti da čuju za tu asocijaciju. Zato je dužnost Zagreba da se u Bruxellesu govori otvoreno, a ne u frazama, i da napokon kažu kako nakon ove presude svima nama prijeti dramatičan rasplet situacije u BiH ako ne uđe u Uniju. I zato je jako važno upozoriti na činjenicu kako je za ovu sramnu presudu kriva Hrvatska, koja je od godine 2000. sve činila i (u)činila da obespravi Hrvate u BiH, prije svega što je jednostrano izašla iz ugovora o posebnim odnosima između Hrvatske i Federacije BiH u kojem je ugovoru zapisan konfederalni odnos.
 
• Predsjednik Haaškog suda, Maltežanin Carmel Agius (1945.) prošlotjednu presudu šestorci i samoubojstvo Slobodana Praljka ovako je prokomentirao: "Prošli tjedan u sudnici došlo je do iznimno nesretnog događaja, a posebno zabrinjava što neki pokušavaju iskoristiti situaciju. Ponosan sam što mogu zatvoriti instituciju takvog kalibra kao što je ICTY". On je ponosan! Pa on je čovjek bez karaktera. A „iskazao“ se i glavni haaški tužitelj, Belgijac Serge Brammertz, koji je UN-u hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović nazvao – predsjednicom Srbije! Njima smo svi mi – „balkanci“. Isti!
 
• O svestranoj krivnji hrvatskih politika i hrvatskih političara podsjetio je u Saboru hrvatski branitelj Stevo Culej iz HDZ-a. Podsjetio je na neodržanu zajedničku tematsku sjednicu Odbora za pravosuđe te ratne veterane 2. lipnja 2016. zbog opstrukcije "ekipe iz SDP-a". Naime, sjednicom je trebao predsjedavati Arsen Bauk ali nije došao. Nisu se pojavili ni drugi SDP-ovi članovi Odbora Željko Jovanović, Nenad Stazić, Zdravko Ronko i Tihomir Jakovina, a sjednicu na kojoj se raspravljalo o sudbini šestorke u Haagu napustio je preostali SDP-ovac Peđa Grbin. Komunisti i esdepeovci uvijek napuštaju sabornicu kada je važno.
 
• Začudo, Novi list je dopustio objavu nekoliko kolumni riječkoga vjeroučitelja Marina Miletića iako piše o životu i iako autor diše – hrvatski. No, i tomu je došao kraj. Nisu mu htjeli objaviti kolumnu o hrvatskom junaku Slobodanu Praljku. Pritom su mu poručili da ga nisu cenzurirali, nego su mu samo „(pre)poručili“ da napiše „kolumnu o drugoj temi“. Ova im nije – aktualna!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/maxresdefault.jpg
Marin Miletić
 
• Zakon o braniteljima usvojen je samo dan nakon izricanja presude „Prliću i drugima“. To je dobro popraćeno u Srbiji. Tanjug je bocnuo hrvatske aktualne vlastodršce i pohvalio Milorada Pupovca što su njegova tri (srpska) zastupnika, iako u vlasti s Andrejom Plenkovićem, bili među 15 izdajnika koji su glasovali – protiv. Novi udarac aktualnom predsjedniku Vlade.
 
• Programsko vijeće HRT-a usprotivilo se Ravnateljstvu, podržali su Acu Stankovića oko emisije s Predragom Mišićem, jer su na inicijativu Nikole Bakete, Saše Miloševića i Maje Sever na Programskom Vijeću HRT-a podržali Stankovića iako je u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s "građanskim ratom". Evo „sedmorice veličanstvenih“ koji su podržali Acu Stankovića: Nikola Baketa, Vlaho Bogišić, Veljko Ivica Maštruko, Saša Milošević, Neda Ritz, Maja Sever i Dean Šoša. Tek je četvero članova bilo protiv: predsjednik Programskog vijeća Zdravko Kedžo, Ivo Lučić, Zorislav Lukić i Robert Markt. Dvoranu su napustili Nevenka Dujmović, vršiteljica dužnosti urednice Trećeg programa HR-a i ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić.
 
• Nikad ne smijemo zaboraviti posljednje riječi hrvatskoga general-bojnika Slobodana Praljka: "Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu!"
 
• Nitko nije odgovarao za brojna ubojstva Hrvata u BiH od strane Srba i od strane Muslimana, kasnijih Bošnjaka. Nitko nije odgovarao za nasilno odvedene i ubijene građane Mostara 1992. godine. Njihove, prve masovne grobnice u BiH, u Uborku i Sutini otkrivene su u kolovozu 1992., a pobili su ih srpsko-crnogorska JNA, rezervisti i srpske paravojne postrojbe. Ali je zato Žalbeno vijeće Haaškog suda 28. veljače 2013. poništilo kaznu od 27 godina zatvora bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, iako je kriv za smrt tisuća ljudi u Sarajevu, Srebrenici, za raketiranje Zagreba…
 
• Uhićenje nekoliko bošnjačkih pripadnika zloglasne Armije BiH od Konjica i srpske vojske iz Vlasenice – nekoliko dana nakon sramne haaške presude – u službi je „jugo podjele krivnje“, kako bi se Hrvate udobrovoljilo da se ne bune. Nitko ne može ovakvim smicalicama uništiti povijest. Nitko ne može amnestirati počinitelje potpuno srušenih katoličkih crkava i vjerskih objekata u BiH u ratu od 1991. do 1995. (http://hercegbosna.org/forum/download/file.php?id=5656&mode=view)
 
• SDA-ovi vijećnici u Gradskom vijeću Zenica već neko vrijeme traže ekshumaciju katoličkog groblja u naselju Crkvice, i to nakon što je izgrađena nova kapelica. Novi doprinos suživota u gradu u kojem su Muslimani očistili Hrvate.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/14611063_999484193511962_4530017017543321979_n.jpg
Katoličko groblje u Zenici na Svi svete, koje smeta Bošnjacima!
 
• Smrt generala Slobodana Praljka potaknula je domoljube da iznesu nekoliko bitnih činjenica o aktualnoj ministrici kulture. Nina Obuljen Koŕinek je izbor Andreja Plenkovića! Obuljen Koŕinek je proglasila šundom generalove knjige! Obuljen Koŕinek je bila zadužena u Ministarstvu kulture za HRT i odbila je program Saborskog odbora za iseljenu Hrvatsku o medijskom predstavljanju Hrvata izvan Hrvatske i svela to na petnaestominutnu emisiju Pogled preko granice! Obuljen Koŕinek je…

 

• Američki predsjednik Donald Trump priznanjem Jeruzalema kao glavnog grada Izraela još jednom je potvrdio kako je čovjek koji ispunjava predizborna obećanja. Nakon što je, nakon neargumentiranih otpora oporbe, ukinuo zdravstveni sustav, Pariški klimatski sporazum, američki vizni loto i članstvo u UNESCO-u sada je otišao korak dalje i na vanjskopolitičkom planu i ponovno vratio SAD na Bliski istok. Nakon pogrješne i mlake politike njegova prethodnika Baracka Obame u Siriji i Iraku to mu je podiglo ugled u svijetu i kod kuće. To što su protiv njega neki mediji i neki političari, samo je dokaz više da je u pravu i kod Jeruzalema i kod Obamacarea. Potvrda činjenice da će američko veleposlanstvo preseliti iz Tel Aviva u Jeruzalem je brza promjena razmišljanja i političkih poruka onih koji su zagovarali status quo a koji se sastoji u tomu što sada – preko noći – tvrde kako je jedini način rješenja problema Jeruzalema to da on objema državama bude glavni grad: istočni Jeruzalem glavni grad Palestine, zapadni Jeruzalem glavni grad Izraela. Upravo ovom Trumpovom odlukom sada su stvoreni uvjeti da tako i bude.
 
• Petoga prosinca hrvatska dalekovidnica i hrvatski krugoval nisu niti spomenuli 99. obljetnicu mučeničke smrti hrvatskih domobrana i civila na Jelačić placu 1918. Organizirator prvoga srpskog ubijanja Hrvata bio je Grga Anđelinović, brat Danka Anđelinovića, djeda Zorana i Vesne Pusić. Toga krvavog dana ubijeno je 13 Hrvata (9 domobrana i 4 civila) i ranjeno 17 Hrvata (10 domobrana i 7 civila). Vesnin i Zoranov djed Danko je sa četničkim vojvodom Ilijom Trifunovićem-Birčaninom surađivao u Splitu u Drugome svjetskom ratu.
 
• Onaj tko zna ući duboko u razmišljanje bizantinaca, onih koji studiozno i sustavno ruše Hrvatsku od njezina nastanka 1991. godine, očekivali su dan kada će se – kad tad – pojaviti jedna Srpkinja koju su „višestruko silovali“ „pripadnici hrvatske vojske“. I dočekali sam ga. Osmislila ga je Documenta i njezina perjanica bez identiteta – Vesna Teršelič. Našli su je kod Šibenika.
 
• Englez Nigel Farage je ovih dana ukazao na dva neobična podatka! Naime, tijekom 2016. Europska Komisija imala je čak 42 sastanka sa fondacijom zloglasnoga Georgea Sorosa, a prema dokumentu Fondacije čak 226 zastupnika u Europskom Parlamentu nalazi se na Sorosevom popisu, što je znatno veći broj nego što broje pojedini klubovi europarlamentaraca. Soroseva mreža nesumnjivo podsjeća na klasičnu venecijansku oligarhiju, a njegov tajni utjecaj kojim prisvaja vlast i suspendira demokraciju, postavlja političke čelnike unutar EU-a, čime je najveća prijetnja europskoj demokraciji. Još prije sedam godina Farage je postavio vrlo ozbiljno pitanje tada predsjedavajućem Europske unije, Hermanu Van Rompuyu: „Tko ste vi, gospodine predsjedniče, tko vas je doveo, na kojim ste izborima pobijedili“, i zaključio da za njega „nikada nije čuo“.
 
• Istočno partnerstvo utemeljeno je 2009. kao zajednička inicijativa Europske unije i istočnih susjeda, i protiv Njemačke, i protiv Rusije. Osim Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine tu su još Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litva, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. Pritom EU tim državama nije otvorio pristupnu perspektivu. Pogodite zašto?
 
• Ovako Englezi u uredničkom komentaru The Economista zamišljaju demokraciju: »Zadnja nasilna revolucija u Britaniji bila je u XVII. stoljeću. Političari poput Clementa Attleea i Margaret Thatcher osuđivali su ih kao 'instrument za diktatore i demagoge'; Britanija je sve do 1975. izbjegla održavanje referenduma u cijeloj državi, a poslužila se njime samo tri puta. Britanci podižu kipove državnicima i državnicama u parlamentu, a ne 'narodu'. A ipak britansku politiku trenutačno mijenja populizam. Bit populizma jest vjerovanje da se društvo može podijeliti u dvije suprotstavljene  klase – narod i moćnike. Vjeruje se da narod ima zajedničku volju. Vjeruje se da su moćnici neiskreni i korumpirani: futraju vlastite džepove i spretno se služe posredničkim institucijama (sudovima, medijskim kompanijama, političkim strankama) da bi omeli narod.« Očito je kako Englezi ni sami ne znaju u kojem smjeru krenuti. Jedino znaju da se treba bojati – demokracije.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Nezavisno sudstvo tek nakon Plenkovića

HF

Beogradski incident koji nitko nije vidio!

HF

Afere ‘Hotmail’ i ‘Borg’ ruše Andreja!

HF

Anto, Kolinda i Miroslav i osam čudaka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više