Hrvatski Fokus
Uvodnik

Kusić i Vretenar izabrani na prijedlog HNS-a

Za ubojicu Vlade Šantića znalo se još 1995. Dvadesetdvogodišnja šutnja je zbog naredbodavca

 
 
• Hrvatska vlada je drugi puta objavila novi sastav "Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti". Na čelu toga Povjerenstva nalazi se sam predsjednik Vlade Andrej Plenković! Za one koji ne znaju, Povjerenstvo ima zadaću izradbe Strategije obrazovanja, ali i ustrojavanje Ekspertne radne skupine za provebu kurikulne (hrv. uputnik) reforme. Povjerenstvo ima zadaću, ali je dosad na perfidan, politikantski način onemogućivano da radi u interesu Hrvata. Umjesto toga, preko noći, izvan dometa hrvatske javnosti, smijenjena je s dužnosti predsjednice Povjerenstva prof. dr. sc. Dijana Vican, trenutačna rektorica Sveučilišta u Zadru. Prije nje Hrvatska vlada je smijenila Jasminku Buljan Culej s dužnosti voditeljice Ekspertne radne skupine za provedbu kurikulne reforme. U početku su, 23. V. 2017., Posebno stručno povjerenstvo sačinjavali Dijana Vican (predsjednica), te Ivica Kostović, Miroslav Radman, Milena Žic Fuchs, Josip Milat, Slobodan Uzelac, Drago Šubarić, Pero Lučin, Vedran Mornar, Davor Romić i Vilmica Kapac (članovi). Kako se nisu dopadali GONG-u i drugim protuhrvatskim civilnim i drugim udrugama, oni su smijenjeni. Sada je Andrej Plenković, na Svetu Luciju, 13. XII. 2017., imenovao neke druge ljude, a to su: akademik Zvonko Kusić, akademik Dario Vretenar, prof. Ružica Beljo Lučić, prof. Miloš Judaš, prof. Neven Hrvatić, prof. Frane Staničić, prof. Jasminka Buljan Culej i prof. Suzana Hitrec. Pritom je Plenković zahvalio Dijani Vican, a da je nije niti obavijestio da ju je smijenio. Kod zahvale Plenković je rekao da joj zahvaljuje "na doprinosu dosadašnjim čanovima PSP-a, posebice rektorici zadarskog Sveučilišta Dijani Vican i drugim članovima", što je više nego cinično. Cinično je zato što je predsjednik Vlade naveo "posebice rektorici zadarskog Sveučilišta Dijani Vican", a ona je bila jedina brana da se na čelo Povjerenstva ne vrati Boris Jokić i preopasni i zlokobni plan Nevena Budaka. Ovako je sve moguće, posebice nakon Plenkovićevih riječi: "Sukladno planu, osobno ću voditi to Povjerenstvo uz podršku ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i predsjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesne Bedeković". Dakako, ne zbog predsjednice saborskog Odbora, nego zbog preopasne HNS-ovke Divjak. To što nam se pokušava naturiti da ona nije članica Pusićkine Partije, još je jedan od perfidnih udbaških spinova. A kada smo već kod HNS-a, onda je jučer, u četvrtak 14. prosinca 2017., kao grom iz vedra neba odjeknula vijest da su članovi Povjerenstva akademici Zvonko Kusić i Dario Vretenar izabrani na prijedlog HNS-a! Strašno i sramotno! I jako opasno.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/Vretenar.jpghttp://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/ZKusic1.jpg
Dario Vretenar i Zvonko Kusić
 
• Da nije bilo haaške političke presude nad šestoricom Hrvata koji su branili i obranili Bosnu i Hercegovinu još uvijek bi Bošnjaci u Sarajevu govorili kako ne znaju da je Hamdija Abdić Tigar ubio Vladu Šantića. Ja samo to od ljudi, i iz BiH i iz Hrvatske, čuo još 1995. Već sam tada znao da ga je ubio taj tzv. Tigar, ali sam i znao i čuo kako to ne može proći u javnosti i da mi je bolje da to ne potežem, jer bih mogao potegnuti nekoga velikog mačka za rep. A tada se može svašta dogoditi. I sada dolazimo do ove tragikomične situacije. U cilju ravnoteže krivnje Hrvata, Srba i Muslimana-Bošnjaka, i nakon što su pohvatani neki Muslimani-Bošnjaci kod Konjica i neki Srbi u Vlasenici, umjesto da se sada, nakon presude šestorici Hrvata, odmah u lov na Hrvate – a krenut će uskoro- optuženi su još neki Muslimani (u Cazinskoj krajini je nešto manje Bošnjaka od drugih dijelova BiH), a među njima i ubojica hrvatskoga generala Šantića. To političko uhićenje Hamdije Abdića – u cilju „jugo podjele krivnje“ – ponukalo je generala HV-a Marinka Krešića da ustvrdi: "Zanimljivo je da su trebale 22 godine za uhićenje ubojica generala Vlade Šantića, a svi su znali tko je to počinio", te je dodao kako je sada sigurno da će uskoro iz Sarajeva krenuti otvoreni i mnoštveni progon Hrvata. Osim „Tigra“ uhićeni su još bivši pripadnici Armije BiH Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović. „Sumnjiči“ ih se da su između 8. i 9. ožujka 1995. ubili generala HVO-a Vladu Šantića, koji je zadnji put viđen 8. III. 1995. u bihaćkom hotelu Sedra s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem! Zna se i da su ga iz hotela Sedra nakon razgovora s Dudakovićem odvela dvojica pripadnika vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa čiji je zapovjednik bio prvooptuženi Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.
 
Sin generala Vlade Šantića, Duje Šantić, već poduže tvrdi da je zapravo general Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca. „Njih su dvojica ravnopravno zapovijedali obranom grada, a trzavice su postojale još od prvoga dana. Danas mi je jasno da je Dudakoviću smetala karizma koju je tata imao, njegova potpuna predanost borbi za hrvatsku državnost, njegova nespremnost da svoje ljude podloži upravljanju iz Sarajeva, zbog čega je trpio snažne pritiske. Koliko ga je vojska poštivala, najbolje svjedoči činjenica da je u hrvatskim snagama u Bihaću bilo jako puno i muslimana, koji su pristupili HVO-u, premda su postojale Dudakovićeve postrojbe u gradu“. Zašto nije prvooptuženi Atif Dudaković, e to je već neka druga priča. Ili nastavak one priče iz 1995., kada je ubijen i raskomadan Vlado Šantić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/5a299608-5484-4008-95b7-67e90a0a0a66-atif-dudakovic-preview.jpg
Atif Dudaković – general Armije BiH
 
• Politički analitičar Ivica Šola upućuje Andreju Plenkoviću nekoliko pitanja. Nije to nikakva novost, jer predsjednika Hrvatske vlade prozivaju mnogi, i iz oporbe, a i iz HDZ-a, koji jako dobro znaju da im je nametnut izvana od neke čudne ruke. No, i ja kritiziram Plenkovića, ali ne sa ciljem da ga rušim, nego iz želje da naopokon uključi srce i osjećaje u suhoparnu politiku i demantira sve brojnije koji sve više misle da Hrvatsku vodi po željama Bruxellesa, a ne po potrebama i željama Hrvata diljem svijeta. No, vratimo se Ivici Šoli. U svome napisu (http://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/agora/clanak/id/521183/gospodine-plenkovicu-trebate-se-malo-zamisliti) o opasnom urušavanju hrvatskih tradicionalnih vrjednota kroz nametanje Budak-Jokićeva protucivilizacijskoga uputnika (kurikul) i preodgojem naroda i pojedinaca, rušenjem milenijskih vrjednota i tradicija, zahvaćeni nietzscheanskim delirijem “prevrjednovanja svih vrijednosti” Šola je pohvalio hrvatske biskupe koji su u svojoj poruci vladajućima učinili ono što je Plenkovićeva dužnost. »Tragikomično je da biskupi u Hrvatskoj 2017. godine nasuprot političarima i vlastodršcima (sekularnoj vlasti) moraju braniti temeljne sekularne vrijednosti zapadne civilizacije: pluralizam, slobodu kritičkog mišljenja, vjerske slobode i demokraciju. Naime, isto to su pod progonima branili i u totalitarnom komunističkom sustavu. Nad ovom “opasnom” porukom, paradoksom, predsjednik Vlade treba se malo zamisliti: g. Plenkoviću, kakva je to država u kojoj biskupi brane sekularne i demokratske vrijednosti od sekularista (nominalnih) demokrata!?«, glasi Šolino pitanje. Hrvatska zasigurno nije!
 
• Višegodišnjim kršenjem Daytonskoga i Washingtonskog sporazuma na štetu Hrvata nije se moglo ništa bolje niti očekivati od nedavne presude šestorici Hrvata koji su branili i obranili BiH. Oba su sporazuma prekršeni uglavnom na štetu Hrvata. Prije svega kroz nepravilnosti u Izbornom zakonu. Donošenjem izmjena Izbornog zakona, omogućit će se Hrvatima da biraju svoje legitimne predstavnike u Dom naroda Parlamenta Federacije, a i u Predsjedništvu. Svih tih promjena ne će biti bez angažmana Hrvatskoga sabora. Posebice nakon sramne haaške presude dužnosnicima Herceg-Bosne i zapovjednicima Hrvatskog vijeća obrane. Oslonimo li se na izjavu Andreja Plenkovića u Mostaru: "Mi želimo da hrvatske političke stranke u godini koja je pred nama, a to je izborna godina, pokažu jedinstvo, koheziju i pripreme se za izborne izazove, nova predstavnička tijela i institucije. Hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno s druga dva naroda i ostalima budu ravnopravni u punom smislu te riječi. Učinit ćemo u dijalogu kroz naše mogućnosti sve napore da to zaista tako i bude. A to govorim i u svijetlu aktualnih rasprava o izmjenama Izbornog zakona", trebalo bi očekivati stvarno a ne samo usputno obećanje hrvatskih dužnosnika iz Zagreba. Budući je saborski zastupnik Hrvata iz BiH, Božo Ljubić, obećao stavljanje te teme u saborsku raspravu, ostaje pitanje hoće li sve ostati na obećanjima i prepucavanjima domoljubnih zastupnika s onima s druge – protuhrvatske strane.
 
Miroslav Tuđman u svom je govoru na komemoraciji Slobodanu Praljku u KD Vatroslav Lisinski istaknuo kako su se okupili da izraze sućut Praljkovoj obitelji i odaju počast suborcu i prijatelju. "Ljudini poput Slobodana nitko nije ravan. Njegov čin nije bio teatralna gesta niti bijeg ni potez očajnika. Njegova poruka kristalno je jasna: Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu", rekao je Tuđman. Istaknuo je kako je tim činom odbacio presudu koja nije potvrdila povijesne činjenice o ratu Hrvata i muslimana u Bosni i Hercegovini. Odbacio je nepravednu presudu. "Njegova presuda je uvrjeda za svaku pravdu. To je teatar apsurda", rekao je Tuđman i dodao: "Slobodan Praljak nijednu minutu nije želio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije niti bio".
 
• Desetoga prosinca 2017. napunilo se 18 godina od smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Mnogi su ga se sjetili, pa su ga se tako sjetili i Dario Spelić, Tihomir Ponoš, Branko Starc, Ivan Kujundžić… u emisiji Dogodilo se na današnji dan. To što je to bila zadnja vijest i nije neka vijest. To je očekivano. Vijest je sva gomila izrečenih laži i uvrjeda protiv Franje Tuđmana na Hrvatskom radiju, koje možete poslušati na poveznici: http://radio.hrt.hr/aod/dogodilo-se-na-danasnji-dan-10-12/232176/ .
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/cropped-FERAL2017IILOGO.png
• Za našu novu šeficu diplomacije, Mariju Pejčinović Burić, govore da nije dorasla poslu koji obavlja. Ovih je dana bila u Bruxellesu – gdje svi hrvatski političari idu po mišljenje – i sudjelovala u kritiziranju Donalda Trumpa zbog njegove nakane da se, nakon 22 godine odugovlačenja glede Jeruzalema, prizna činjenično stanje da je Jeruzalem već odavno izraelski glavni grad. Poslije puta u Bruxelles Pejčinović Burić je visokoumno izjavila kako je „status Jeruzalema pitanje koje se treba dogovoriti i s palestinske i s izraelske strane, a bilo kakvo preuranjeno reagiranje na američko preseljenje veleposlanstva u taj grad nije dobro“, što mi je isto kada Stipe Mesić ponavlja da Hrvati u BiH nemaju što tražiti u Zagrebu, nego neka se za sva pitanja obrate Sarajevu. Nije precizirao komu: Bakiru Izetbegoviću ili SDA-u.
 
• Slovenija opet prijeti. Priprema novu tužbu protiv Hrvatske. Ovaj puta prijetnja ima veze s Bruxellesom. Naime, šaljivčina i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker prije nekoliko tjedana zadužio je svoga pomoćnika, potpredsjednika Fransa Timmermansa da posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, čime je osokolio Ljubljanu da krene u novi napad. Kako sada stvari stoje, cijeli će slučaj završiti kod suca Carmela Aguisa i još jednom crno nam se piše.
 
• Činjenica je da je američki predsjednik Donald Trump odluku o Jeruzalemu donio u suglasju sa Saudijskom Arabijom, što ujedno znači da su susjedne arapske države bile dobro upućene u službeni stav Washingtona. Jedino Trump nije kontaktirao turskoga predsjednika Reçepa Tayyipa Erdoğana, zbog čega je i jako ljut. Ne toliko zbog Palestinaca, puno više zbog svoga ega i činjenice kako SAD više ne igra tursku kartu dok je on na čelu te države. 
 
• Na skupu o klimi u Parizu nije bilo SAD-a, ali su zato bili svi oni koji ne se ne žele zamjeriti velikim igračima poslije Amerikanaca i raznim interesnim skupinama koje jako dobro već desetljećima zarađuju na toj, može se reći, novovjekoj izmišljotini. Naime, nema nikakvih ozbiljnih argumenata o tzv. stakleničkim plinovima, zagrijavanju Zemlje i sl. Sve su spinovi tih i takvih „velikih igrača“. Na skupu je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković i izjavio: »Mi ćemo nastaviti sve naše aktivnosti u ispunjavanju UN-ove konvencije o klimatskim promjenama. Podržali smo Macronovu inicijativu i u New Yorku prije tri mjeseca. Hrvatska radi na novoj energetskoj strategiji, niskougljičnoj strategiji i akcijskom planu za prilagodbu klimatskim promjenama. Mi ispunjavamo naše obveze i na razini EU-a i na globalnoj razini. Bitno je da je Hrvatska danas ovdje i bitno je da naši partneri vide koliko nam je stalo da damo konkretni doprinos u ovo području. Hrvatska nije veliki emiter stakleničkih plinova, ali moramo učiniti sve u svim segmentima industrije i društva i raditi na ekološkoj svijesti prema zaštiti prirode, osobito kada imamo ovako lijepu zemlju«. Budući nismo oni kojo kreiraju svjetsku politiku, a posebice ne i medijsku, ova se njegova izjava može tumačiti kako plivanje niz vodu.
 
• U Sloveniji se već godinama gradi zgrada Islamski centar. Do sada je utrošeno 15 milijuna eura koje je dao sporni Katar, a još navodno treba 13 milijuna eura. Tko će napuniti ovu vreću bez dna, još se ne zna.
https://images.divisare.com/images/dpr_1.0,f_auto,q_auto,w_800/v1/project_images/3787485/zunanjost_nocni/nejc-cernigoj-andrej-cernigoj-islamic-religious-and-cultural-center-in-ljubljana.jpg
Budući Islamski centar u Ljubljani
 
Branko Mijić je momak koji je u Novome listu prošao sve faze, od novinara do glavnog urednika. U članku pod naslovom Smijeh slobode: Dvije crtice za Kissingera s Tuđmanovog groba, pokušavajući po tisućiti put ocrniti prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, piše i o Ankici Lepej. Ta je poznata zviždačica, osoba bez osjećaja za profesionalno poštenje, navodno u teškoćama. Mijić piše da je u međuvremenu izgubila stan, ali i da je teško oboljela i ide kemoterapiju.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Donald Trump ili kraj globalizacije

HF

Ponovljene opasne i lažne poruke iz brezovičke šume

hrvatski-fokus

Predsjednik Sabora ne smije tužakati

HF

Andrej Plenković: Ja sam jako dobar premijer!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više