Hrvatski Fokus
Kultura

Slike koje pršte srećom i zadovoljstvom

Miljenko Beler izlaže u galeriji Kraluš u Svetom Ivanu Zelini

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Miljenko Beler, po svemu je neobična pojava. Iako se cijeli život bavio tehnikom i obnašao odgovorne dužnosti, dio svoga vremena posvetio je likovnim aktivnostima i kontinuiranom izlaganju i u nizu godina realizirao lijep i značajan opus, vrlo osoben i nadasve rijetko specifičan s nizom motiva mladih otmjenih ženskih likova, u igri, na plaži, u vodi, u šetnji, vrlo odmjerenih, finih gesti u seriji „plavih slika“ (jer plava je boja temeljna, dominantna) u raznim formatima od malih, komornih do velikih ali sve s istim gracilnim i profinjenim karakterom likova koji nastavaju njegova platna.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/page.jpg
Za ovu prigodu u studenome 2017. u zelinskoj galeriji Kraluš, Beler je odabrao nešto više od desetak slika iz ciklusa plavog intoniranih slika s zanosnim ljepoticama, koje i nadalje žive svoje besmrtne, neprolazne živote, vječno trajući između okvira ovih slika, bivajući i ostajući vječno mlade poput starogrčkih božica s Olimpa, tek ponešto uznemirene ljudskim slabostima ili njegovim ljubavnim jadima, nezainteresirano sjedeći na rubu bazena, u neobvezujućoj priči, čiji se glas gubi u pljuskanju vode, prateći pogledima let bijelih ptica koje lagano lebde iznad njihovih glava ili iznenada streme premapovršini mora ili se pak pognute odmaraju ili snuju otvorenih očiju zabranjene snove okrenute leđima jedna od druge.
 
Beler je svu tu ljepotu i plavilo iskazao kroz privlačnu jednostavnost geometrijskih formi koje ostaju trajno zapamćene. Belerove slike pršte srećom i zadovoljstvom, opuštene heroine i junakinje na njegovim slikama možda i kriju ponegdje ili ponekad svoju tugu, žalost i bol, iskazanu u šutnji i jedva primjetnom grču, ali svjetlost dana i plavet neba natkriljuju sve tamne, crne tonove, na ovim se slikama uživa život, diše se punim plućima.
 
Belerovi otmjeni likovi suvereno vladaju na ovim slikama i ne dopuštaju nam da razmišljamo o drugom, osim o tome da se ljepoti valja diviti i obožavati je, valja ljepotu voljeti. Vedri i optimistični tonovi Belerovih slika snažno utječu na svakog gledatelja , u seriji slika u kojoj je   slikar vješto otklonio svaku plitkost i frivolnost, pred nama je samo čista i jedinstvena ljepota, valja upijati opojni miris plavih slika.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Godine teku stazom života

HF

Došao smo do broja 3399

HF

Banalno, provokativno i nezrelo

HF

Koristim mnoge eko materijale

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više