Hrvatski Fokus
Kultura

Senje i meteori

U Varaždinu održan 25. recital suvremenoga pjesništva

 
 
U velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu održan je 16. prosinca 2017. god. jubilarni 25. recital suvremenoga pjesništva “Senje i meteori”, koji organizira Varaždinsko književno društvo u suorganizaciji s Glazbenom školom.Prvobitni naziv recitala bio je Varaždin u srcu nosim, a u međuvremenu je osuvremenjen te iz godine u godinu privlači sve više sudionika, a prevladao je i lokalne okvire jer se na nj javljaju pjesnici iz gotovo cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. U suorganizaciji s Glazbenom školom festival je održan u čast Dana grada Varaždina koji se slavi na dan njegovoga zaštitnika svetog Nikole.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/sim4-2017_5a36c31f3e4d8_1513538592094_680x400c.jpg
Na ovogodišnji natječaj odazvalo se 92 autora iz zemlje i inozemstva. Na kajkavskom dijalektu pristigla su 94 rada od 50 autora, a na hrvatskom standardu 151 rad od 79 autora.Dodijeljena su plakete u tri kategorije, i to za najuspjeliju kajkavsku pjesmu, najuspjeliju pjesmu na hrvatskome književnom standardu te najuspjeliju pjesmu na varaždinske motive.
 
Nagrada za najbolju pjesmu nadahnutu povijesnim naslijeđem i/ili sadašnjošću grada Varaždina pripala je Goranu Gatalici iz Zagreba za pjesmu ”Varaždinska dvorišča ftapaju se v plemenite verzuše”. Nagradu za najbolju pjesmu na kajkavskom narječju osvojio je Ivan Picer iz Sigeteca za pjesmu “Ona i on”. Nagrada za najbolju pjesmu na hrvatskom standardnom jeziku dodjeljena je Ivanu Gaćini iz Zadra za pjesmu “Prelijepi dane”.
Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu Tugomir Orak, (predsjednik), te članovi Slađana Benkus i Ivo Posavec.
 

Goran Gatalica

Povezane objave

Krajobrazi u malom formatu Mladena Žunjića

HF

Vatra… voda…

HF

Ima jedna rijeka

HF

Oploditi samostalnost

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više