Hrvatski Fokus
Kultura

Apstrakcije Mladena Žunjića

U posljednje vrijeme na novim slikama opaža se određena nazočnost plave, crvene i ljubičaste boje

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik Mladen Žunjić, autor poznat po ciklusima ulja i akrila velikih formata, snažnog i vehementno nanesenog kolora u kontinuiranom istraživanju i vlastitom produbljivanju iskustava u kontaktu s raznolikim apstraktnim motivima, u neposrednoj bliskosti, dubokoj povezanosti  s apstraktnim kombinacijama,koje se danomice umnožavaju, kako broj zgotovljenih slika raste.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/20171111_131732-scaled.jpg
Žunjić ne troši uzalud vrijeme, ne baca ga i ne poklanja, on se svakodnevno, čvrsto i ozbiljno, bez razmišljanja o uzmaku, suočava s blistavom bjelinom prijeteći praznih platana, prekrivajući ga u idućim, nadolazećim trenucima uspješno i trajno konstrukcijama svojih imaginarnih svijetova u kome lebde ovalni oblici, kvadrati i krugovi, u izmjeničnom ritmu kretanja, gibanja kroz prostor, unutar jedan drugoga, izvan pravaca i ruba prostora, u neprestananom micanju i pomicanju, bilježeći i upozoravajući na postojanje paralelnih svijetova i suživota, koji nije uvijek i odmah primjetan.
 
U posljednje vrijeme opaža se i nagla i sasvim određena nazočnost plave, crvene i ljubičaste boje na novim Žunjićevim slikama na kojima i dalje autor bespoštedno traga za složenim motivom prikrivene simbolike čiji je temelj i dalje izrazita harmonija, harmoničnost ritma i tijela u kretanju, gotovo da se može čuti  o glazba, u mješavini brzog i usporenijeg ritma, u tvorbi sada i obrisa već vidljivo figurativnih. Žunjić i nadalje prakticira svoje slikarsko putovanje od rasprsnutih kapljica i nakupina boje na velikoj površini platna, preko sivog labirinta u kojem vlada žuti Minotaur, do rasplesanih ovala s ponešto umirenijim bojama, koje se  svejedno i dalje nalaze u svojim specifičnim orbitama tvoreći cjelovitu ispunjenost volumena.
 
Slobodu geste koju mu nudi veliki format, Žunjić u cjelosti prihvaća, suvereno ispunjajući i vladajući svakim četvornim centimetrom slike, nesputavajućim namazom boje i oslikavanjem simbolima zamišljenog svijeta, tu pored nas ili onkraj nas, svijeta teško primjetljivog ali stvarnog. Stalno ga nosimo sa sobom, obogaćujemo iznova s jatima misli i produžujemo mu život. Slikari ga slikaju, pjesnici zapisuju, a ostali govore o vidljivo nevidljivom. Bez imalo sumnje svaka završena slika ali i rad na samoj slici donosi kreatoru, slikaru Mladenu Žunjiću iznimno zadovoljstvo jer pred njim je još jedan dokaz o postojanju imaginarnog svijeta, višeslojnih zapisa o unutarnjim tkanjima psihe.
 
Novi ciklus ulja i akrila izvedenih na velikim formatima (100 x 100 i 120x 100 cm) slikara Mladena Žunjića predstavlja autorski zaokruženi opus u kojem neumorni pojedinac slijedi svoj istraživački nerv, nastojeći dešifrirati tajnovitu simboliku proteklih vremena ali i današnjice, definiran odmjerenim i fino doziranim kolorom.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ciklus Slike u slici Lukše Peke

hrvatski-fokus

Ciklus brodova Ive Kajzera

HF

Tajnoviti ciklus kolaža Duška Šibla

hrvatski-fokus

Junac bjegunac

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više