Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Otpad jedan od velikih problema

Hrvatski političari i 'zelene' udruge napravili su Zagrebu i Hrvatskoj priličnu štetu

 
 
U nastavku ću pokušati ukratko navesti strateške projekte koji su neopravdano zaustavljeni što je uzrok pada na europsko dno. U zadnjih dvadeset i više godina Hrvatske, velika javna poduzeća za energiju, vode i željeznicu – HEP, HŽ i HV, nisu investirale skoro pa ništa spomena vrijedno, osim autocesta koje su napravljene brzo i skupo s visokim kamatama za što sada plaćamo lihvarima u čiju je mrežu upao danas AGROKOR. To je poveznica s rasprodajom  BANKARSKOGA SUSTAVA, INE, PLIVE, Industrijskih sustava,  i otvaranje vrata europskim prehrambenim lancima koji su svojim subvencioniranim proizvodima bacili na koljena hrvatskoga seljaka i još lažno prikazuju godišnje bilance bez dobiti, kao stalno su u gubicima ali se ne zatvaraju jer vole Hrvatsku, vole Zagreb koji im je širom otvorio vrata, a DORH i FINA /HANFA / MIN. mirno gledaju i ništa ne poduzimaju
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/12/mbo-otpad-20160427133621880.jpg
Hrvatski političari ali i udruge i „zeleni“, napravili su Zagrebu i Hrvatskoj priličnu štetu, proglasivši u ekološkoj mreži Natura 2000 rezervaciju na 47 % teritorija države, primjerice Velika Britanija ili Danska 7-9 %. Zbog nepripremljenosti  investitora i neinformiranja građana, zaustavljeno  je projektiranje i izgradnja višenamjenskih objekata (to znači obrana od poplava, vodoopskrba, navodnjavanje  itd.).
 
Hidroelektrane na DRAVI, na SAVI, OMBLA SENJ2,  DUBROVNIK 2, HE OSIJEK i HE MOLVE, HE KONAVLE  i HE ZRMANJA oko 1675 MW i proizvodnja 4400 GWh, CETINA i RHE VINODOL, 990 MW i, što je važno, to su 85% hrvatsko znanje i proizvod. Zašto stoje projekti ; KANAL DUNAV- SAVA i  NAVODNJAVANJE, PLOVNI PUT SAVA, LUKE morske i riječne, TURIZAM, zimski morski i zdravstveni i marine koje polako  preuzimaju Turci i Rusi, otpad Grci. Sada je na redu čerupanje AGROKORA od lešinarskih fondova, poljoprivredno zemljište, i na kraju najvrjedniji resurs koji Hrvatska ima za sebe u izobilju – pitka voda, iznad koje već kruže domaći i strani lešinari , evo danas neprovjerena informacija da 4 izvorišta više nisu u hrvatskom vlasništvu.
 
Z A G R E B :
1. Grad Zagreb treba obraditi preostali otpad  u MBO-T, koji odvaja korisne dijelove za ponovnu uporabu, a za preostali dio iskoristiti energanu za komunalni otpad i proizvodnju toplinske i električne energije. Zagreb se treba udružiti se zajedno s Zagrebačkom županijom  na lokaciji Žitnjak uz EL-TO gdje ima rezervirana lokacija od 10ha ili prilagoditi postojeću EL-TO. Alternativne lokacije iz PP i GUP-a u Resniku ili Dumovečkom lugu. Financiranje iz EU fondova i FZOEU ili modeli JPP ili koncesija.
2. VODA za PIĆE – hitna zaštita vodocrpilišta, posebno Kosnica i Črnkovec preko kojih prolazi produžetak Radničke ceste prema zračnoj luci „Franjo Tuđman“. Potrebna je i sanacija vodonosnika nizvodno od Jakuševca  do Kosnice uz stalni monitoring kao i sanacija zagađenih crpilišta.
3. ZAŠTITA CRPILIŠTA PETRUŠEVEC sanacijom gudronskih jama na Savica – Šanci. Započeti su i prekinuti istražni radovi 2010g, potrebno je dokumentaciju kompletirati i prijaviti EU fondovima i FZOEU za financiranje troškova sanacije i zaštitu vodonosnika.
4. SANACIJA VODOVODA i KANALIZACIJE – prije više od deset godina Zagreb je  potrošio kredit od tristo milijuna dolara na kupnju zemljišta, sanacija nije provedena, gubitci vode su 48 %, oborinske vode završavaju na Pročistaču i to nam Nijemci koncesionari RWE krvavo naplaćuju.
OBRANA OD ZAOBALNIH VODA SAVE  intenzivirati radove. Izgraditi preostale retencije na Medvednici da Zagreb ponovno ne doživi poplavu ili sudbinu Zadra 2017.
5. ZAGREB NA SAVI –  zajedno s HEP-om i HV i susjednim županijama i EU fondovima te susjednim državama započeti gradnju sustava vodnih stepenica s mostovima, hidroelektranom i malim hidroelektranama na pragovima i  kanalom Sava – Sava kao  integralni projekti. Studija izvodljivosti je gotova i Strateška procjena u izradi. Treba implementirati projekt prometnica, plovidbe , željeznice, mostova, urbanizma.
6. PROČISTAČ OTPADNIH VODA Zagreba, riješiti dubioze iz ugovora s njemačkim koncesionarom RWE i BW i napraviti realnu i poštenu analizu troškova i koristi, revidirati i predložiti novi anex Ugovora s njemačkim koncesionarom kroz 28 godina , koji je zaradio već 1 milijardu eura.  Moraju riješiti 500.000 t staroga mulja u Resniku i svake godine novoga 70.000 t.
8. PRIVATIZIRANJE Zagrebačke vodoprivrede nezakonito – postići novi Ugovor i vratiti vlasništvo 3% godišnje naplate -1.8mileura , Pročistača ( 58 milijuna eura) i povrat prihoda Poduzeća za upravljanje na račun  zagrebačkoga proračuna.
7. TERME Zagreba – raspisati natječaj za koncesionara ili spojiti s novelacijom projekta BOLNICA BLATO
8. PROJEKT SANACIJE KLIZIŠTA  prema postojećim programima – prioritet Kostanjek i i Millerov breg .
9. OPASNI otpad  – gospodarenje opasnim bolničkim, infektivnim i radioaktivnim otpadom po  modelu PUTO – 1998-2001g.
10. KAMPUS BORONGAJ sramota Zagreba, novelirati projekt i prijaviti nadležnom ministarstvu za EK fondove. Split, Rijeka i Osijek iskoristili su maksimalno EU fondove uz pomoć ministra Jovanovića koji je zagrebački projekt stopirao i spremio u ladicu. Zagreb šuti,rejting Sveučilišta Zagreb tone.
11. ZAGREB treba značajno povećati povlačenje sredstava iz EU fondova i FZOEU.
12. Izraditi Studiju EDUKACIJE i obrazovanja za okoliš s operativnim programom i implementirati u Obrazovnu reformu.
13. Nastavak EKOLOŠKOGA PROJEKTA Zagreb u suradnji s Zavodom „Andrija Štampar“, „Ruđer Bošković“ IMI, i privatni sektor, glede novih i inovativnih tehnologija kako u energetici  -plazma i fuzija – u ekologiji i prometu.
14. ZAŠTITA ZDRAVLJA sa posebnim programom izgradnje hospicija (vidi bolnica Tuzla ) i staračkih domova što je potpuno zanemareno. Spriječiti  privatizaciju na mala vrata zdravstvenoga sustava,  pogotovo primarne zdravstvene zaštite koja  ne stvara gubitke – bolnice su problem i neefikasan HZZO, i stvaranje nove „stomatologizacije“ ili krezube nacije. Andriju Štampara dižu iz groba.
15. Razvijanje športskih i društvenih centara za sve uzraste po područnim uredima i četvrtima koje su posebno u zapadnom dijelu Zagreba zanemarene, osim igrališta za predškolsku djecu.
16. Gdje nam je izlaz? Trebamo i čekamo“ hrvatskoga Roosevelta“, a njega nema  niti na obzoru.
17. Neiskorišten je hrvatski  hidroenergetski, prometni ,morski, kao i ljudski potencijal.
18. Do 1990. u RH su izgrađene 24 hidroelektrane koje  proizvode  6 TWh električne energije godišnje, stabilni sustav i najniže cijene u Europi. Još imamo oko 5 TWh na višenamjenskim većim i malim vodotocima  i reverzibilne elektrane. To bi značilo veliku financijsku dobit, energetsku neovisnost i punu zaposlenost građevinske kao i elektro strojarske operative i pratećih industrija. Zato se novi objekti  moraju proglasiti projektima od javnoga interesa za državu i narod, i ne bi se događale Omble koje se nakon 20 godina ispitivanja i projektiranja  objekta za energiju i vodoopskrbu Dubrovnika zaustave „zeleni aktivisti“ dezinformiraju građane i spase živote najmanje 500 šišmiša. Žalosno i tragično.
 

Stjepan Nikolić

Povezane objave

OECD: Nove TE na ugljen mogle bi završiti kao mrtva imovina

HF

Biogoriva koja se primješavaju

HF

Sjajno iskustvo!

HF

Otići ili ostati u Hrvatskoj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više