Hrvatski Fokus
Aktualno

Nečuvena neprofesionalnost Ive Boban-Valečić

Bilo kakav oblik nasilništva ili diskriminacije prema ženama i manjinama je neprihvatljiv!

 
 
Izjava Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo o Istanbulskoj konvenciji (demant članka iz Večernjega lista)
Budući da sam bio nazočan sjednici Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, na kojoj je usvojena Izjava o Istanbulskoj konvenciji, koju u svom članku spominje Iva Boban-Valečić, molim Uredništvo Večernjeg lista (čiji sam dugogodišnji pretplatnik) da sukladno pravu na demanti o tvrdnjama koje iznose Ženska mreža Hrvatske, stranka Pametno i Boris Jokić objave sljedeće:
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/Untitled.png
Ivan Boban Valečić
 
• NEČUVENA JE NEPROFESIONALNOST Ive Boban-Valečić vecernji.net, koja je u svom članku u Večernjem listu od 29. prosinca 2017. prenijela "reagiranje" Ženske mreže Hrvatske, stranke Pametno, ali i Borisa Jokića u svezi s Izjavom Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a tvrdeći da je to Vijeće protiv ratifikacije Istanbulske konvencije uz argumentaciju kakvu je u svezi s time iznosila Crkva, a ne provjeravajući argumente ZV-a za donošenje spomenute izjave! Jer istina je sljedeća i o tome valja obavijestiti javnost objavom istinite informacije o tome što se zaključilo na spomenutome Vijeću HAZU-a.
 
• Na 5.(8.) redovitoj sjednici Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, održanoj 11. prosinca 2017. u 15.00 sati na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, raspravljalo se o potrebi reagiranja u svezi s ratifikacijom Istanbulske konvencije iz sljedećih razloga – Hrvatska ima dostatnu zakonsku zaštitu žena od nasilja i nasilništva pa je nejasno što u tom pogledu Istanbulska konvencija donosi u poboljšanju te zaštite.
 
• Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo bilo je jedinstveno u mišljenju da je bilo kakav oblik nasilništva ili diskriminacije prema ženama i manjinama općenito neprihvatljiv! U raspravi je zauzet stav da – s obzirom da postoji mogućnost da se Istanbulska konvencija usvoji u cijelosti ili samo djelomice – predlaže se Hrvatskom saboru da se ista usvoji samo djelomično, točnije bez dijela teksta koji govori o rodnoj ideologiji! Razlog takvom stavu bila je moguća i realna bojazan da se usvajanje Istanbulske konvencije u cijelosti, s tekstom koji govori o rodnoj ideologiji, iskoristi kao argument pri mogućem uvođenju međupredmetnih tema koje bi propagirale rodnu ideologiju jer za to nalaze uporište u Istanbulskoj konvenciji, te se tako na "mala vrata" uvodi rodna ideologija i u hrvatsko školstvo! Da je takva bojazan opravdana, potvrđuje i slučaj rada na CKR-u, pri čemu je Bloomova taksonomija prihvaćena kao osnova za izradu kurikulnih dokumenata, a da njezinu primjenu prije toga nije prihvatilo bilo koje relevantno tijelo za pitanje školstva u Hrvatskoj, pa je sada mnogo negativnih recenzija CKR-a uglavno upućeno i u svezi toga.
 
• U tom smislu i kontekstu zaključeno je da se predlaže usvajanje Istanbulske konvencije bez dijela teksta koji govori o rodnoj ideologiji, odnosno 'navješćuje' rodnu ideologiju tvrdnjom da spol i rod nisu isto, pa bez obzira na spol svatko može birati kojeg je 'roda'!? A prihvaćanje da takvo što, čak i hipotetski, uđe kao tema u međupredmetnu nastavu jest neprihvatljivo.
 
• Znači ISTINA je da kritika Istanbulske konvencije nije bila s pozicija konzervativizma ili stajališta Crkve nego iz gore navedenih razloga! To da je Boris Jokić bio neprikladna, tj. „nedostojna“ osoba za vođenje ozbiljnog, znanstveno utemeljenog posla kao što je reforma obrazovnog sustava, danas je – nakon mnogih negativnih recenzija, počevši od učitelja pa do sveučilišnih profesora i akademika – vjerojatno mnogima jasno te je zato neodgovorno pa i čak netaktično da on proziva HAZU da je „nedostojan" da govori o ovoj temi, pa vjerujem po njemu i o bilo kojoj temi općenito. Uporabom izraza "nedostojan" za akademika Paara i akademika Ježića te prof. dr. sc. Bežena, koji su bili sudionici ove rasprave o Istanbulskoj konvenciji, Jokić je najsličniji žabi koja je dignula noge vidjevši da se konji potkivaju.
 
• A posebno je žalosno da se Ženska mreže Hrvatske i stranka Pametno „nepametno“ pridružuju Borisu Jokiću u "kritici" HAZU-a ne shvaćajući koliko bi čak i spominjanje rodne ideologije u školstvu moglo nanijeti štete generacijama mladih osoba. Zar je toliko brzo zaboravljen Jovanovićev pokušaj uvođenja nakaradnoga spolnog odgoja u škole?
 
Držim da javnost valja istinito informirati o tome kako se u Znanstvenome vijeću za obrazovanje i školstvo HAZU-a raspravljalo glede Istanbulske konvencije da ne bi ostao dojam da Iva Boban-Valečić "objektivno" informira javnost iznoseći poluistine. Što god tko mislio o HAZU-u, osobe minornoga intelektualnog kapaciteta poput Borisa Jokića, ne mogu HAZU nazivati "nedostojnim" po bilo kojem pitanju jer je svaki član HAZU-a vjerojatno u znanstvenom i intelektualnom pogledu kudikamo iznad razine koju posjeduje Boris Jokić.
 

Laslo Torma, dipl. ing. el. teh., član suradnik Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a

Povezane objave

Neprihvatljivo nasilje Madrida

HF

Samo da nam se ne ponovi Boris Jokić

HF

Četničke laži protiv Oluje

HF

Anto Komljenović: Kujundžić me prevario i oteo stanove

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više