Hrvatski Fokus
Hrvatska

Misteriozna smrt Jana Gabriša

Nakon vijesti o Gabrišu, Perković zatražio da ostane u Njemačkoj

 
 
Obzirom da je Željko Kekić i dalje dio udbaškog podzemlja, a koje je najjače na točki gdje je hrvatska najtanja – na području Karlovca, bit će zanimljivo pratiti što će se s tom ekipom događati nakon smrti Jana Gabriša i Perkovićevog zahtjeva njemačkim vlastima da ga ostave u Njemačkoj nakon izricanja pravomoćne presude. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/osmrtnica.jpg
Josip Perković je vrlo zabrinut viješću o (samo)ubojstvu svog najbližeg suradnika Jana Gabriša i zatražio je od njemačkih vlasti da ga nakon objave pravomoćne presude ne vraćaju u Hrvatsku. Ovu neslužbenu vijest dobio sam danas popodne iz krugova bliskih njemačkom pravosuđa. Jan Gabriš je bio najbliži Perkovićev suradnik i mnogi su s razlogom pretpostavljali da su kod njega pohranjeni mikrofilmovi UDBA-inih dosjea što su ih on i njegov šef sačinili u više primjeraka koncem osamdesetih. Jednu pošiljku mikrofilmova Perković je poslao u Beograd, jedna kopija je bila kod Damira Lončarića, a treća kod pokojnog Gabriša.
 
Izvor iz Hrvatske koji je upoznat sa sudbinom ovih mikrofilmova uvjerava me da je Josip Perković zadnja osoba kojoj je mogla biti u interesu Gabriševa smrt.
Perković je uskoro trebao doći u Hrvatsku obzirom da se očekivala pravomoćna presuda. Nakon njenog izricanja postoji rok od tjedan dana u kojem bi Perković i Mustač trebali biti deportirani na izdržavanje kazne U Hrvatsku. Ako bi u Njemačkoj od liječnika dobili stručno mišljenje da kaznu trebaju izdržavati u kućnom pritvoru, to bi se mišljenje poštivalo i oni ne bi bili upućeni u Lepoglavu, gdje bi završili bez tog mišljenja. Perkoviću je bilo stalno da dobije pozitivno mišljenje njemačkih liječnika za kućnim pritvorom, pa je dao dopuštenje Gabrišu da surađuje s njemačkim pravosuđem. Zbog Perkovićeve sigurnosti u kućnom pritvoru bilo je potrebno neutralizirati sve one suradnike UDBA-e iz hrvatske politike i pravosuđa. Tako je Perkovićev mikrofilmirani arhiv pohranjen kod Gabriša u kojem su se nalazili cjeloviti dosjei Stjepana Mesića, Vladimira Šeksa, Mate Arlovića i drugih, bio važniji od svega onoga što se nalazi u HDA, a što HDZ na Šeksov prijedlog, sada želi sakriti od javnosti, rekao mi je izvor iz hrvatske obavještajne zajednice.
 
Željko Kekić, udbaš iz Duge Rese dobro je unovčio svoju pripadnost UDBA-i i činjenicu da ga je prvi ministar policije Josip Boljkovac uzeo za svog posilnog. On je danas vlasnik poduzeća “Mrežnica d.o.o” koje u svom sastavu ima i Radio Mrežnicu. Taj radio je najjači na području karlovačke županije, a dijelom pokriva i zagrebačku: Jasrebarsko, gdje je živio pokojni Gabriš; Pisarovinu, Donju Kupčinu… On se plasirao i među disidente kao pokajnik tako što je pomogao Anti Kovačeviću, kojeg je navodno uhodio, napisati knjigu “Čovjek i njegova sjena”. Knjiga je naišla na odličan prijem kod ultradesnih krugova, pa ju je promovirao i Zlatko Hasanbegović, a  umirovljeni gospićki biskup Mile Bogović je pohvalio Kekićev čin kao kršćansku gestu. 
 
U intervjuu “Slobodnoj Dalmaciji” od 27. 10. 2013., Kekić je o lustraciji suradnika UDBA-e kazao: Svi ti suradnici, koji su se dokopali nekakvih funkcija su već u godinama, ostvarili su što su u životu htjeli: političku funkciju, svoj biznis, a sada su u penziji. U zatvor ga ne možete voditi, jer je bez dokumentacije teško dokazati, a ona je 90-ih uništena. Dio mikrofilmova je u Beogradu, a dio dokumenata su uzeli oni koji su bili na čelu Udbe, Perković, Gabriš. Bili bi ludi da to nisu uzeli sobom, jer im je to spašavalo život i egzistenciju. Obzirom da je Željko Kekić i dalje dio udbaškog podzemlja, a koje je najjače na točki gdje je hrvatska najtanja – na području Karlovca, bit će zanimljivo pratiti što će se s tom ekipom događati nakon smrti Jana Gabriša i Perkovićevog zahtjeva njemačkim vlastima da ga ostave u Njemačkoj nakon izricanja pravomoćne presude.
 
Kekić je u gotovo svakodnevnim kontaktima s Antom Nobilom, Perkovićevim odvjetnikom koji je 2013-e prekinuo Perkovićeve pregovore s njemačkim tužiteljstvom preko Jana Gabriša. U istoj su ekipi bivši Perkovićev suradnik iz SIS-a Branko Škrtić, njemački državljanin Marko Erceg, koji ima vikendicu nasuprot Kekićeve kuće na rijeci Dobri, predsjednik generalskog zbora general Pavao Miljavac i Matija Boljkovac, sin prvog ministra policije. Marko Erceg je do početka prosinca boravio u Njemačkoj i moguće je da je tamo među svojim bivšim špijunskim kolegama čuo za pregovore Josipa Perkovića s njemačkim vlastima. On je odan domaćim udbašima jer je od pojavljivanja u Hrvatskoj početkom devedesetih bio dvostruku špijun. Prosljeđivao je istodobno informacije o ratnim zločinima i hrvatskim političarima u sjedište BND-a, ali i hrvatskom SZUP-u. Mnogi poznati Hrvati koji su se s njim družili devedesetih nemalo su bili iznenađeni kada su u svojim dosjeima u SZUP-u naišli na podatke koje je toj službi o njima dostavio Erceg. Sin generala Miljavca na čelu je OTC-a, agencije koja se bavi elektronskim nadzorom građana. Branko Škrtić je špijun koji je za račun Vladimira Šeksa pregovarao s pokojnim Ferdinandom Jukićem, da ga taj bivši agent SZUP-a iz Vukovara ne tereti za zločine u istočnoj Slavoniji. Svima njima Jan Gabriš je bio nadohvat ruke.
 

Željko Peratović, http://45lines.com/perkovic-gabris/

Povezane objave

Na kultiviranom tlu nema požara i ne će ga biti

HF

ZAŠTO, GOSPODO…

HF

Ponavlja se povijest miješanja narodâ

HF

Milanović preko PNUSKOK-a pratio Linića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više