Hrvatski Fokus
Hrvatska

Partizani ubili Dominika Barača

Prijeki sud: "Smrt strijeljanjem i trajan gubitak građanskih prava"

 
 

Dominik Barač

 
Prije 70 i… godina strijeljan dominikanac Dominik Barač
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/Zoran-Homen_Dominik-Barac_.jpg
Sutra rano jutrom vode me na strijeljanje.
 Molim te Moj Isuse
kada se sutra ujutro budem spuštao skalinama
 stani na malo 'okno' moje zatočeničke sobe.
 Pogledat ću prema tebi,
a ti mi udijeli odrješenje.
 
Partizani su u Dubrovnik ušli 18. listopada 1944. Dominik Barač je nakon božićnih blagdana 1944. otišao na ispomoć za župnika u Lisac u Dubrovačko primorje. U nedjelju 18. ožujka 1945. obavljena je premetačina samostana a istoga dana Barač je pod pratnjom doveden iz Lisca i zatvoren u vilu Rašicu u Lapadu.Optužnica nije sačuvana, a u prijepisu presude okrivljuje ga se zbog "terorističkog protunarodnog rada i organizocanja terorističkih oružanih banda". A "kao uvjereni ustaša neistinitim prikazivanjem prilika u jednoj od savezničkih država koristio njemačkom okupatoru i ustaškoj 'promičbi' da bi zavaravanjem neupućenog naroda pridobio ga za oružanu borbu protiv narodno-oslobodilačke vojske i naših saveznika, pak je u tu svrhu u 1944. godini dao štampati i rasturivati knjigu 'Socijalna filozofija boljševizma'."

Prijeki vojni sud 18. lipnja 1945. u Dubrovniku izrekao je dr. Dominiku Baraču kaznu "smrti strijeljanjem i trajan gubitak građanskih prava".

 

Nikola Šimić Tonin

Povezane objave

Ruski špijun protjeran iz Zagreba

HF

Implicitna hipokrizija

HF

Tko je Škori organizirao izbornu kampanju?

HF

Koga predstavlja Linta?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više