Hrvatski Fokus
Gledišta

Prešućena smrt Jana Gabriša!?

Ubio se ili je ubijen – arhivar UDBA-e i bliski Perkovićev suradnik

 
 
Manjak informacija o bolesti i smrti, te gotovo osam dana od pogibije do ukopa, idu u prilog tvrdnjama da je riječ o ubojstvu. Neki analitičari pak vele da je se Gabriš ubio za vrijeme blagdana, pa da je trebalo izvršiti obdukciju. No, upada u oči da o tom događaju, kao što je redovito slučaj, nije bilo nikakve vijesti, bilo službene bilo neslužbene, ni u medijskim crnim kronikama. I sve se to događa u vrijeme kada su dosjei UDBA-e opet u žarištu javnosti – osobito oni savjetnika premijera Andreja Plenkovića, Vladimira Šeksa. Potonji je itekako imao veze s Markom Bezerom, a koliko i kako s Gabrišem, još će se vidjeti. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/Jan_Gabris_Profaca.jpg
Jan Gabriš
 
Da je Jan Gabriš, arhivar UDBA-e i jedna od najbližih osoba Josipu Perkoviću mrtav, prvi je objavio maxportal.hr, portal blizak Boži Vukušiću, suradniku njemačkog tužiteljstva u procesima Krunoslavu Pratesu, Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću. Marko Marković, vlasnik i urednik tog portala višegodišnji je suradnik Bože Vukušića na polju udbologije. On je napisao da je Gabriš počinio samoubojstvo na parkiralištu groblja u Jastrebarskom još 02. siječnja o.g. U tiskanim izdanjima novinama nije bilo osmrtnice – tek jedna na internetu u kojoj piše da je Gabriš umro nakon kratke i teške bolesti. No, nigdje ne stoji tko je uopće osmrtnicu dao.
 
U nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista tvrdi se da je Gabriš počinio samoubojstvo nakon teške bolesti. Spomenuti Bože Vukušić indikativno izjavljuje za Jutarnji da je preko Gabriša pregovarao 2013-e oko Perkovićeve predaje Nijemcima te da je  bivši šef hrvatske Udbe pristao biti krunski svjedok. Vukušić kaže da su ti pregovori propali, jer se Perković naglo predomislio.  Prema mojim saznanjima, u Perkovićevom predomišljanju glavnu je ulogu odigrao odvjetnik Anto Nobilo. Nigdje se ne tvrdi od kakve je to bolesti Gabriš bolovao. Izvori bliski Jutarnjem listu neslužbeno kažu da je riječ o raku, pa da se Gabriš ubio jer nije mogao trpjeti bolove. Moji izvori bliski njemačkim istražiteljima to opovrgavaju izražavajući uopće sumnju da je Gabriš počinio samoubojstvo.
 
Gabriš je od prošle godine bio u intenzivnim kontaktima s njemačkim istražiteljima i pristao je na suradnju kako bi se rasvijetlila, ali i procesuirala ubojstva na tlu Njemačke. Nije imao rak, a da i jest, neobično je da bi se išao ubiti čim je to saznao. On je ubijen baš poput Marka Bezera, bivšeg šefa osječke UDBA-e 1993-e čije je tijelo nađeno uz savski nasip, a pištolj kojim se navodno ubio, u rijeci Savi. I Bezer je ubijen jer je pristao na suradnju s Nijemcima, rezolutan je moj izvor blizak njemačkim istragama.
 
U Njemačkoj sumnjaju da je Jan Gabriš ubijen iz istih razloga kao Marko Bezer. Odvjetnik Anto Nobilo za Jutarnji list kaže da je Jana Gabriša vidio samo jednom u životu kada je ovaj kao svjedok obrane svjedočio na suđenju Josipu Perkoviću. Povjesničar blizak obrani udbaša, Hrvoje Klasić, povodom Gabriševe smrti izjavljuje za iste novine: Englezi su od svog agenta napravili brand, a što mi radimo.  Jutarnji list je na osnovu Klasićeve rečenice u naslovu teksta Gabriša proglasio hrvatskim James Bondom. Jedan moj izvor iz bivšeg SDS-a zabrinut je ovim slučajem i za vlastitu sigurnost. On dodaje da je Gabriš diplomirao kriminalistiku 1988-e na Policijskoj akademiji s temom o Hrvatskom državotvornom pokretu. Naglašava mi da je pokojnik imao brata koji je trgovao oružjem preko Južnoafričke Republike, ali i Beograda, te je zbog te činjenice Jan Gabriš bio uključen u transport oružja koje je avionom Uganda Airlinesa na zagrebački aerodrom sletjelo u pratnji Antona Kikaša i bilo zaplijenjeno od JNA.
 
Manjak informacija o bolesti i smrti, te gotovo osam dana od pogibije do ukopa, idu u prilog tvrdnjama da je riječ o ubojstvu. Neki analitičari pak vele da je se Gabriš ubio za vrijeme blagdana, pa da je trebalo izvršiti obdukciju. No, upada u oči da o tom događaju, kao što je redovito slučaj, nije bilo nikakve vijesti, bilo službene bilo neslužbene, ni u medijskim crnim kronikama. I sve se to događa u vrijeme kada su dosjei UDBA-e opet u žiži javnosti – osobito oni savjetnika premijera Andreja Plenkovića, Vladimira Šeksa. Potonji je itekako imao veze s Markom Bezerom, a koliko i kako s Gabrišem, još će se vidjeti.
 

Željko Peratović, http://45lines.com/jan-gabris-udba-mrtav/

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezane objave

Pisac haiku poezije u maškarama

HF

Mladi učenici sieur Jigmanoffa

HF

Upis u prvi razred

hrvatski-fokus

Hranić: Vlast koja radi protiv sebe same

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više