Hrvatski Fokus
Kultura

Motiv mora u opusu Josipa Konte

Kontino slikarstvo temelji se na klasičnom pristupu motivu i isto takvoj realizaciji

 
 
Josip Konta (1946.) akademski kipar, istaknuti je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor vrlo značajnog i vrlo specifičnog kiparskog ali i slikarskog opusa u aktualnoj produkciji, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u domovini i inozemstvu. Uz poznate, snažne i zaokružene cikluse, od Grupe ljudi, Šetača, Plesača, Konja, Jahača i Aktova, slikar se kontinuirano bavio s još jednim motivom, s motivom mora, ostajući vjeran  neprekidnom istraživanju mnogostrukih i mnogolikih izgleda i doživljaja mora, pučina, valova, oblaka, sunca…
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/01/2010-josip-konta-ulje-na-platnu-more-a-30x30cm.jpg
Konta more portretira najradije u srednjem formata, u ulju na platnu, sa suncem u samom središtu slike, često jedva vidljivo, zatamnjeno, od siline valova i oblaka ilije  pak ono posve smireno i svojim zrakama klizi preko umirene površine i kao i da nas dotiče, lagano nas grijući svojom svjetlošću. More ponekad miruje, ponekad divlja i bijesni, često se sukobljava s oblacima, stremi nebu, tvoreći neprozirnu zavjesu, iza koje se krije nešto što nije predvidivo, opasno je opako. Ima slika na kojima se oblaci svojim prozirnim tijelima igraju, poigravaju,  s morem, sa svjetlom, iznova se neprestano lomeću i i tvoreći sve nova i nova krhka ovalna prozirna bića što se usuđuju bez imalo straho razlijetati iznad uznemirena i ozlovoljena mora.
 
Naš pogled, naše oči odražavaju prizor žestine i moći, toliko puta viđen od mornara i kormilara, pustolova i heroja, kroz koji valja proći, projedriti kroz orkan i dosegnuti udaljene, nevidljive sigurne obale, obale koje znače spas. Razmišljam o Jazonu, o pedesetorici koji su plovili s Argom u potrazi za Zlatnim runom, do Kolhide i vidim iste prizore, isto sunce koje mutno obasjava prikriveno more ispod broda, koji tegobno, s naporom plovi, ali plovi, ravno prema dalekoj svjetlosti, kroz magle i vlagu, mir i nemir vode, koja je čas lijepa a čas jeziva u svojoj raznolikosti. Konta izvanredno slika stvarno nestvarno more, koje dijelom i jest ono pravo more a dijelom je mit, Južno more, preko koga je uspješno i hrabro plovio ustrajni pomorac u bjesomučnoj potrazi za lidijskom kraljicom.
 
Kada se doista, svaki put susretnemo s motivom mora Josipa Konte, ne možemo samo tako proći pored njegovog ulja, to more, ti oblaci, to tamno svjetlo, nas zadrži i mi se zagledamo, nastojimo prodrijeti pogledom kroz tu finu izmaglicu i naslutiti, što se to krije, tamo, prema svjetlu, tko se  tamo nalazi i kako proći kroz sve ove nevolje i doploviti do tih tajanstvenih obala i pramcem je zarezati. Konta je stvorio svojim prirodnim talentom i ustrajnim radom, slikarski vrlo precizan, jasan i snažan ciklus posvećen moru (ili možda ipak oblacima ili pak dalekom suncu?) koji može u cijelosti stajati uz bok njegovim najpoznatijim ostvarenjima, kako u kiparstvu tako i u slikarstvu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/01/2016-josip-konta-ulje-na-platnu-more-i-70x50cm.jpg
Slikarstvo Josipa Konte temelji se na klasičnom pristupu motivu i isto takvoj realizaciji, u tehnikama koje traže koncentraciju i moć izvedbe. Ciklus posvećen motivima mora akademskog kipara i slikara Josipa Konte visoko je artističko dostignuće, lijepo zaokružen senzibilan ciklus slika izveden u ulju na platnu. Zanimanje čovjeka za more postoji od samoga početka čovječanstva i evo ne zamire ni sada, more je i dalje reklo bi se dragocjeni motiv, izvor  života, za svakoga od nas, pa tako i za umjetnika Josipa Kontu, autora izvanrednog ciklusa s temom mora.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Intelektualna stvarnost

HF

Slavonijo, ponosna mi budi

HF

Dileme

HF

Kao slikar reagiram na svoju stvarnost

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...