Hrvatski Fokus
Kultura

Paul Fierlinger – dobitnik nagrade Animafesta

Nagrada za životno djelo 28. Svjetskog festivala animiranog filma – glasovitiom animatoru, redatelju i producentu

 
 
Paul Fierlinger (1936.), animator, redatelj i producent, istinski klasik svjetskog animiranog filma čija se karijera i život rasprostiru između SAD-a i Europe, prvenstveno Češke gdje je i započeo s umjetničkim istraživanjima, dobitnik je Nagrade za životno djelo 28. Svjetskog festivala animiranog filma- Animafest Zagreb. Nagrada će mu biti uručena na svečanom otvaranju Animafesta u Zagrebu 4. lipnja 2018. Vijeće Animafesta koje je odluku donijelo jednoglasno u svojem obrazloženju ističe kako je nagrađeni Paul Fierlinger, animator, redatelj i producent, čija se karijera i život rasprostiru između SAD-a i Europe, prvenstveno Češke gdje je i započeo s umjetničkim istraživanjima, istinski klasik svjetskog animiranog filma.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/PaulFierlingerMyDogTulipPortraits2009A4uh_p1T6Myl.jpg
Inovativan u tehnikama animacije, prihvatio je razvoj računalne tehnologije, ali je veoma sklon naizgled jednostavnim, uvijek efektnim rješenjima. U svojim najzapaženijim radovima često je usmjeren na dokumentarističku i autobiografsku animaciju, povremeno dajući i političke komentare, zbog čega su neki njegovi radovi s uspjehom prikazivani i na festivalima dokumentarnog filma, te je dokazao veliku moć animacije u području nefikcionalnog stvaralaštva. Veliki dio opusa realizirao je podižući naručeni, namjenski film na najvišu moguću razinu kreativnosti, a veoma je uspješno surađivao sa Sandrom Fierlinger, ali i drugim vizualnim umjetnicima. Animiranim filmovima kao što su Tako je lijepo imati vuka oko kuće (It's so nice to have a wolf around the house), Tada ću prestati (And then I'll stop), Moj pas Tulip (My dog Tulip), Nacrtano po sjećanju (Drawn from memory), Mrtva priroda s animiranim psima (Still life with animated dogs) i Ja… Jane (Me… Jane), nagrađivanim na zagrebačkom i brojnim drugim festivalima animacije,  postavio je standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova, prožimajući inteligentna zapažanja o ljudima, psima, prirodi i svijetu toplim, prepoznatljivim humorom.
 
Animafestovu nagradu za životno djelo Paul Fierlinger osobno će primiti na svečanosti otvorenja 28. Svjetskog festivala animiranog filma 4. lipnja 2018. u kinu Europa dok će za vrijeme festivala biti prikazana retrospektiva njegovih filmova te održano predavanje o njegovom opusu.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Buncanje u mraku

hrvatski-fokus

Izvandomovinci

hrvatski-fokus

Započinje 36. zagrebačko Histrionsko ljeto na Opatovini

hrvatski-fokus

Predstavljena zbirka pjesama akademika Drage Štambuka na azerbejdžanski jezik

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više