Hrvatski Fokus
Društvo

Suvremeni populizam

Televizijski dnevnik pretvorio se u pregled događaja koje su novine nekoć gurale na dno

 
 
Populizam se temelji na floskuli, a ta se floskula zove narod. Primjeri su ekstremni do razine smijeha, no pozivanje na narod i karakteriziranje sebe kao ‘spasitelje iz naroda’ prisutno je u različitim režimima. U suštini, ‘narod’ kao izraz jedne jedine volje i jednakih osjećaja, gotovo prirodna sila koja utjelovljuje moral i povijest, ne postoji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/o-old-cinema-facebook.jpg
Riječ je o provokaciji. Stoga moraju proizvesti jednu provokaciju na dan; još bolje ako je nepojmljiva i neprihvatljiva, jer to im omogućava da zauzmu  naslovne stranice i udarne vijesti u medijima te da uvijek bude u središtu pažnje. Njihov "navodni uspjeh" je u u izazivanju ogorčenih reakcija koje im omogućavaju da "dokažu" vlastitim obožavateljima kako su žrtva progona (zar ne vidite, što god da kažemo, napadaju nas)’. Poznato, zar ne? Dok nas mediji zasipaju hrpom nebitnosti, bitno ostaje nevidljivo ako nismo kritički nastrojeni pri percepciji vijesti. "Glavni" televizijski dnevnik najbolji je primjer te tehnike, odnosno pretvorio se u pregled događaja koje su novine nekoć gurale na dno, a koji danas služe upravo kako bi ispunile tri četvrtine sata informacija, tako da se ne primijeti da su druge informacije koje je trebalo dati ostale prešućene. Internet, naravno, bez "namjerne cenzure", predstavlja vrhunac "buke". Ne volim buku! Pogotovo kada dolazi iz Moskve i Londona!
 

Ivan Remeta Johnny

Povezane objave

Nuklearno-kemijsko-biološki rat

HF

Knjiga Olivera Burkemana

hrvatski-fokus

MUDROSITNICE – Višak mudrosti – manjak…

HF

Djeca leptiri

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više