Hrvatski Fokus
Religija

Obitelj – izvor života i radosti

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

 
 
U  Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, u dvorani sv. Ivana Pavla II. u utorak 16. siječnja upriličeno je predstavljanje loga i gesla za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Na konferenciji su govorili članovi Počasnoga odbora: splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije (HBK) dubrovački biskup Mate Uzinić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević. O nacionalnoj koordinaciji te o zavjetnoj spomen svijeći govorio je predstojnik Ureda za život i obitelj HBK Petar Hodžić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/logo_exrt.jpg
Na Izvanrednom zasjedanju HBK održanom u siječnju 2010. Prihvaćena je inicijativa za organizaciju Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će  se održavati svako tri godine u organizaciji  HBK (Ureda HBK za život i obitelj) te (nad)biskupije domaćina. Prvi susret, pod geslom Zajedno u Kristu, održan je 5. lipnja 2011. na zagrebačkom Hipodromu pod predsjedanjem pape Benedikta XVI. Papa je tada pozvao obitelji da budu hrabre i da se odupru sekulariziranom mentalitetu naglašavajući potrebu konkretnog svjedočanstva. Pozvao je obitelj da se raduje majčinstvu i očinstvu ističući otvorenost života kao znak otvorenosti prema budućnosti.
Tema Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji bila je Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske, a održana je u Rijeci na Trsatu 19. travnja 2015. godine. Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, održat će se u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna 2018. godine, pod geslom Obitelj – izvor života i radosti.
 
Imajući u vidu sve društvene mijene i ideološke izazove koji se nameću obitelji, Crkva mora biti još svjesnija svoje evangelizacijske i pastoralne brige i skrbi za obitelj. U tom duhu se Splitsko-makarska nadbiskupija priprema za proslavu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Susret obitelji je prilika da se hrvatske obitelji iz Domovine, Bosne i Hercegovine, kao i dijaspore, okupe oko euharistijskog stola i uzajamno ohrabre za svjedočenje vrijednosti i promicanje kulture života. U okviru pripreme za ovaj veliki događaj, prošla godina bila je posvećena poslanju očeva u obitelji, a ova, svečanim proglasom na prvu nedjelju došašća, posvećena je majci i majčinstvu, duši i blagoslovu svake obitelji.
 
Nadbiskup Marin Barišić istaknuo je glavne karakteristike logotipa koji je izradila akademska umjetnica s. Zdravka Milić, a to su vjera, nada i ljubav. U grafičkom oblikovanju logotipa, na bijeloj podlozi, nalazi se obitelj: otac, majka i troje djece.  Otac i majka svojom formom tvore srce, simbol života i ljubavi. Podignutim rukama prema nebu, u radosnom zanosu svjedoče svoju vjeru koja je temelj njihovog zajedništva. Troje djece smješteni su unutar srca kao okrilja ljubavi svojih roditelja. Držeći se za ruke u međusobnoj povezanosti, gledajući na svoje roditelje kao svoje uzore. Obitelj je prikazana u crvenoj i plavoj boji, tj. nacionalnim hrvatskim bojama. U pozadini je konturama označena bazilika, nova crkva u Solinu u kojem će se održati Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Bazilika je također i simbol Crkve, majke kršćana. Rijeka ispod bazilike predstavlja rijeku Jadro, 'hrvatski Jordan', ali i naše Jadransko more koje umiva čitavom dužinom Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Voda je ujedno i simbol krštenja po kojem postajemo članovi Crkve – sakramenta spasenja. Zelena boja označava zeleni Gospin Otok, a u isto vrijeme je zelena boja liturgijski simbol nade i buđenja života. Tako su u logotipu simbolički prisutne tri bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav. Geslo susreta Obitelj izvor života i radosti, uokviruje logotip, te formom i žutom bojom podsjeća na Sunce koje svojom toplinom daje život i radost.
 
„Ovo nije samo crkveni događaj već radosni događaj za cijelo naše društvo“, rekao je nadbiskup Barišić izrazivši  nadu da će ovaj susret obitelji imati jak odjek u društvenoj javnosti sa željom da on bude povijesni susret koji će probuditi optimizam u našem društvu. Biskup Mate Uzinić zahvalio je splitsko-makarskom nadbiskupu na prihvaćanju organizacije ovoga važnog događaja, kao i lokalnim čelnicima na suradnji. Time susret obitelji prelazi okvire Crkve i obuhvaća cijelo društvo. Unaprijed je zahvalio obiteljima Splitsko-makarske nadbiskupije na spremnosti da otvore vrata svojih domova obiteljima koje će doći iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore. Time će se dodatno stvoriti zajedništvo i povezanost od kojega će sve obitelji imati dugoročno korist. Biskup je zahvalio Uredima za obitelj svih biskupija u Hrvatskoj, kao i povjerenicima, koji će svojom zauzetošću pridonijeti organizaciji susreta. Pozvao je medije da prepoznaju cilj susreta obitelji, a to je pozitivna poruka o obitelji kao izvoru života i radosti. Svi govornici izrazili su nadu da će ovaj susret u Splitu i Solinu biti jedinstvo domaće i iseljene Hrvatske. Zavjetna spomen-svijeća hrvatskih katoličkih obitelji odlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.
 
Ona simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojem stoji, svojim znakovljem i izradom izražava vjeru  u Krista i vjernost Katoličkoj Crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskog  naroda i hrvatskih obitelji. Svijeća je zavjetna jer je uz nju obnovljen zavjet i hrvatskih katoličkih obitelji iz Nina kada je u sklopu proslave jubileja  Branimirove godine, spominjući se trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, prihvaćeno geslo Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu. Svijeća je zalog, jer ju je papa Benedikt XVI., na kraju euharistijskog slavlja u Zagrebu blagoslovio te povjerio hrvatskim katoličkim obiteljima da je nose na svoje buduće susrete. Svijeća se čuva u Mariji Bistrici, a 2. veljače 2018., na blagdan Svijećnice, bit će prenesena u katedralu Sv. Duje. Također, za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, izrađene su i prigodne  svijeće s logom susreta. Te svijeće će, na blagdan Svijećnice, biti upaljene na zavjetnoj spomen svijeći, te će biti poslane na svaku župu Splitsko-makarske nadbiskupije.
 
Pjesma Kristu vjerni zauvijek je trajno glazbeno obilježje nacionalnih susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Za Treći nacionalni susret se također pripremaju nova glazbena djela koja će ostati zapisana i izvođena na spomen ovog susreta.
 

Nives Matijević

Povezane objave

SOLUS CATHOLICUS – Dvije percepcije pape Franje

HF

Ističe se motiv križa

hrvatski-fokus

Braći svojoj, poklanoj…

HF

Isprazni razgovori

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više