Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Mostra Convegno Expocomfort 2018.

Nastupa evolucija toplinske udobnosti u zgradama

 

 

Sve je spremno za sljedeće izdanje vodećeg svjetskog sajma posvećenog instalacijama u zgradarstvu i industriji, klimatizaciji i obnovljivim izvorima energije koji se 13. – 16. ožujka održava u Milanu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/mce_2018.jpg
MCE – Mostra Convegno Expocomfort 2018.
• vrijeme održavanja: 13. – 16. ožujka 2018. godine
•  mjesto održavanja: Milano (Italija), Milanski velesajam (Fiera Milano)
•  organizator: Reed Exhibitions Italia
• e-mail: info.mce@reedexpo.it
• internet: www.mcexpocomfort.it
 
Zahuktale su se pripreme za održavanje već 41. po redu sajma MCE – Mostra Convegno Expocomfort, vodećeg svjetskog bijenalnog sajma instalacija u zgradarstvu i industriji, klimatizacije i obnovljivih izvora energije koji se 13. – 16. ožujka ove godine održava na Milanskom velesajmu. Do sada je MCE 2018. privukao 1600 izlagača, od čega njih 43% dolazi iz 52 zemlje svijeta, pri čemu je osobito povećan broj izlagača iz Turske, Egipta i Indije, koja je sljedeće godine zemlja gost i zauzet će impresivnih 92% hala. Uz to, sajam MCE 2018. će se prvi put istodobno održavati sa sajmom BIE – Biomass Innovation Expo koji je posvećen sustavima grijanja na drvnu biomasu.
 
Širok raspon proizvoda i novih značajki koje se protežu kroz sve grane industrije i ovaj put će biti dio ponude: grijanje, oprema, alati, klimatizacija, hlađenje, ventilacija, obrada vode, obnovljivi izvori, automatizacija domova i zgrada i elektromobilnost. Sajam MCE 2018. stoga predstavlja jedinstvenu prigodu za više od 150 000 stručnjaka iz cijelog svijeta koji će tako osobno moći okriti vrhunske tehničke trendove u području koje se neprestano razvija.
 
Koncept izdanja sajma za 2018. godinu su tehničke inovacije što osobito znači digitalizaciju proizvoda i procesa i integraciju električnih i toplinskih energetskih sustava, ali i konvencionalnih i obnovljivih izvora energije. Vrhunski sustavi osiguravaju odgovarajuću kvalitetu zraka, udobnost, uštede na energiji i optimiranje resursa u izgrađenom okruženju, od pojedinačnih domova do cijelih naselja i od skladišta do trgovačkih centara.
 
Energetska učinkovitost u industriji bit će, naravno, jedan od ključnih pokretača na sajmu MCE 2018. U posljednjih se pet godina pozornost industrije u području upravljanja potrošnjom energije dramatično povećala u energetski intenzivnim granama gospodarstva i sada zahtijeva još strukturniji i organskiji pristup. Fokus na poboljšanju energetske učinkovitosti doveo je do povišene razine ulaganja u obnovljive izvore, što proizlazi iz podataka iz istraživanja koje je za sajam MCE provela Skupina za energetiku i strategije Politehnike u Milanu pod nazivom 'Energetska učinkovitost u primarnim i tercijarnim industrijama i primjena drvne biomase u stambenim zgradama'.
 
Izrađena su dva modela scenarija za ulaganja u mjere energetske učinkovitosti u primarnim i tercijarnim industrijama. Prvi scenarij podrazumijeva ekonomsku situaciju sličnu današnjoj i predviđa povećanje novih ulaganja sa 7,2 milijarde eura iz prošle godine na 9 mlrd. eura do 2020., a uz složenu godišnju stopu rasta od 8% to bi moglo dosegnuti i 32 mlrd. eura. Drugi i optimističniji scenarij pretpostavlja porast ulaganja na 10,6 mlrd. eura do 2020. godine, a uz složenu godišnju stopu rasta od 14% i na vrijednosti oko 35 mlrd. eura.
 
Tehnika mijenja industriju više nego ranije. Državni plan 4.0 jedna je od mjera koje je talijanska vlada predložila za promicanje digitalizacije proizvodnih i industrijskih procesa kako bi oni postali energetski učinkovitiji i što ne obuhvaća samo velike, već i male i srednje tvrtke koje su srce talijanskog gospodarstva. To su područja industrijske izvrsnosti gdje su ulaganja u istraživanja i inovacije uvijek bila ključni pokretači rasta koji omogućava natjecanje na globalnom tržištu.
 
Tehnička integracija toplinske udobnosti u izgrađenom okruženju zajednička je poveznica svih inicijativa koje se održavaju u sklopu sajma MCE 2018: od 'Factory4.now', 'žive' priredbe koja će pokazati sve korake proizvodnih procesa naredne generacije do posebnog fokusa na integriranom alatu MEP BIM koji pomaže pri projektiranju, proizvodnji i ugradnji strojarskih, električnih i instalacijskih sustava u zgradarstvu i koji ujedno predstavlja značajnu prekretnicu u graditeljstvu, od novog formata priredbe 'Percorso Efficienza & Innovazione' s odabirom najboljih proizvoda i rješenja koje su predstavili izlagači, a koji je napravljen na Odjelu za arhitekturu, izgrađeno okruženje i građevinarstvo (ABC) Politehnike u Milanu, do 'That's Smart', područja sajma posvećenog automatizaciji domova i zgrada, pametnim brojilima, pametnim mrežama, električnoj energiji iz obnovljivih izvora i aplikacijama za daljinsko upravljanje instalacijama.
 
Izdanje sajma MCE 2018.," napominje Massimiliano Pierini, direktor tvrtke Reed Exhibitions Italia, "imat će gusto raspoređena događanja i, prije svega, plan koji je usmjeren na sve naše partnere: od posebno raširenih aktivnosti, preko svijeta distribucije koji smo organizirali u suradnji sa stručnim udrugama i skupinama kupaca na nacionalnoj razini, do posebnih inicijativa s ciljem uključivanja još više projektanata i instalatera i drugih promotivnih događanja usmjerenih na inozemne sudionike kao što je 'zemlja partner', pri čemu će Indija ovaj put imati neupitnu ulogu, sa zajedničkim prostorima, poslovnim delgacijama i institucionalnim predstavnicima. Uz sve to, vrijedi još nepomenuti da smo pokrenuli novu uslugu poslovnog povezivanja pod nazivom 'MCE Contact', 'online' platformu koja olakšava organizaciju sastanaka na sajmu." Od novosti, tu je događanje pod nazivom 'MCE in citta’. To znači da će prvi put sajam MCE biti otvoren za široku javnost i to u sklopu programa koji će se 'uživo' održavati 10. – 18. ožujka na Trgu Gaje Aulenti u središtu Milana. To će ujedno biti jedinstvena prigoda za privlačenje pozornosti krajnjih korisnika na potrebu za smanjenjem svakodnevnih gubitaka energije.
 
Ne treba zanemariti ni velik broj događanja koje organiziraju najveća talijanska gospodarska udruženja. Tako će Nacionalno trgovinsko udruženje za sanitarije, klimatizaciju, podne obloge i prevlake i kupaoničku opremu (ANGAISA) predstaviti priredbu CasANGAISA. Bogat kalendar ima i Savez nacionalnih udruga strojogradnje i sličnih industrija (ANIMA), dok će Talijansko udruženje za klimatizaciju, grijanje i hlađenje (AICARR) održati brojne skupove, seminare i konferencije u za to posebno određenim prostorima, a bit će i još mnogo toga. (ege)

Povezane objave

Inovativna opskrba energijom udaljenih područja

HF

Istočno Sredozemlje – bogatstvo plina

HF

Neviđeni kriminal Hrvatske vlade

HF

Protuhrvatski Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više