Hrvatski Fokus
Kultura

Magični kolorizam Josipa Trostmanna

Njegov nevjerojatni, magični kolorizam prepun je razlistale sunčeve svjetlosti

 
 
Dubrovački umjetnik, akademski slikar Josip Trostmann, autor je osobitog  rukopisa, kreator iznimnog opusa ulja, neumorni  pregalac kroz niz proteklih godina i desetljeća, pripadnik malobrojnog vrha najistaknutijih suvremenih stvaratelja hrvatske likovne umjetnosti. Trostmann je izlagao na mnogobrojnim zapaženim samostalnim izložbama diljem domovine i u inozemstvu. O njegovom je radu objavljeno niz monografija koje vjerodostojno svjedoče o njegovom specifičnom djelu izvanrednih dosega. Za svoje je djelo često nagrađivan.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/T-4.jpg
Nedavno sam vidio i dugo prelistavao kalendar za 2018., s reprodukcijama njegovih novih slika, iznova se čudeći slikarevoj energiji i moći i sposobnosti i želji za slikanjem motiva s kojima je okružen (ili koji ga na sreću okružuju) i s kojima živi i stvaranjem novih slika čiji je zaštitni znak njegov nevjerojatni, magični kolorizam prepun razlistale sunčeve svjetlosti koja poput prozirnih zlatnih listića  prekriva mrtve prirode, udaljene zidine na obali, agave, palme, sjene ispod drveća i pored zidova, more, vaze na prozoru, cvijeće, s dominantnim bojama koje određuju karakter slike, determiniraju njezinu tajanstvenu prirodu izraslu i proraslu kroz vrijeme na mnogolikim sačuvanim licima arhitekture, prošaranih patinom sklonih i nesklonih događanja.
 
Naravno, u prvom je planu nezaustavljiva razbuktalost palete koja snažno svjedoči o radosti i užitku ljepote, sklada i harmonije suživota čovjeka i prirode i kroz povijest i danas, ostavljajući na platnu duboke tragove slikarevih impresija, često i na vrlo velikim formatim (recimo, tri puta tri metra) ali i manjim, prikladnijim za svakodnevno, ali s istom eruptivnom moći boja dočaranog stvarno nestvarnog volumena obasjanog svjetlošću. Svijet i koji mi poznajemo ( ili barem mislimo ) izgleda drugačije od našeg doživljaja na Trostmannovim platnima, koji je  jednostavno  ljepši, privlačniji, doima se poput one daleke točke dosega koju svi sanjamo a uistinu je nedostižna, u snu smo joj najbliže, na javi smo užasno daleko od nje. Da, to je točka ljudskog ushita koju nazivamo spokoj, utočište, harmonija.
 
Trostmann je realizirao obiman i značajan slikarski opus, izveden u tehnici ulja na platnu ili drvu, posvećen skladu, nesvakidašnjoj jednostavnosti skladnog, posvećenog i ljepoti, u svim njezinim pojavnostima. Trostmannove slike ostavljaju promatrača bez daha, ispred njih se zastaje i u šutnji se promatra životnost motiva, osluškuju se prikriveni zvuci sa slike, promatraju sjene, istražuju oblici u maestralnoj nazočnosti iznimna kolora. Da, Trostmannove slike nose karakter magičnog kolorizma, neponovljivog vladanja bojom. Na njegovim slikama život se u udiše punim plućima.
 
Trostmanna zanimaju i fragilni motivi vaza i cvijeća i čvrste zidine Grada, raznoliko mediteransko bilje prepuno čudesne simbolike, more u kojem se zrcale oblaci, nebo, različita ali bojom dojmljiva godišnja doba, sve ono oko njega i njegova atelijera, tu na dohvat ruke, nedaleko, u vremenima kada slavimo svečanost trenutka, u tišini , u prisjećanju na glazbu, na prošlost, razmišljajući o kratkoći sadašnjosti i budućnosti, skrivena lika.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/T-5.jpg
Josip Trostmann, dubrovački slikar, autor je iznimnog doprinosa suvremenoj likovnoj umjetnosti, ne samo hrvatskoj. Slikarevi neusporedivi kolori, pomno odabrani profinjeni motivi, duboka osjećajnost i artistička perfekcija izvedbe, temeljna su odrednica Josipa Trostmanna. Kalendar za 2018. godinu akademskog slikara Josipa Trostmanna lijepa je i dobra prigoda za upoznavanje s novom kvalitetnom i nesvakodnevnom produkcijom slikara, podsjećanje na ljepotu i sklad života.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Likovi u bijelome Tomislava Šilipetra

HF

Gibanja i strukture Ane Guberine

HF

Uglavnom kombiniram apstrakciju i figuraciju

HF

Pjesma o zemlji

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više