Hrvatski Fokus
Kultura

Marijan Bingula, slikar trenutka tišine

Omiljeni motiv trenutka tišine u nepoznatom krajobrazu izaziva u promatraču mnoštvo emocijama

 
 
Spletom sretnih okolnosti, nedavno sam se iznova susreo s opusom suvremenog hrvatskog slikara Marijana Bingule (1943.) i svakako sa znatiželjom razgledao ulja i akvarele nastala u proteklim godinama dok su se upiti u meni umnažali. Bingula je slikar jedinstvene atmosfere, na njegovim slikama izvedenim u raznim tehnikama i kada je motiv skupina kuća na vrhu ili kada vidimo praznu cestu koju ouokviruju kuće ili je to djelić prirode, jednostavan i lijep, gotovo uvijek opažamo, osjećamo, čujemo tu potpunu tišini koja se nadvija iznad kuća, iznad promatrača, potpuni muk vlada volumenom i kao da napokon se susrećemo s zaustavljenim trenutkom života, kada doista sve staje, i protjecanje vremena i nalet vjetra, jer jedno je razdoblje završeno a drugo samo što nije otpočelo, a mi smo u samom središtu, između vremena, usječeni u zaustavljenu realnost.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/IMG_2386-660x450.jpg
Binguline slike na poseban i originalan način bilježe taj čudesni trenutak na razmeđu, kada sve miruje i ne znamo je li svijet ispred nas stvarno nestvaran ili neživo živ? Je li to onaj trenutak potpune mirnoće prije udara orkana ili ona čudno tišina u kojoj se može nazrijeti nadolazeća opasnost ili je  to onaj dosanjani trenutak kada smo sve nevolje ostavili iza sebe i u muku dosežemo mjesto spasa, oazu odmora, utočište za vlastito umorno tijelo i dušu? I sve je to i sve nije.
 
Koliko god težimo dospjeti u mir i sigurnost, on istodobno označava i kraj naše aktivnosti, pokretljivosti, razmišljanja. Zato slikar ostaje u tom neobičnom trenutku između dva svijeta, neodlučan na koju će stranu a taj se trenutak na njegovim slikama pretvara u vječnost, s lijepim, privlačnim elementima motiva u kojima svi mi možemo pronaći baš ono što nam treba i čemu uistinu težimo i odabrati stranu na koju ćemo  krenuti. Binguline slike su složene, naizgled je riječ samo o zabilježenim impresijama krajobraza, ali one  se mogu podičiti i svojim nesvakodnevnim arkadijskim karakterom. Valja pripomenuti kako Bingulin opus čini i ciklus Otočani, drugačije ustrojen, nadrealistički, s figurativno nefigurativnim motivima muških i ženskih likova, koji u specifičnim nošnjama djeluju gotovo kao skulpture, iznova, živo neživi svijet.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/Marijan-Bingula2.JPG
O Marijanu Binguli ne ćete naći puno podataka, osim godinu rođenja, podatke o srednjoj školi gdje je zasjao njegov izvanredni talent i priča iz onoga vremena koja kazuje, kako su mladom Binguli profesori sa zagrebačke ALU govori kako njega, oni, njega, ne mogu više ništa naučiti. No možete se sresti s Bingulom i njegovim slikama kod kolekcionara,  radoznalo promatram brzopotezne efektne akvarele, cijeli svijet naše okolice u nekoliko poteza, složenu strukturu ulju, odmjeren kolor, nenametlji i promišljen, u kojem možete nazrijeti samozatajnost slikara. Bingula je slikao je i izlagao, sudjelovao u radu kolonija, uzor su mu bili Kraljević i Račić, kažu izvori, nekako se kloneći prestižnih mjesta.
 
Pronalazim ipak nekoliko osvrta o djelu, o opusu Marijana Bingule. Bez ikakve sumnje, riječ je o zanimljivom autoru, o opusu koji ima čvrsto mjesto u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti druge polovine dvadesetog stoljeća. Tome u prilog svjedoče i njegova brojna djela većinom u pivatnim kolekcijama ali i sjećanja onih koji su ga poznavali i cijenili njegovo likovno djelo. Opus Marijana Bingule bio bio zanimljiv i današnjoj publici, svakako. Njegov omiljeni motiv trenutka tišine u nepoznatom krajobrazu izaziva u promatraču mnoštvo emocijama, u susretu s Bingulinim slikama, čovjek ne može ostati bez reakcije i sam poželi uroniti u volumen slike, zaogrnuti se prozirnim plaštem tišine i svekolikog sklada.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Serija portreta Ive Kajzera

HF

Svježina motiva Mara Kriste

HF

Kad miseca nema

HF

Ovogodišnji MAKK usmjerio pogled prema budućnosti kreativnosti i kreativne industrije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više