Hrvatski Fokus

Šteta što i u katoličkom univerzalizmu postoje slavofilske tendencije 

 
 
Poznavao sam u djetinjstvu starce koji su tugovali za Austro-Ugarskom (tad još nisam čitao plemenitog Hebreja Zweiga, još manje Prousta), a u sjećanju mi je iz susjedstva oniska mršava ženica sa orlovskim nosom i madežom, Vukica Barbić, pravoslavka iz sela Krtole u Boki koja je bila zatvorena 1945. kao pristaša četničkoga pokreta. Ta draga osoba mi je posuđivala knjige francuskih autora; jednom je popivši malo oštrije piće sa suzama u očima opisivala bijeg kralja Petra Karađorđevića iz Kotora u Englesku. Tad mi je to bilo čudno.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/fe39dd9db75c1dbcb9e6682e9155dd83v1_max_635x357_b3535db83dc50e27c1bb1392364c95a2.jpg
Tako mi i ovi Antifa T., feralovci i Rade Sherbexhiu naliče na babe narikače za pokojnom Jugoslavijom. I sad mi je to čudno; živimo here and now boys! Nema vožda, führera, ducea, conductora ili poglavara koji će srediti vaš život i voditi Vas pravolinijski za ručicu. Niste više pioniri, nitko ne će misliti umjesto Vas i donositi odluke. Jugoslavija ne bi živjela bez amerikanskih kredita, unutarnje prisile i kontrole, turizma i položajne rente između istoka i Zapada koju je velemajstorski Broz koristio, posebno radeći na pokretu nesvrstanih koji je omogućio osrednjim jugopoduzećima velike poslove na infrastrukturi. Naime postojala je opasnost za VB i SAD, da Afrika, Azija i Latinska Amerika kliznu u sovjetizam, zato je Jugoslavija bila riješenje, bilo kao tampon, bilo kao ponuđač radova.
 
Pogledajte samo odnos Churchilla i kraljice prema Brozu, bio im je koristan daleko više nego Dubrovnik Osmanskom Carstvu. Pa sina Randolpha je u ratu povjerio Tituški. Jasno i nesvrstani su se bojali ruskih i američkih špijuna.  Prijeđimo ukratko povijest Hrvatske i promislimo o njenoj budućnosti.
 
Hrvati se naseljavaju na razmeđu Bizanta koji je u agoniji i Zapada koji se nakratko formirao pod Karlom Velikim kao jedna cjelina, da bi se zlosretnim franačkim običajnim pravom raspao na tri dijela. O nestanku dinastije Trpimirovića u hrvatskom srednjovjekovnom društvu može se pogledati radove Ive Rendića Miočevića i Dinka Tomašića. Mađarska kao zemlja bogate poljoprivrede i posjedujući rudnike srebra postaje za papinstvo stožerna u ovom dijelu svijeta, Hrvatska rascijepkana na regije i posvađane rodove nije imala ekonomsku snagu niti zajedničku viziju. Raspad toga hrvatsko-ugarskoga kraljevstva dolazi sa Turskim faktorom koji svodi etničku Hrvatsku na ostatke ostataka, Hrvata nestaje u središnjem prostoru između Bihaća i Banja Luke gdje ili iseljavaju ili prelaze na islam i rijeđe na pravoslavlje.
 
Hrvatski etnički prostor do XVI. stoljeća je zapadno od Sarajeva (točnije rijeka Bosne i Neretve), preskočimo sad periferne Hrvate i druge katoličke zajednice u Baru, Budvi, Boki, Dubrovniku, Popovom Polju, Stolcu, Srebrenici i na Kosovu. Na južnom priobalju (osim Dubrovnika) se učvršćuje Venecija (aristokratska kleptokratska Republika), a ostatke Hrvatske spašava moćna dinastija Habsburg. Naš preporodni pokret je pod jakim utjecajem masona, počevši od francuske okupacije početkom XIX. stoljeća. Austrija želi prodor na jugoistok i podržava ilirske, velikosrpske i jugoslavenske ideje (Bassegli, Antun Sorgo, Sava Tekelija, grof Drašković, Karadžić, Raič).
 
Postoje i u katoličkom univerzalizmu slavofilske tendencije poput Križanića, De Dominisa, Pribojevića, Gundulića, Rittiga, pa i samoga Stepinca i Stjepana Radića i velikog pjesnika jezikoslova i povjesničara, kajkavca Podravca Ivana Goluba. Kasnije će Englezi i Rusi nastavljati sa slavjanofilijom, svatko iz svojih razloga (vidi Strossmayer, Gladstone, Palmerstone). Engleska ideja je briljantna, stvoriti Jugoslaviju kao prirodnu prepreku austrijskom, njemačkom i ruskom utjecaju, posebno povezivanju Srednje Europe sa Bliskim Istokom (vidi: Emil Čić). Jasno neki politički Jugoslaveni (poput Supila i Trumbića) su se bojali da će Hrvatska biti raskomadana između Srbije i Italije nakon Prvog svjetskog rata, što i objašnjava dijelom njihovo držanje.
 
U cijelom tom vremenu mi smo samo djelomice uspjeli stvoriti vlastitu državotvornu elitu. Crkva je očuvala kulturu, ali vidimo i u njoj su postojale razne struje od kojih izdvajam državotvornu don Pavlinovićevu. Dr. Tuđman je krenuvši u stvaranje hrvatske države imao jasnu podršku većine hrvatskoga stanovništva, te Crkve i Hrvata iz BiH. Milošević je svojim nacionalsocijalizmom uspio izmanipulirati veći dio hrvatskih Srba, kao što je Hitler radio sa njemačkom manjinom u češkim Sudetima. U situaciji razoružane Hrvatske koja ima samo podršku centralne Europe i pape Ivana Pavla II. dr. Tuđman je morao raditi niz kompromisa. Partijski kadrovi sječeni polički 1971. su prirodni izbor, morala je i obavještajna zajednica koja se tek formirala kao i vojska uzeti jugokadrove, kao i gospodarstvo – ali koliko se tu uvalilo Trojanaca?
 
Rat je koštao, koliko je poduzeća moralo propasti ili se prodati velikim silama i velikim biznismenima (Lukšić npr.) u zamjenu za pomoć u situaciji kada nam je nametnut embargo na uvoz oružju, "blagodareći" i Mesićevom savjetniku Hrvatu Budimiru Lončaru! Koliko su ta poduzeća bila u otvorenom tržištu konkurentna Zapadnoj tehnologiji i industrijskim divovima Azije? Mogu li tekstil, metalska industrija, brodogradnja i kemijska industrija konkurirati Koreji, Kini, Indiji, Maleziji, Turskoj? Jesu li komunisti pogriješili natrpavajući stanovništvio u betonske krletke velikih gradova? Je li naš seljak sposoban za inovacije, uvođenje novih kultura, ekološku proizvodnju?
Pruža li država savjetodavnu i financijsku pomoć, radi li otkup i ozbiljne studije i certifikate? Zar nije sramota da uvozimo svinjetinu i govedinu iz Danske i Njemačke, rogač iz Nizozemske(?!), komorač iz Njemačke, krumpir iz Egipta, Turske itd.?
 
Najlakše je kriviti političare za nerad, nekreativnost, loše navike. Zašto se gase obrtničko tehničke škole? Zašto nema zanimanja za agroturustičke tehničare? Zašto se pune kafići i kladionice? O kojim apstrakcijama pričamo o Kurikulu? Škole za Čapekove daždevnjake koji nemaju nacionalnu povijest i kulturu, hoćemo li informatiku (kao prevažnu djelatnost) uvoditi u vrtiću i preskakati faze razvoja djeteta? (vidi dr Ranko Rajović, Nicholas Carr). Hoćemo li državu svesti na administrativne "uhljebe" i poreze? Dalmaciju na zimmer frei?
 
Crkva treba biti odlučujuća moralna snaga, a ne sivi činovnici koji verglaju svoje i ponašaju se kao da živimo u feudalna prebendarska vremena. Jer pod povećalom javnosti i medijima kojima jedino vjerujem da nisu provladini naći će se svaka potrošena kuna (što je dobro, jer ne može se služiti dva gospodara), a svatko zna za nekretninske biznise u kojima se sa sumnjivim osobama mešetari u zaštićenim područjima i diže dvore, d.d. Matan und jaranen, društvo sa neograničenom neodgovornošću, jamio Matan, jamac Dudek i Dudeki. A da ne bi imali iluzija s kim imamo posla vidimo da je francuski veleposlanik u Republici Hrvatskoj P. Meunier dodijelio Vesni Pusić "odličje Viteza Nacionalnog reda Legije časti zbog njenog stručnog, političkog, diplomatskog i društvenog rada".
 
Zanimljiva osoba ta Vesna,u znanstvenim radovima se još u vrijeme SFRJ zalagala da se smanje plaće i prava radnika, a povećaju one menadžerske – i onda sebe naziva ljevičarkom! Stranka joj se raspala, dotična je proglasila Hrvatsku agresorom na BiH, u HNS-u je bilo najviše afera i tajkuna u odnosu na broj članova, doživjela je potpuni fijasko u odnosu na politiku prema Siriji oštetivši time naše gospodarstvo, posebice INA-u, nije sa strankom prelazila 4 posto potpore birača i još je smogla hrabrosti da se kandidira za šefa UN-a. Zašto se štedi Vesnicu a Crkvi se traži svaki skandal, bilo da neki svećenik vozi mercedes, bilo da ima ljubavnicu, bilo da radi nekretniniski biznis, bilo da vjeroučitelj ima rječnik i poglede nedopustive štali a ne školi, ali dopustive antipodima u lijevoliberalnim medijima i lijevoj politici.
 
Zato jer je Crkva zadnja linija obrane morala (ćudoređa), zato jer je netko naumio progurati Istanbulsku konvenciju, Kurikul, jugosferu i protivnika treba svim sredstvima diskreditirati. Slično je na globalnoj razini, Trumpa koji je ruku na srce materijalist i grubijan treba diskreditirati demonstracijama feministica i manjina, te osuditi jer ne vjeruje u klimatske promjene (to je Najnoviji Zavjet, dogma br. 1).
Globalno zatopljenje sam osjetio prošle zime u Dubrovniku kada smo izgubili tisuće palmi, naranača, limuna i mimoza zbog bure i debelih minusa. Prijatelj svake godine odlazi skijati na Kupres, moja rodbina u sjevernu Italiju – nema potrebe za umjetnim snijegom, ali ima za umjetnim problemima da se prave ne vidi. Zašto 130 milijuna Japanaca može živjeti u šumskoj brdovitoj zemlji veličine Italije u snježno šumskoj klimi, točnije sjever je slabo naseljen sa samo jednim velikim gradom sjeverno od  30 milijunskog Tokija, a to je Sapporo. Na blagoslovljenom prostoru između Istre i Konavala, Iloka i Zagorja živi malo više od 4 milijuna ljudi, i demografski nestaje, stari, iseljava, životari. Perditio tua ex te Israel, iliti sam sebi kopaš jamu hrvatski narode svojim servilnim ponašanjem i svojom naivnošću.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

E, moj narode, dvadeset godina su nas varali

HF

Nema razlike između Hitlera i Vučića

HF

U Rijeci teku med i mlijeko

HF

Sve sam više zabrinut za budućnost Hrvatske

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više