Hrvatski Fokus
Kultura

Izabrane predstave 28. Marulićevih dana

Marulićevi dani održat će se od 21. do 28. travnja 2018.

 
 
U Ministarstvu kulture Republike Hrvatske održana je 18. siječnja sjednica Vijeća Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ na kojoj je jednoglasno prihvaćen prijedlog predstava za 28. izdanje festivala izbornice dr. art. Mira Muhoberac, dramaturginje, teatrologinje i kazališne kritičarke. Sjednici je predsjedala pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, a prisustvovali su članovi Vijeća: zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, intendant HNK Split Goran Golovko, Trpimir Jurkić, Matko Raguž, dr. sc. Martina Petranović, Ivana Šojat i Marija Tudor. 28. Marulićevi dani će se održati od 21. do 28. travnja 2018. u Splitu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/Marulicevi-dani-1.jpg
Od 54 prijavljene predstave izbornica je odabrala 12 predstava vodeći se temeljnim estetskim kazališnim kriterijima u svim segmentima: kvaliteta, slojevitost i aktualnost teksta, dramaturška raznovrsnost i fokusiranost, posebnost i originalnost redateljskog koda, ujednačenost i izvrsnost glume i visoki produkcijski standardi. Istaknuvši zadovoljstvo kvalitetom cjelokupne kazališne ponude u 2017. godini, izbornica je izabrala predstave različitih, a vrhunskih kazališnih estetika i referiranja na stvarnosnu dimenziju i drugosti našega vremena, a koje će se prikazivati u službenoj konkurenciji:
Marko Uvodić Splićanin, Ol' smo za jedan dan, Hrvatsko narodno kazalište Split; 
Boris Lalić, Mirna Bosna, Kamerni teatar 55, Sarajevo, Bosna i Hercegovina; 
Kristian Novak – Tomislav Zajec, Črna mati zemla, Zagrebačko kazalište mladih;
Srđan Tucić, Povratak, Eurokaz/Hrvatska kuća/ADU; 
Vjekoslav Majer – Krešo Golik – Rene Medvešek, Tko pjeva zlo ne misli, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu; 
Tesla Anonimus, koncept: Filip Šovagović, Gradsko dramsko kazalište Gavella; 
Tomislav Zajec, Ono što nedostaje, Zagrebačko kazalište mladih; 
Kristian Novak, Ciganin, ali najljepšiHrvatsko narodno kazalište u Zagrebu; 
Ante Tomić – Rajko Grlić, Ustav Republike Hrvatske, Satiričko kazalište Kerempuh; 
Željko Zorica Šiš, Ljubavni slučaj Fahrije P., Teatar &TD; Joza Ivakić, Vrzino kolo, Gradsko kazalište „Joza Ivakić“,Vinkovci – Hrvatsko kazalište Pečuh, Mađarska i 
Predrag Lucić, Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad, po motivima Pira malograđana Bertolta Brechta, Hrvatsko narodno kazalište Split.
Izvan konkurencije bit će izveden balet Miroslav Krleža – Leo Mujić, Gospoda Glembajevi, Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.
 

Ivica Luetić

Povezane objave

Izložba “Dalmatinac u novom ruhu” Ružice Rimac

hrvatski-fokus

Konzekventna redukcija na kružne oblike

hrvatski-fokus

Nimfe suvremenoga svijeta

hrvatski-fokus

Izložba Tee Morić Šitum “Metanoia – Bezdan”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više