Hrvatski Fokus

Na Balkanu i dalje islamistička opasnost

 
 
Na Balkanu postoji potencijalna prijetnja od islamističke scene, ocjenjuje njemačka vlada. Detalji, međutim, nisu poznati. Konkretne odgovore na pitanja zastupničkoga kluba Die Linke vlada tretira kao povjerljive. Savezna vlada u Berlinu ne isključuje „potencijalne prijetnje od strane pojedinaca i podgrupa iz islamističke scene" u Bosni i Hercegovini. To se navodi u odgovorima vlade na upitnik zastupničkoga kluba Die Linke u Bundestagu koje je DW ekskluzivno dobio na uvid. Dodaje se da postoje pojedinačni kontakti radikalnih islamista s Balkana i onih iz Njemačke. Savezna vlada, međutim, tvrdi da obavještajna služba BND nema konkretne indicije o jačanju islamističkih tendencija u Bosni.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/18517970_401.gif
Time njemačka vlada donekle demantira izvještaj Berliner Zeitunga, koji je u studenom prošle godine, pozivajući se na sigurnosne krugove, javio da BND zbog islamističke prijetnje pojačano drži na oku Balkan, a posebno Bosnu. No nakon ovog odgovora vlade ostaje prostora za špekulacije, jer se konkretni odgovori na mnoga pitanja Die Linke tretiraju kao posebno povjerljivi te ne mogu biti predstavljeni javnosti. Tako se recimo vlada javno ne izjašnjava o novcu iz zemalja Arapskog poluotoka kojim se navodno ciljano potiče vehabijska interpretacija islama na Balkanu. Vlada isto tako ne želi objaviti spoznaje o školovanju balkanskih imama u Turskoj i Saudijskoj Arabiji te njihovoj djelatnosti na Balkanu.
 
„Za razliku od BND-a vlada pokušava u javnosti umanjiti rastuću islamističku opasnost", kaže Sevim Dagdelen, u zastupničkom klubu Die Linke zadužena za vanjsku politiku. Sve veći broj nasilnih islamista na Balkanu ima ogromne posljedice za sigurnost u Njemačkoj, tvrdi Dagdelen za DW. „Osim toga, potpuno je  neprihvatljivo da  vlada i dalje taji ulogu država Arapskog poluotoka, prije svih Saudijske Arabije, ali i Turske."
 
Savezna vlada kao „posebno osjetljive" tretira podatke o broju boraca iz BiH i s Kosova koji su se priključili džihadističkim grupacijama posljednjih godina. Po ranijim medijskim izvještajima, te su dvije balkanske zemlje  – u odnosu na broj stanovnika – europski prvaci u izvozu islamističkih boraca. No vlada ipak otkriva zanimljivu procjenu: borci s Balkana nisu se priključivali samo Islamskoj državi (njih 70 posto) i bivšoj fronti Al Nusra (20 posto), već u deset posto slučajeva i skupinama pod vodstvom Slobodne sirijske vojske koja se bori protiv režima Bašara al Asada. Dokazano je, dodaje se u odgovorima, da se više boraca regrutira iz salafističkih sela u BiH  poput Gornje Maoče. Vlada to selo naziva „paradnim primjerom" i „uzorkom" po kojemu su u toj zemlji nikla i druga „mala naselja" čiji stanovnici svoj vjerski i socijalni život orijentiraju prema „ranoislamskim navikama i običajima".
 
Oštriji je u svojoj ocjeni bio Vedran Džihić, istraživač Austrijskog instituta za međunarodnu politiku. On je u jednom ranijem intervjuu za DW rekao da se radi o „radikalnom odstupanju od tradicionalnog balkanskog islama". „Vidimo pripadnike salafijskog pokreta na ulicama, aktivni su u raznoraznim kulturnim odjelima, imaju paralelne džemate izvan službene islamske zajednice. Jasno je da uz pomoć Saudijske Arabije i drugih zemalja grade paralelnu infrastrukturu koja se direktno suprotstavlja tradicionalnim islamskim zajednicama", rekao je tada Džihić. Po njegovu mišljenju važno je baviti se problemima koji su doveli do jačanja ekstremizma, a u njih su neki drugi istraživači ubrojili prije svega siromaštvo. Dalje, rekao je Džihić, važno je ponuditi pravu perspektivu europskih integracija „koja je sada upitna", zatim ojačati tradicionalnu balkansku interpretaciju islama u sklopu europske rasprave i pojačati suradnju europskih obavještajnih službi.
 

Nemanja Rujević, Deutsche Welle

Povezane objave

Bosanskohercegovačka unija triju regija

HF

Tempirana bomba raste u Siriji

HF

Prihvatilište za buduće džihadiste

HF

Vrijeme je za resetiranje Bosne i Hercegovine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više