Hrvatski Fokus
Kultura

Po prirodi sam izumitelj

Kako sam ja izraziti autodidakt, nisam podložan ničijem utjecaju

 
 
Slikar Ante Barišić iz Dubrovnika, hrvatski je likovni umjetnik s vrlo jakom inozemnom izlagačkom aktivnošću, znakovite osobne biografije, koji je izlagao na brojnim samostalnim izložbama. Autor je vrlo složenog opusa.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/10660137_730297337020004_6609202669818166305_n.jpg
• Gospodine Barišiću, autor ste vrlo zanimljivog i složenog opusa. Kako je on nastajao?
– Ja sam po prirodi izumitelj. Ako već nešto postoji, to nije područje moga interesa. Izum predstavlja novo tehničko rješenje dok likovno djelo spada u subjektivnu kategoriju vrjednovanja. Želja mi je bila proučiti mogućnosti digitalnih medija u ostvarenje likovnog izražaja. Postao sam članom Fine Art America portala koji je tada 2009. imao oko 11.000 članova. Danas ih ima nekoliko stotina tisuća. Tu su umjetnici iz cijeloga svijeta s vrlo raznolikim umjetničkim obrazovanjem. Ući u takvo jedno društvo umjetnika, staviti svoja djela na prosudbu u takvom okruženju bila je potrebna hrabrost i vjera u sebe. Nisam pogriješio, dobio sam mnogo prekrasnih komentara  koji veličajumoj slikarski talent i svestranost. Složenosti moga opusa pridonijeli su moji kolege pa sam imao malo jači motiv za dokazivanjem.
 
• Zanimaju vas vrlo raznoliki motivi.
– Kako sam već napomenuo moj cilj je bio usavršavanje tehnika u novim medijima. Sam motiv i nije bio toliko važan, mnogo važnije je bilo postići dobro odrađen posao. A drugo, publika koja je gledala moje radove je donekle i odlučivala o tome za koje motive ću se opredijeliti. Naravno da sam im želio malo podići. Ali već sada, kako mi vrijeme odmiče pokušavam odrediti i moj pravac, imam pohranjeno oko 500 GB radova od kojih velika većina je prepoznatljiva kao moj stil. Nisam nikoga oponašao jer bi tada moj rad izgubio smisao.
 
• Tretirate na svoj način poznata djela.
– Kolikomi je poznato i najveći majstori slikarstva svih vremena su ponekad radili reprodukcije tada još poznatijih djela. Kako sam ja izraziti autodidakt, nisam podložan ničijem utjecaju, naravno da i ovim putem nastojim ubaciti pomalo svoje ideje. S druge strane stari majstori su toliko dobro obradili sve u slikarstvu da je suvremenom umjetniku ostalo malo prostora da otkrije toplu vodu. S druge strane radi se o oštećenim djelima koji više nemaju ništa osim neke konture pa mislim da je plemenito učiniti u čast tih velikana pa makar i neku parafrazu, jer se na taj način produljuje uspomena na njih.
 
• Vaši figurativni motivi snažno se prepliću s nefiguracijom.
– Izgleda da ja imam nekog talenta kad se radi o figurativnom stvaralaštvu. U ostalom kod mene se sve prepliće. Tako da ja u mojoj bazi dovršenih radova imam motive iz svih do sada poznatih područja slikarstva. Hoće li to završiti u kanti za otpatke ili će biti predstavljeno u galerijama to ja sada ne mogu znati. Ja sam svoje uradio, ostalo je biznis a ja nisam biznismen.
 
• Radite i vrlo sugestivne portrete, na granici hiperrealizma.
– Da, tu moja temeljitost dolazi do izražaja. Ja sam vam vrlo, vrlo, vrlo temeljit i uporan čovjek. Što zamislim, to i učinim. Moram priznati da to i nisu odlike većine slikara pogotovo boema.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/01/12191508_917352988314437_3179373584845013760_n.jpg
• Naravno, vrlo osobno portretirate Dubrovnik.
– Dubrovnik je moj grad. Moji radovi u obliku reljefa i skulptura su bili uvijek inspiriran i Dubrovnikom. Pa na kraju Dubrovnik je inspiracija skoro svakome tko stupi u kontakt s njim. Ja sam jako emotivno vezan za ovaj grad i nastojat ću iza sebe ostaviti dosta toga što može ukrašavati domove Dubrovčana. Ne mislim pri tome nikome očitati lekciju, to je između mene i Grada.
 
• Vaš kolor je veoma razigran, optimističan.
– Ma nisam ja nekakav Kazimir Maljevič koji će s dva kvadrata oduševiti svijet umjetnosti. Ja moram a i želim da slika ima kolorit. Ali možda to leži često sa starijom čeljadi da slabije vide, pa im nikad dosta boje, tko zna?
 
• Krajobrazi se ističu svojom specifičnošću.
– Volim raditi krajobraze. Ali to nastojim napraviti u nekoj vrsti polu-apstrakcije. Nisam pristalica da oni budu motiv na kuhinjskim krpama.
 
• Što je novo u atelijeru?
– Ja sam sada zaokupljen sređivanju postojećih radova. Radim barem 14 sati dnevno na tome.
 
• Planovi, izložbe, monografije…?
– Razmišljam i o izlaganju u mnogim galerijama diljem svijeta jer mi svakodnevno stižu pozivi. Na žalost izlagati u poznatim galerijama je vezano za izdatke koje ja ne mogu podnijeti. Možda se pojavi nekad kakav sponzor?
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Prodaja ulaznica za balet Orašar P. I. Čajkovskog počela u srijedu 3. studenoga

hrvatski-fokus

Valjat će mi hodit

HF

Josip Škerlj, pjesnik Grada

HF

Zaklada HAZU-a dodijelila nagradu ‘Dragutin Tadijanović’ Zrinki Posavec

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više